Çin, Japonya Verileri ve Kuroda Konuşması – 12 Nisan 2017

USDJPY Daha Ne Kadar Düşer?

Önceki günlerin aksine bu sefer Asya seansında bolca veri vardı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan rapora göre tüketici enflasyonu Mart ayında yıllık bazda %0.8’den %0.9’a yükselirken üretici enflasyonu ise %7.8’den %7.6’ya geriledi.

Tüketici enflasyonu Şubat ayında %2.5’den %0.8 ile son iki yılın en düşük seviyelerine gerilemişti. Mart ayında ise hafif bir toparlanma görüyoruz. Çin hükümeti 2017 içinde enflasyonu %3.00 seviyesinin altında tutmayı amaçlıyor fakat tabi çok düşük enflasyon da deflasyon endişeleri yaratacağı için istenmeyen bir durum.

Japonya’dan ise Şubat ayı çekirdek makine siparişleri, Mart ayı üretici enflasyonu ve banka kredileri raporu yayınlandı. Çekirdek makine siparişleri %1.5 ile %3.6’lık beklentinin çok daha altında yükselirken tüketici enflasyonu %1.1’den %1.4’e tırmandı. Özel sektör ve tüketicilerin çektiği toplam kredi tutarı ise yıllık bazda %3.0 arttı.

Neredeyse her gün başka bir etkinlikte konuşan Japonya Merkez Bankası BoJ Başkanı Kuroda bugünü de boş geçmedi. Parlamentoda konuşan Kuroda varlık alım programı ile getiri eğrisi kontrolü politikalarının %2.0 enflasyon hedefine ulaşana kadar devam edeceğini açıkladı.

Para politikasını ekonomi ve finansal piyasaları göz önünde bulundurarak belirlediklerini belirten Kuroda genişlemeci para politikasının herhangi bir problem yarattığını görmediğini söyledi. Kuroda ayrıca parasal gevşeme politikasını döviz kurlarını etkilemek için değil fiyat istikrarı için benimsediklerini ekledi.

Yen Jeopolitik Risklerle Güçleniyor

Suriye ve Kuzey Kore kaynaklı jeopolitik risklerle güçlenen yen USDJPY‘yi beş ay sonra ilk kez 110.00 seviyesinin altına çekti. Piyasada jeopolitik, politik veya finansal risklerin arttığı durumlarda güvenli liman arayışında olan yatırımcıların en fazla tercih ettiği enstrümanlardan biri yen oluyor ve son günlerde bu etkiyi net bir şekilde görüyoruz.

Risklerin devam etmesi veya artması durumunda yen daha da güçlenebilir ve USDJPY daha da aşağıları zorlayabilir. 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin geçtiği 108.60 bölgesi aşağıda ilk kritik destek olarak ön planda. Bu bölgenin geçilmesiyle hareket 107.60 – 107.50 bölgesine kadar sürebilir.

Diğer yandan jeopolitik gerginliklerin yerini yumuşamaya bırakması durumunda ve ABD’den de önümüzdeki haftalarda gelebilecek olan iyi verilerin etkisiyle Fed Haziran ayı faiz artışı ihtimalinin de arttığı senaryoda yeniden 110.00 üzerine ve sonra da 115.00 seviyelerine doğru yükseliş başlayabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.