Bir Haftayı Nasıl Bitirdik? 14-18 Nisan

Çok ama çok hareketli bir haftayı geride bıraktık.

Çok ama çok hareketli bir haftayı geride bıraktık. ABD perakende satışları, İngiltere TÜFE, Çin büyüme ve TÜFE, Almanya Zew ekonomik görünümü, ABD TÜFE ve işsizlik rakamları gibi birçok veri ardında tam dalgalı bir hafta bıraktı. Ayrıca Yellen’in konuşması ve Avrupa’da enflasyon rakamları açıklandıktan sonra ortaya çıkan durum da cabası. 

ABD’den bu hafta birçok veri açıklandı. Gelen verilerin genellikle iyi veriler olduğunu söylemeden geçmeyelim. Pazartesi günü çekirdek perakende satışları ve perakende satışları beklentiden gelerek ABD tüketicisinin geri döndüğüne işaret etti. Bu USD için güzel bir veri oldu, piyasanın genelinde değer kazandı. Salı günü de TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri beklentiden yine iyi gelirken Empire State imalat endeksi oldukça kötü geldi. Enflasyon verilerinin iyi gelmesine rağmen Empire State verisinin kötü gelmesi aslında USD’de dengeleyici görevini gördü. Fakat Yellen’in Çarşamba akşam saatlerinde yaptığı konuşma ile Fed’in ABD ekonomisinde enflasyon hedefe ulaşana kadar ve iş gücü piyasasında yavaş giden ve hayal kırıklığı yaratan toparlanma istenilen düzeye gelene kadar destek olmakta kararlı olduğunu söylemesi aslında USD için olumsuz bir etki oluşturdu.

Çarşamba günü yayınlanan Bej Kitap ise genel olarak ABD bölgelerinde ekonomik büyümenin hızlandığını ifade etti. Perşembe günü Yellen’in açıklamalarından sonra işsizlik verilerinin daha da dikkatle takip edilmeye başlanması üstüne de işsizlik başvuruları verisi geldi ve beklenenden daha iyi sonuç ortaya çıktı. Ayrıca Philadelphia Fed imalat endeksi de beklenen iyi açıklanınca USD tekrarda piyasada değerlenmeye başladı. Bu haftanın genel olarak USD’ye yararlı olduğunu söylemeliyiz. Bu verilerle birlikte EURUSD ve GBPUSD çok değerlendikten sonra büyük düşüşler gösterdi. Ayrıca ALTIN üzerinde baskı artıkça arttı. 

İngiltere’den de önemli veriler geldi. İlk önce Salı günü TÜFE verisi beklentide geldi. ÜFE girdilerinde beklenti altında kalınsa da konut fiyat endeksi beklenenden çok daha iyi geldi. Bu esnada piyasada çalkantılar oldu diyebiliriz. GBPUSD aniden sert düşse de piyasa verileri olumlu algıladığında atak yaparak son 5 senenin zirvesine giden sürece girdi. Çarşamba günü de işsizlik başvuruları değişimi beklentide, işsizlik oranı ise beklenenden daha iyi geldi ve bu GBPUSD’yi destekleyerek son 5 senenin zirvesini görmesini sağladı. Çok güçlü seyrettikten sonra da hem gevşemeden hem de USD değerlenmesinden dolayı düşüş yaşadı ama yine de güçlü kalmaya devam etti. Cuma günü banka tatili de olduğu için piyasada pek bir hareket olmadı. İngiltere verilerinin iyi gelmesi, toparlanmanın burada da iyi gittiğinin bir göstergesi. 

Euro Bölgesi’nden de Pazartesi günü sanayi üretimi verisi beklenti altında geldi. Önemli bir düşüş yaşandı bu veriden sonra. Salı günü ise Almanya ve Euro Bölgesi Zew ekonomik güven endeksi verisi geldi. Almanya verisi kötü gelirken Euro Bölgesi Zew beklentiyi aştı. Cari dengesi de beklenti altı kaldı. Fakat önemli bir gösterge olan TÜFE beklentide gelirken çekirdek TÜFE de beklenti altında kaldı. Çarşamba günü aslında yükselerek başlayan EURUSD sonrasında bu veriler ile tekrardan düşüşe geçti. Genellikle EURUSD’nin USD’deki oynamalara göre de şekillendiğini söyleyebiliriz. Perşembe günü yaptığı yükselişlerden sonra aynı gün gelen ABD verileriyle tekrardan düşüşe geçti. Haftanın son gününü de banka tatili nedeniyle sakin geçirdi. 

Hafta içerisinde Çin’den uzun zamandır beklenen büyüme verisi de geldi. Beklentide geldi veri ve aslında piyasalardaki büyüme yavaşladığı algısı onaylanırken aslında daha düşük gelebileceğine dair beklentileri de ortadan kaldırmış oldu.

Aslında biraz olumsuz olsa da şu anlık durumun kontrol altında olduğu izlenimi var diyebiliriz. Fakat Çin’den gelen kötü sanayi üretimi verisi AUDUSD ve NZDUSD gibi paritelerin üstünde de baskı oluşturmadı değil. Zaten büyümedeki yavaşlamanın veride de görülmesi olumsuz bir hava oluşturmuştu AUDUSD üstünde.

ALTIN’da hafta boyu baskının devam ettiğini gördük ki haftayı yine baskı altında kapattı. ABD ekonomisinden iyi haberlerin gelmesi ve 2014 senesinde zaten Asya taleplerindeki azalma kaynaklı bir düşüş yanacağı beklentisi varken bu baskının olması normal. Aslında Ukrayna’da doğu bölgelerinde yaşanan protestocularla askeri birliklerin çatışmaya başlaması ve Putin’den gelen diplomatik yönlü ama bir yandan da müdahale seçeneğini unutmadıklarını belirten açıklamaların biraz olsun ALTINa destek vermesi beklenebilirdi ama piyasadaki algı şu an için sorunun daha ılımlı gittiğini ve şu anlık bir tehlikenin olmadığını söylüyor gibi. 

Ayrıca Türkiye’den de 3 aylık işsizlik rakamları açıklandı. Önceki döneme göre hafif bir yükseliş olsa da geçen yılın aynı ayındaki rakama göre bir düşüş söz konusu oldu. Böylelikle rakam aslında çok da olumsuz olarak karşılanmadı. USDTRY paritesinde de ara ara dolara bağlı yükselişler gerçekleşmiş olsa da genel olarak seçim sonrası büyük düşüşlerinden sonraki kademeli toparlanma seyrini korudu.

Dalgalı geçen bir haftada Forex Koçu anlık haberleriyle analizleriyle sizlere yön gösterdi ve destek oldu. Yeni haftada da sizlere en önemli gelişmeleri aktarmaya ve fırsatları haber vermeye devam edecek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.