Draghi Bu Sefer Olay Çıkarmadı

Son aylardaki en olaysız ECB basın toplantısı geride kaldı. Bizi hep büyük hareketlere alıştıran Draghi bu sefer EURUSD’de ancak 50 pipslik bir hareket getirebildi.

Mart ayındaki toplantıda gelen gevşeme adımları sonrası ECB’nin zaten uzun bir süre attığı bu adımların etkilerini görmek için sahadan çekilmesi bekleniyordu. Beklenen de oldu. ECB’den bu ay herhangi bir yeni adım yok ve ileride yeni gevşeme adımlarının geleceğine dair bir sinyal de yok Draghi’den.

Her zaman olduğu gibi faiz oranlarının mevcut veya daha düşük seviyelerde uzun süre kalacağını belirten Draghi varlık alım programının 2017 Mart veya daha ötesine kadar süreceğini belirtti. Ekonomik toparlanmanın ılımlı bir hızda sürdüğünü, enflasyonun önümüzdeki aylarda düşük kalacağını belirten ECB başkanı büyüme ile ilgili risklerin aşağı yönlü olduğunu açıkladı.

Draghi, Euro Bölgesi’nin düzlüğe çıkabilmesi için ECB’den gelen müdahalelerin tek başına yeterli olmayacağını ima edip yapısal reformların gerekli olduğunu ve diğer politika alanlarından da (mali politika) destek gelmesi gerektiğini vurguladı.

Mart ayındaki toplantıda atılan yeni adımların etkisi daha henüz kendini göstermeye başlıyor diyen Draghi, ECB’nin aldığı önlemlerle finansal piyasalarda önemli bir kötüleşmenin önüne geçildiğini belirtti. Brexit ilgili olarak ‘İngiltere (Birleşik Krallık) AB’de kalmalı’ diyen Draghi fakat ECB’nin her türlü sonuca hazır olduğunu dile getirdi.

Yunanistan’ın kreditörlerle anlaşmaya varmasının ardından ECB’nin Yunanistan tahvilleri için uyguladığı kredi notu muafiyetini ne zaman tekrar geri getireceğine dair bir soruya ise bu kararın olağan dışı bir toplantıda değil planlanmış bir ECB para politikası toplantısında alınabileceğini söyledi. Yani muafiyetin tekrar geri gelmesi en yakın olarak ancak 21 Temmuz’daki toplantıda mümkün.

Güncellenen büyüme ve enflasyon beklentilerine baktığımızda 2016 enflasyon beklentisinin %0.1’den %0.2’ye, büyüme beklentisinin ise %1.4’den %1.6’ya revize edildiğini görüyoruz. Bunlar dışında tek revize 2018 büyüme beklentisinin %1.8’den %1.7’ye düşürülmesi.

Ayrıca 14.45’deki kararlarla birlikte Mart ayında açıklanan kurumsal tahvil alım programı (CSPP) ile TLTRO II takvimi açıklandı. Buna göre CSPP çerçevesinde alımlar 8 Haziran’da başlıyor. TLTRO II kapmasında ise kredilerin 22 Haziran’dan itibaren verilmeye başlanması ve 24 Haziran’da toplam dağıtılan kredi miktarı ile ilgili duyurunun yapılması bekleniyor.

EURUSD’de Draghi öncesi ve sonrası seviye arasındaki fark sadece 20 pips şu anda. Yani başta da dediğimiz gibi alışılagelmiş heyecanı yaratmadı Draghi, zaten beklenmiyordu da.

1.1130 – 1.1100 bölgesinin çok önemli teknik bir destek olduğuna daha önceki raporlarımızda dikkat çekmiş ve toparlanma ihtimaline vurgu yapmıştık. Toparlanma gerçekleşiyor fakat daha da yukarıların gelmesi için şimdi 1.1230 – 1.1220 direnç bölgesinin kırılması lazım. Bu bölgenin kırılmasıyla toparlanma 1.13’lere kadar sürebilir fakat bu toparlanmanın kalıcı olabileceği konusunda şüpheliyiz. Bizce kısa vadede bu tür toparlanmalara eşlik etmekle birlikte 1.13 üzerine doğru hareketler orta/uzun vadede satış fırsatı olur.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.