GBPUSD 1.25 mi Yoksa 1.20 mi? – 05 Ocak 2017

GBPUSD'de Bir Sonraki Hareket Hangi Yöne?

Bugün açıklanan hizmetler PMI verisiyle İngiltere’den Aralık ayı PMI serisi de sona ermiş oldu. 56.2 ile beklentiden 1.4 puan daha yukarıda gelen hizmetler PMI, Temmuz 2015’den bu yana da en yüksek seviyede gerçekleşti. Hafta içinde gelen diğer PMI verilerini hatırlarsak imalat PMI 56.1, inşaat PMI ise 54.2 ile yine beklentileri aşmıştı.

Rakamlar Haziran ayındaki referandumda çıkan Brexit sonucunun ardından ekonomide daralma yaşanabileceği kaygılarının sürpriz bir şekilde boşa çıkarıyor. Referandumdan hemen sonraki ay PMI rakamları 50.0 altına çekildikten sonra o bölgede çok fazla vakit geçirmeden ilerleyen aylarda kademeli olarak yükselerek son zamanlarda görülmeyen seviyelere çıktı.

PMI verilerinde 50.0 altında bir rakam sektörde daralma yaşandığının 50.0 üzeri rakam ise büyüme yaşandığının habercisi ve üç sektör için de PMI sadece Temmuz ayında 50.0 seviyesi altına gerilemişti. Rakamlar dördüncü çeyrekte en az %0.5 büyüme performansı ile uyumlu. Yani korkulan ekonomik daralma senaryosu şimdilik rafa kalkmış durumda.

Bu hafta gelen iyi PMI verilerine rağmen poundun çok büyük bir varlık göstermediğini söylersek yanlış olmaz. Haftaya 1.2270 seviyelerinde başlayan GBPUSD şu an 1.2320 bölgesinde. Hafta zirvesini ise 1.2362 olarak kayıtlara geçirelim. Euro, Yen, Avustralya Doları, Yeni Zelanda Doları gibi bir çok gelişmiş ülke para birimi dolara karşı önemli bir yol almışken Pound o kadar iyi dataya rağmen biraz yerinde saymış.

2017 yılında poundu en çok ilgilendiren gelişmelerin başında Brexit görüşmeleri geliyor. İngiltere’nin birlikten ayrıldıktan sonra ne gibi ticaret şartlarına sahip olacağı çıkışın sert mi yumuşak mı olacağı konusunda belirleyici olacak. İngiltere’nin gümrük birliğinde kalması Pound açısından en pozitif senaryo olur. Fakat diğer üyelere kötü örnek olmaması açısından AB’nin birlikten ayrılan bir ülkeye bu tavizi tanıma ihtimali düşük.

Pounda 2017’de yön verecek diğer bir önemli faktör İngiltere Merkez Bankası BoE’nin hedef üzerine çıkacak olan enflasyona ne kadar tahammül edeceği. Büyük ölçüde referandum sonrası kurlarda yaşanan düşüşün etkisiyle enflasyonda ciddi bir yükseliş var ve 2017’de içinde enflasyonun %2.00 hedefini aşarak %3.00’lere kadar tırmanabileceği tahmin ediliyor.

BoE büyümeye destek vermek maksadıyla enflasyondaki yükselişi belli bir süre görmezden gelebileceğini belirtmişti fakat eğer büyümede 2017’de önemli bir geri çekilme yaşanmazsa BoE faiz artışlarını değerlendirmeye başlayabilir. İngiltere’den gelen son verilerin ardından kimi uzmanlar 2017’de faiz indirimi ve artışına aynı ihtimali veriyor.

GBPUSD’nin kısa vadeli görünümüne baktığımızda yukarıda da değindiğimiz gibi diğer bir çok gelişmiş ülke para birimine kıyasla poundun dolara karşı yükselişinin çok daha sınırlı kaldığını görüyoruz. 1.2350 bölgesi sıkça bahsettiğimiz çok önemli bir direnç ve tam anlamıyla kırılması durumunda sırasıyla 1.2420 ve 1.25 seviyelerine doğru bir yükselişin önü açılabilir. Yarın yayınlanacak olan ABD istihdam raporunun, özellikle maaşlar bileşeni ile hayal kırıklığı yaratması bu harekete start verebilir.

1.22 bölgesi ise destek ve doların tekrar güçlenmeye başlamasıyla bu seviyenin kırılması durumunda sırasıyla 1.2080 ve 1.20 seviyelerine doğru bir geri çekilmeye tanıklık edebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.