Asya Seansında Fırtına Öncesi Sessizlik

Asya seansında Avustralya, Çin ve Japonya’dan gelen veriler ön plana çıkıyor. Avustralya ve Çin’den hizmetler endeksi, Japonya’dan ise ortalama kazanç endeksi yayınlandı.

Çarşamba akşamı Çin’den açıklanan resmi hizmetler PMI 53.5’den 53.1’e düşüşe işaret ediyordu. Bu gece açıklanan Caixin hizmetler ise 51.8’den 51.2’ye düşüş gösteriyor. Piyasalar hafif bir yükseliş bekliyordu. Hem resmi hem de Caixin hizmetler PMI sektörde önceki aya göre biraz zayıflama var diyor. Çin’de ekonomiyi imalat/ihracata dayalı bir yapıdan hizmetler/iç tüketime dayalı bir yapıya çevirme çabaları var. Hizmetler PMI endeksi o nedenle önemli.

Avustalya’dan AIG hizmetler endeksi ise 49.7’den 51.5’e yükseldi. Avustralya’da madencilik sektöründeki soğumanın imalat ve hizmetler sektörü tarafından dengelenmesi bekleniyor. Bu nedenle hizmetler ve imalat sektörünün sağlığını gösteren her veri önemli.

Japonya’da ise Nisan ayında ortalama nakit kazançlar yıllık bazda beklentilerin ancak üçte biri kadar, %0.3 arttı. Enflasyonu yükseltmek için elindeki bütün silahları kullanan BoJ için maaşlar verisi önemli. Maaşlarda artışın iç talebi dolayısıyla da gelecek enflasyonu olumlu etkilemesi bekleniyor teorik olarak.

Asya borsalarında görünüm pozitif. Çin endekslerinde %0.40 – %0.60 arası bir prim varken Japonya Nikkei endeksi %0.48, Avustralya ASX endeksi %0.76, Hong Kong HK endeksi ise %0.26 artıda.

Gün içinde piyasaların tüm dikkati öğleden sonra ABD’den açıklanacak olan istihdam raporunda olacak. Sadece tdi değişimi ve işsizlik oranı değil maaşlarda artış rakamının da çok önemli olduğunun altını çizelim. Akşam 19.30’da ise Fed Guvernörler Kurulu üyesi Lael Brainard Washington’da bir konuşma yapacak. Brainard’ın ekonomik görünüm ve para politikasına değinme ihtimali yüksek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.