Çin birinci çeyrek büyüme raporu Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından yayınlandı. 2016 başında Çin’den tüm dünyaya yayılan global büyüme endişeleri piyasalara kabus yaşatmıştı. Hükümet ve PBoC’den gelen ekonomiyi destekleyici adımlar dünyanın en büyük ikinci (hatta bazı hesaplamalara göre artık birinci) büyük ekonomisinin piste sert iniş yapmasının önüne geçmişti.
Gelen rakamlar Çin ekonomisinin birinci çeyrekte %6.7 ile beklentide büyüdüğünü gösteriyor. 2015 dördüncü çeyrekteki %6.8 büyümeye göre daha düşük bir rakam fakat hükümetin %7.0 – %6.5’lik büyüme hedefi içinde. Büyüme sadece bir rakamdan ibaret değil tabi ki. Bu büyümenin kaynağı ne kadar sürdürülebilir olduğunu göstermesi açısından önemli. Bununla ilgili olarak önemli bir ip ucu büyüme verisiyle aynı sırada finansman verilerini yayınlayan PBoC’den geldi.
PBoC’den gelen krediler verisi yılın ilk üç ayında yeni kredilerin bir önceki senenin aynı dönemini neredeyse ikiye katladığını, bir önceki çeyreği ise üçe katladığını gösteriyor.
Yani borçlanmadan beslenmiş bir birinci çeyrek büyüme performansı var gibi görünüyor. PBoC’nin piyasaları likiditeye boğması sonucu toplam finansman rekor seviyelere çıkmış birinci çeyrekte ve Mart ayında önceki senenin aynı ayına göre %70 artan konut satışları bu finansmanın büyük bölümünün konut sektörüne kaydığını ima ediyor. Bu da büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliği ile ilgili önemli bir zaaf. Sadece borçlanmayla finanse edilen konut ve inşaat sektörü değil hizmetler sektörü ile iç tüketimin de devreye girmesi sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme görünümü hem hükümet hem piyasalar için çok daha tatmin edici olur.
Büyüme rakamı ile birlikte yayınlanan Mart ayı sanayi üretimi %6.8, sabit varlık yatırımları %10.7 ve perakende satışlar %10.5 artarak beklentileri aştı. Perakende satışlar iç tüketimin en önemli göstergelerinden biri ve ekonomideki dönüşümün gidişatı açısından takip ediliyor. %10.5 iyi bir rakam fakat geçtiğimiz aylarda daha iyi rakamları görmüştük. Çin’deki ekonomik dönüşümün başarısı bağlamında hizmetler PMI, perakende satışlar ve ithalat rakamları izlenmesi gereken veriler olacak.
Çin büyüme verisi sonrası piyasalarda ne kutlama ne de yas havası var. Çin’den gelen verilere en hassas paritelerin başında gelen AUDUSD 15-20 pipslik yukarı yönlü tepki sonrası normal seyrine devam ederken borsalarda da çok olağan dışı bir hareket gözümüze çarpmıyor.
Avrupa seansında ekonomik takvim boş görünüyor fakat öğleden sonra ABD’den New York imalat endeksi, sanayi üretimi, imalat üretimi, kapasite kullanım oranı, öncü Michigan tüketici güven endeksi ve enflasyon beklentileri verileri gelecek. Her biri önemli fakat Yellen enflasyon beklentilerine kafayı takmış olduğu için Michigan enflasyon beklentilerine ayrı vurgu yapmak istiyoruz. Önümüzdeki on iki aylık enflasyon beklentilerini yansıtıyor bu veri ve önceki ay %2.7 seviyesindeydi.