ONS’nin yayınladığı rapora göre İngiltere’de TÜFE yıllık bazda %0.4 artış beklentilerine karşı %0.3 ile beklentilerin altında kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek TÜFE ise %1.2 ile beklentilerden kötü geldi.
Enflasyondan en çok çalan kalemlerin başında eğlence & kültür, gıda ve giyim & ayakkabı fiyatlarının geldiğini görüyoruz. Enflasyona en çok katkıyı verenler ise ulaşım, otel ve iletişim hizmetleri olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşımda son dönemde yükselen petrol fiyatlarının da etkisini unutmamak gerekiyor ancak baktığımızda enflasyonun hala BoE’nin %2’lik hedefinden çok uzaklarda olduğunu söyleyebiliriz.
Bu perşembe İngiltere Merkez Bankası toplanıyor ve açıkçası Carney ve ekibinin faizlerde değişikliğe gitme ihtimali yine imkansıza yakın. Ancak ileriye yönelik verilecek olan mesajlar ile GBPUSD yön bulmaya çalışacak. Enflasyonda ve maaşlarda gözle görülür bir iyileşme yaşanmadığı sürece zaten BoE’nin faizlerde artışa gitmeyeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Kaldı ki hem Carney hem de diğer üyelerden gelen açıklamalar da bu durumu destekler nitelikte.
Beklenti altı kalan veriler GBP için negatif olsa da piyasalar daha çok 23 Haziran’daki referanduma odaklanmış durumda gibi gözüküyor. GBPUSD’de gelen verilerin etkisi sınırlı olurken dün ICM’in yayınladığı anket sonucunda AB’den çıkalım diyenlerin oranının kalalım diyenlere göre %6 önde olması ile parite üzerindeki baskının devam ettiğine şahit olmuştuk. Yayınlanan bu anket de bize son 10 anketin 7’sinde AB’den çıkalım diyenlerin oranının daha ağır bastığını gösteriyor.
Referandum tarihine artık sayılı günler kala GPBUSD’de işlem yapan yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Teknik seviyelerden bahsedecek olursak parite üzerindeki satış baskısının devam etmesi durumunda 1.4050 en yakın destek seviyesi. Bu bölgenin kırılmasıyla 1.38’lere doğru düşüşler devam edebilir. Toparlanmalarda ise 1.4280 ve 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1.4360 önemli direnç olarak çalışabilir.