Dün olduğu gibi genel olarak Asya borsalarındaki hakim yön aşağı. Dünden farklı olan ise Çin endekslerinin pozitif bir gün geçiriyor olmaları. Japonya Nikkei endeksi %1.00, Avustralya ASX endeksi %2 ekside kapanırken Yeni Zelanda DJ endeksinde de kayıp %1.3, Güney Kore KOSPI endeksinde ise %0.36. Öte yandan Çin endekslerinde %0.30 ile %0.60 arası prim görüyoruz.
Asya seansında dikkatimizi çeken iki veri var. 4.30’da açıklanan Avustralya Mayıs ayı NAB iş dünyası güven endeksi 5’den 3’e gerilerken Japonya Nisan ayı sanayi üretimi %0.3’den %0.5’e revize edildi. Şu an bütün sahne ışıkları FOMC’nin üzerinde ama yarın akşamki FOMC kararlarından bir kaç saat sonra Japonya Merkez Bankası BoJ da para politikası kararlarını açıklıyor.
BoJ’dan daha fazla gevşeme adımı gelmesi bekleniyor fakat bu toplantıda değil. Bu toplantıda BoJ’un vereceği ileriye dönük yönlendirmeyi merak ediyor piyasalar. Böylece BoJ’un bir sonraki gevşeme hamlesine ne kadar yakın olduğunu kestirmeye çalışacağız.
Avustralya Merkez Bankası RBA için de daha önce söylediklerimiz hala geçerli. RBA’nın yeniden faiz indirme ihtimali var ama bir şarta bağlı; zayıf enflasyon. Bir sonraki önemli enflasyon verisi önümüzdeki ay içinde geliyor ve birinci çeyrekte olduğu gibi enflasyonun ikinci çeyrekte de hayal kırıklığı yaratması durumunda Ağustos ayında RBA’dan 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha gelebilir.
Dört büyük merkez bankasından (FOMC, BoJ, SNB, BoE) para politikası kararlarına geri sayımda sona yaklaşıyoruz. Yarın akşam 21.00’de FOMC kararları, ekonomik projeksiyonlar, nokta tablosu ve 21.30’da Yellen basın toplantısından bir kaç saat sonra, perşembe sabaha karşı BoJ para politikası kararlarını açıklıyor. BoJ’dan bir kaç saat sonra da, saat 10.30’da İsviçre Merkez Bankası SNB ve 14.00’de İngiltere Merkez Bankası BoE kararları var.
Tabi AB Referandumu’na da artık günler kaldığını hiç hatırlatmamız gerekmiyordur herhalde. Bu kadar belirsizlik öncesi riske girmeyi tercih etmeyecektir piyasalar ve bu da piyasalara dolar, frank, yen ve ALTIN gibi güvenli limanlara olan talebin artması şeklinde yansımaya devam edebilir.