İtalya Anayasa Referandumu’ndan beklenen ‘Hayır’ sonucu çıktı ve başbakan Renzi istifa edeceğini açıkladı. Bundan sonra Cumhurbaşkanı’nın şu anki mecliste güven oyu alabilecek bir adayı başbakan olarak ataması bekleniyor. Yeni başbakan adayları için bir kaç isim ön plana çıkıyor; Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan ve Senato lideri Pietro Grasso. Bu yeni hükümet büyük ihtimalle 2018 Şubat’taki genel seçimlere kadar başta kalacak. Daha düşük olasılıklı diğer bir seçenek ise parlamentonun hemen lağvedilerek erken seçimlere gidilmesi.
Avrupa için başka bir önemli politik gelişme olarak Avusturya’da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandıklara gitti. Aşırı sağcı Hofer, bağımsız Van der Bellen tarafından mağlup edildi. Öncü sonuçlar Van der Bellen’in %53.3, Hofer’in ise %46.7 oranında oy aldığını gösteriyor.
İtalya’da referandumdan ‘Hayır’ sonucu çıkması büyük oranda beklenen bir sonuçtu fakat yine de ortaya çıkan politik belirsizlik euro ve Avrupa borsaları üzerinde baskı yaratıyor. EURUSD haftaya satıcılı başladıktan sonra 1.05 seviyelerine kadar gerilerken Avrupa borsalarının da %1.00’e yakın ekside başlaması bekleniyor.
Piyasaları etkileyen diğer bir politik gelişme ABD tarafından. Ocak ayında başkanlık görevine başlayacak olan Donald Trump sosyal medyadaki paylaşımlarında Çin’e yüklendi. Çin’in yuanı devalüe etmekle suçlayan Trump, Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığından dolayı Çin’i eleştirdi.
Yani piyasadaki havanın tam anlamıyla politik gelişmeler tarafından belirlendiği bir haftaya başlangıç yaptık. Asya borsalarında satıcılı bir hava hakim. Japonya Nikkei %0.82, Avustralya ASX %0.80, Güney Kore KOSPI %0.37, Hong Kong HSI %0.48, Çin endeksleri ise ortalamada %1.30 eksideler.
EURUSD ise 1.0505’lere kadar geriledikten sonra Avrupa seansı başlarken 1.06 seviyeleri test ediliyor. Bu bölgenin geçilmesi durumunda toparlanma bir miktar daha devam edebilir ve 1.0650 bölgesi zorlanabilir. Diğer yandan yeniden satış baskısının oluşması ve 1.05 desteğinin kırılması durumunda ise parite daha da aşağıları zorlayabilir.