Brexit kaygıları ile mücadele eden poundun yardımına bugün enflasyon verileri koştu. Şubat ayında olduğu gibi Mart ayında da TÜFE’nin %0.3 artması beklenirken %0.5 artış gerçekleşti. Yani Mart ayında enflasyon %0.3’den %0.5’e yükseldi. Enerji fiyatları, gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünlerini dışarıda bırakan çekirdek TÜFE de %1.5 ile %1.3’lük beklentiden daha fazla ve Şubat ayındaki %1.2’ye göre daha hızlı yükseldi.
Enflasyona en büyük katkı 0.25 yüzde puan ile restoran ve oteller kaleminden gelirken enflasyondan en fazla çalan ise 0.3 yüzde puan ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemi oldu.
Geçtiğimiz seneye göre en önemli değişiklik ise ulaştırma kaleminde. 2015’in aynı döneminde enflasyondan yaklaşık 0.3 yüzde puan çalan kalem bu sene Mart ayında neredeyse hiç değişmemiş. Paskalya’nın da etkisiyle uçak biletleri fiyatlarında yaşanan yükseliş kalemin diğer bileşenlerindeki düşüşü bertaraf etmiş gibi duruyor. Geçtiğimiz sene Şubat – Mart döneminde sadece %2.7 artan uçak biletleri bu sene aynı dönemler arasında %22.9 artış göstermiş. Diğer bir önemli değişim ise giyim ve ayakkabı kaleminde. Geçtiğimiz sene aynı dönemde değişmeyen kalem, 2016 Şubat – Mart döneminde enflasyona 0.1 yüzde puan katkı sağlamış.
Dün toparlanmaya başlayan pound enflasyon raporu da beklentileri aşınca daha iştahlı görünüyor yukarılar için. Fakat Brexit belirsizliği hala devam ediyor ve son anketler henüz kamplar arasında net bir ayrılık olmadığına işaret ediyor. Son YouGov anketine göre Kalalım (Remain) diyenler %39, Ayrılalım (Leave) diyenler %38 oranında.
Brüksel’de yaşanan terör olayları ve Panama belgeleri sonrası başbakan Cameron’a olan güvenin azalması nedeniyle Brexit riski daha ciddi bir hale gelmiş durumda ve şu an pound için bir kaç aylık tahminler yapmayı anlamsızlaştırıyor.
Fakat senaryolar halinde incelersek Brexit’in gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak olan belirsizlik ve BoE’nin daha uzun süre faizleri aşırı düşük seviyelerde tutması ve belki de daha da aşağılara çekebileceği beklentileriyle poundun daha fazla acı çekebileceğini söyleyebiliriz.
Diğer senaryoda, referandumdan ‘Kalalım’ kampının galip çıkması durumunda, ise poundun büyük bir ralliye imza atabilir. Hem belirsizliğin geride kalmasıyla ekonomik faaliyetlerin yine hız kazanması, hem petrol piyasasında son zamanlarda yaşanan dengelenmenin enflasyonu BoE’nin %2 hedefine doğru itmeye devam etmesi, hem de BoE’nin şahinlerinin faiz artışlarını tekrar masaya getirmesiyle GBPUSD’de kademeli olarak %8 – %10’luk bir yükselişe şahitlik edebiliriz.