TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında TÜFE yıllık bazda %6.58 ve aylık bazda %0.58 artarak beklenti altı gelirken çekirdek TÜFE de %8.77 artış ile beklenti altı kaldı. Diğer yandan Yİ – ÜFE yıllık bazda %3.25, aylık bazda ise %1.48 ile önceki aya göre daha hızlı yükseldi.
Yıllık bazda en büyük artış %12.79 ile alkollü içecekler ve tütün kaleminde yaşanırken onu %11.87 artan çeşitli mal ve hizmetler ile %10.59 artan lokanta ve oteller kalemi takip ediyor. En yavaş artanlarda ise ilk sırada %2.47 ile gıda ve alkolsüz içecekler var. Onun ardından %2.86 artan haberleşme kalemi ile %5.72 artan ulaştırma kalemi geliyor.
Gıda fiyatlarında yaşanan düşüş manşet enflasyonu aşağı çekmiş durumda fakat gıdayı dışarıda tutan çekirdek TÜFE’de iyileşme daha sınırlı. Fakat TCMB’nin önümüzdeki aylarda sadeleşmeye devam etmesine engel olacak bir rapor değil ve Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını kırpmaya devam edebilir önümüzdeki toplantılarda.
USDTRY enflasyon raporu sonrası 2.95 üzerinde fakat yükseliş enflasyon verilerinden değil daha çok dolarda yaşanan güçlenmeden kaynaklı gibi duruyor. 2.93 bölgesi baskının artması için çok kritik bir seviye. Bu destek bölgesi kırılmadığı sürece doların gözü 3.00 seviyelerinde olmaya devam edecek.
2.93 seviyesinin kalıcı olarak kırılması ise bundan sonra ABD’den açıklanacak olan verilerin Haziran ayı Fed faiz artışı ihtimalini azaltmasıyla mümkün bizce.