Bir Hareketli Hafta Daha Bitti, 20-25 Nisan

Haftanın başında ABD dışında genel olarak Avrupa’da banka tatili olmasına rağmen…

Haftanın başında ABD dışında genel olarak Avrupa’da banka tatili olmasına rağmen haftanın geneline bakıldığında çok değişik ve büyük hareketlerin olduğu bir haftayı geride bıraktık. Ayrıca bu haftaya damgasını vuran etkenlerden biri de Ukrayna krizinin yeniden ALTIN üzerinde etkili olması ve olağanüstü hareketlere neden olmasıydı. İsterseniz şimdi ülkeler bazında yaşananlara bakalım.

ABD için haftanın başları sakin olsa da özellikle Çarşamba gününden sonra hareketler başladı. Salı gününden ise mevcut konut satışları verisi beklenti üstünde gelerek olumlu bir hava oluşturdu Çarşamba öncesinde.
Çarşamba gününde ABD Flash imalat PMI beklenti altında, yeni konut satışları da beklenenin çok altında kaldı. Bu veriler olumsuz bir hava estirdi USD için. Ama EURUD paritelerinde daha çok Euro Bölgesi verileri ile hareketlendiyse de USD’nin hareketlerini USDJPY paritesinde daha rahat görebiliriz. Genellikle aşağı yönlü hareketler hafta boyunca devam etti.
Haftanın en önemli oynamaları Perşembe günü yaşandı. Çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri beklentiden iyi gelse de haftalık işsizlik verileri beklentiden çok daha kötü geldi. Ama yine de piyasa bu veriyi olumlu olarak değerlendirdi ve paritelerin genelinde yükselişler meydana geldi. 

Ukrayna meselesindeki gerilimlerin piyasalarda özellikle ABD verileri açıklandıktan sonraki zamanlara damgasını vurduğunu hep beraber gördük. Karşılıklı olarak gerilimlerin arttığı bir ortamda Rusya’ya yeni ek yaptırımlar tartışılırken ve Ukrayna’nın Rus işgalinin gerçekleşebileceği söylemleri de etrafta dolaşırken Perşembe akşamüstü Putin’in Ukrayna’nın doğusunda yapılan anti-terör operasyonlarına cevap vermek için acil bir basın toplantısı planladığı haberiyle durumun çok daha tehlike arz etmeye başlayabileceği algısı tüm yönleri değiştirdi. GBPUSD ve EURUSD daha önceden olumlu dolar verileriyle zayıflamışsa da bu haberden sonra ani çıkışlar yaptılar. Fakat en büyük hareket gerçekleştiren, 10 Haftanın en düşüğünü görmüşken çok ani bir tırmanış ile 1268’den 1300 seviylerini test eden ALTIN oldu. Bunun nedeni de tabiki Ukrayna haberleri oldu. Bu zamana kadar hafta boyunca çok sert düşüşler gerçekleştirmişti. Sonrasında ise zaten ALTIN yükselişine Ukrayna haberleri ile devam etti.

Euro Bölgesi’nden gelen veriler de önemliydi. Çarşamba günü Avrupa’dan PMI verileri ulaştı. Fransa Flash hizmet ve imalat PMI verileri beklenenden kötü geldi ve EURUD’de hafif bir gevşemeyi getirse de ardından Almanya Flash hizmet ve imalat PMI verileri olumlu gelince parite tekrardan toparlama gösterdi. Son olarak da Euro Bögesi Flash imalat ve hizmet PMI verileri olumlu gelince yükseliş biraz daha desteklendi ama günün geri kalanında kademeli olarak gevşemeler görüldü.
 
Perşembe günü de Almanya Ifo iş güven endeksi beklenti üstünde geldi ve EURUSD’de yükselişler gelse de ECB başkanı Draghi’nin konuşmasında yeni bir şey söylememesine rağmen alıcılar biraz tedirgin oldu ve paritede satışlar geldi. Lakin bu pek de uzun süreli olmadı diyebiliriz.

İngiltere’den ise varlık alımlarına ve faiz kararına ilişkin oylama sonuçları geldi. Her iki konuda da oybirliği olduğu görüldüğünde GBPUSD’de düşüler oldu.  Cuma günü ise İngiltere perakende satış verileri beklentiden olumlu açıklandı.

Hafta boyunca GBPUSD önemli hareketler gerçekleştirdi. Haftanın genelinde güçlü kaldığını söyleyebiliriz. Özellike Perşembe günü yaşanan dalgalanmalardan önemli ölçüde etkilendiği de belirtelim.

Türkiye’den Perşembe günü TCMB faiz kararlarını açıkladı. Verilen kararlarda faizlerin sabit tutulduğu görüldü. Zaten bu beklenen bir gelişmeydi. Bu hareketlerden sonra USDTRY paritesinde  2.1425’den 2.1275 seviyelerine sert bir düşüş yaşandı fakat sonradan 2.1400 seviyeleri tekrardan denendi.
Çin HSBC flash imalat PMI verisi de açıklandı. Beklentide geldi. Piyasalarda büyük bir etki oluşturmadı.

Avustralya’dan da TÜFE beklenti altında geldi. AUDUSD’de hafta içerisinde bazen yükselişler gelse de aşağı yönlü hareketine devam etti.

Yeni Zelanda’da faiz arttırımın gitti. Neden olarak da yüksek enflasyon verilerini gösterdi. Bu karar ile NZDUSD ani bir çıkış yapsa da sonrasında kademeli olarak aldıklarını verip daha da aşağı seviyelere iniş yaptı. Verilen karar pek de etkili olmuşa benzemedi. 

Japonya’dan da bu hafta kurumsal vergilerde bir indirimin gelebileceği haberi açıklandı. Bu haber ile USDJPY düşüşler yaşarken haftanın genelinde de JPY değer kazanmaya devam etti. Cuma günü de Tokyo TÜFE beklentiden düşük gelse de Japonya Maliye Bakanı gelen verinin beklentileri dahilinde olduğunu ve uygulanan politikanın işe yaradığını açıkladı. Böylece USDJPY düşüşüne de devam etti. Özellikle Perşembe günü piyasadaki büyük hareketten de etkilenerek çok sert bir düşüş yaşadı.

Forex Koçu sizlere hafta özetleri ile geçen haftayı analiz edip, gelecek haftaya hazırlıklı olmanıza yardım etmeye devam edecek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.