Pound Üzerinde ’50. Madde’ Baskısı – 3 Ekim2016

Brexit Endişeleri Nedeniyle GBPUSD Satıcılı

İngiltere Başbakanı May’in BBC ile hafta sonu yaptığı röportajda 2017 Mart ayında 50. Madde’ye başvuracaklarını açıklaması ile birlikte pound haftaya zayıf başladı. Cuma kapanışı 1.2960 bölgesinde yapan GBPUSD yeni haftaya 1.2910 bölgesinde girdi. Avrupa seansı başlarken de düşüş devam ediyor ve yaklaşık üç ay sonra ilk kez 1.2850 altına kadar geriledi.

Bilindiği üzere üye bir ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılma prosedürü Lizbon Antlaşması’nın 50. Maddesi ile düzenleniyor. Bu maddeye göre birlikten ayrılmak isteyen bir ülke bunun için kendisi başvurması gerekiyor. Başvuru tarihinden itibaren iki yıl içerisinde ülke ile AB arasında üyeliğin sona erişi sonrası ilişkileri düzenleyecek görüşmeler yapılıyor ve iki yıl sonunda ülke birlikten resmen ayrılmış oluyor.

Yani 50. Madde’ye başvurma birlik ile ayrılık müzakerelerinin başlaması ve başvuru tarihinden iki yıl sonra da boşanmanın resmi olarak gerçekleşmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla eğer May röportajda verdiği tarihe sadık kalırsa İngiltere (Birleşik Krallık) 2019 ikinci çeyrekte AB’den resmen ayrılmış olacak.

Piyasalarda zaten geçtiğimiz hafta 2017 Mart ayı konuşulmaya başlanmıştı. Ayrıca referandumdan Brexit sonucu çıkması sonrası birlikten ayrılmak için er ya da geç 50. Madde başvurusu yapılması gerekiyordu zaten. Bu nedenle çok büyük bir sürpriz veya şok etkisi yarattı diyemeyiz.

Fakat somut bir tarihin Başbakan May tarafından dile getirilmesi Fed faiz artışı, OPEC toplantısı, Deutsche Bank gibi gündem maddeleri arasında arka sıralara itilmiş olan Brexit riskini tekrar gündemin ön sıralarına getirmiş durumda.

Brexit Henüz Gerçekleşmedi

Son zamanlarda açıklanan İngiltere verileri kabus senaryolarının şimdilik boşa çıkarmış durumda fakat Brexit’in henüz gerçekleşmemiş olduğunun altını çizelim. İngiltere hala ortak pazarda ve diğer üye ülkelerle aynı ticaret ayrıcalıklarından yararlanıyor. May tarafından açıklanan takvime göre Brexit, 2017 ikinci çeyrekte fiili ve resmi olarak gerçekleşmiş olacak.

Bu nedenle de Brexit’in pound üzerindeki etkisi tamamen geride kaldı düşüncesine katılmıyoruz ve yükselişlerin satış fırsatı sunacağı görüşümüzde devam ediyoruz. Özellikle de 1.35 bölgesine doğru yükselişler uzun vadeli satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Kısa vadede 1.2920 – 1.29 bölgesi ilk önemli direnç, 1.2850 bölgesi ise ilk önemli destek. Sonrasında ise 1.28 bölgesi var. Bu bölgenin de geçilmesi durumunda 1.25’ler gündeme gelebilir.

Günün ilk Asya seansında ekonomik takvimde Japonya Merkez Bankası’nın yayınladığı Tankan raporu dikkatimizi çekiyor. Büyük şirketler imalat endeksi üçüncü çeyrekte ikinci çeyrekte olduğu gibi 6 seviyesinde kaldı. Piyasalar bir tık yükseliş beklentisindeydi. Büyük şirketler hizmetler endeksi ise beklendiği gibi 19’dan 18’e gerilemiş. Küçük işletmelerde ise durum biraz daha iyi. İmalat endeksi -5’den -3’e, hizmetler endeksi ise 0’dan 1’e yükselmiş. Her ikisi de hem beklentilere hem ikinci çeyreğe göre daha iyi.

Çin ve Güney Kore piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu günde diğer Asya borsalarındaki genel ton alıcılı. Japonya Nikkei endeksi %0.90, Avustralya ASX endeksi %0.78, Tayvan Weighted endeksi %0.73, Hong Kong HSI ise %1.0 üzerinde primli.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.