İmalat PMI Verileri Sonrası EURUSD ve GBPUSD

Haftanın üçüncü işlem günü ekonomik takvimde PMI verileri yağmur oldu yağdı desek abartmış olmayız. Asya seansında Japonya ve Çin’in ardından sabah saatlerinde yurt içinden imalat PMI 49.40 ile önceki veriden iyi geldi. İsviçre’den ise 55.8 ile beklentilerin üzerinde bir rakam ile karşılaştık. Hemen hemen her PMI raporumuzda dikkat çekiyoruz ancak yeniden hatırlatmakta fayda var. PMI verilerinde 50.0 seviyesinin altında kalınması sektörde daralmaya, üzerinde kalınması ise büyümeye işaret ediyor. Dilerseniz Euro Bölgesi’nden gelen verilere de göz atalım :

– İspanya’dan imalat PMI 51.8 ile beklentiden kötü geldi.
– İtalya’dan imalat PMI 52.4 ile beklentiden kötü geldi.
– Fransa’dan imalat PMI 48.4 ile beklentiden hafif iyi geldi.
– Almanya’dan imalat PMI 52.1 ile beklentiden kötü geldi.
– Euro Bölgesi’nden imalat PMI 51.5 ile beklentide geldi.

Genel olarak beklenti altı kalan veriler euro için negatif olsa da bugün dolar endeksinde yaşanan geri çekilme ile EURUSD’de toparlanmanın devam ettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin sürmesi halinde 1.1200 ve 1.1260 seviyeleri direnç olarak çalışabilir. Geri çekilmelerde ise aşağıda 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1.11 bölgesi önemli destek konumunda.

İngiltere’den de imalat PMI 50.1 ile kritik seviyenin bir tık üzerinde beklentilerden iyi geldi. Gelen verinin GBPUSD üzerindeki etkisi sınırlı olurken bugün dolar endeksi üzerinde baskı olsa da son yayınlanan anketlerde AB’den çıkalım diyenlerin oranını yükselmesi ile paritede satış baskısı devam ediyor. Bugün de yayınlanan ankette kalalım-ayrılalım oranlarının neredeyse eşit olması GBP için son derece negatif oldu. Aşağıda 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.4400 ve 1.4330 seviyeleri önemli destek konumunda. Toparlanmalarda ise 1.4580 ve 1.4660 seviyeleri direnç olarak çalışabilir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ( OECD ) ise Brexit risklerine dikkat çekti ve İngiltere ekonomisinin Brexit belirsizliklerinden şimdiden negatif yönde etkilendiğini açıkladı. 23 Haziran’daki referandumda AB’den ayrılalım kararı çıkması halinde ekonomide yeni negatif şokların oluşabileceğinin altını çizdi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.