EURUSD’de Sıra 1.36’da Mı 1.26’da Mı?

EURUSD’de hangi senaryo hangi seviyeyi getirir sorusunun cevabını verdik raporumuzda.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin “Euro’yu korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” sözüyle 1.20’nin hemen üzerinde başlayan ve bizim de bu süreçte 1.3150’ye kadar eşlik ettiğimiz Eurusd rallisinden sonra gelin biraz daha büyük pencereden bakalım ve sonraki 500 pipslik hamle ne yöne hangi şartlarda olur onu inceleyelim.

Öncelikle yukarısı için senaryoyu çizelim… İspanya’nın yardım için başvurması ve ECB’nin ikincil tahvil piyasasına müdahale ederek faizleri daha da aşağı çekmesi beraberinde İtalya’nın oldukça uygun faizlerle borçlanmasını getirecektir. Bu durumda hem İspanya hem de İtalya için tehlike üstelik oldukça az maliyetle savuşturulacak.

Aynı zamanda Yunanistan’ın da çözülmesi gerekiyor. Yunanistan’la Troyka’nın anlaşması, yardım diliminin serbest bırakılması önemli ama aynı zamanda ortaya çıkacak boşluğun AB ülkeleri tarafından bir şekilde doldurulması gerekecek. 1.36 için Yunanistan iflası riskinin de ortadan kalkması lazım.

Bu ortama tabi ki global ekonominin de ayak uydurması lazım, son birkaç haftada görülen toparlanma işaretlerinin devamı gerekiyor. Çin’in 3. çeyrekte dibi görmüş olması, ABD ekonomisinin düşük hızda da olsa büyümeye devam etmesi, gelişmekte olan piyasaların tekrar ritm bulması, Avrupa’da da tekrar büyüme işaretlerinin ortaya çıkması borsaları ve emtiaları yukarı taşırken Dolar ve Yen bu ortamda en çok değer kaybeden para birimleri olurlar.

Dikkat edilecek seviyeler: 1.3160 1.3260 1.3380 ve 1.3490.

Şimdi de aşağı senaryoya bakalım: İspanya’nın yardım istemeyeceğini varsaymak çok uygun olmaz, yardım istemesi halinde dahi Katalunya’nın ayrılmak için referanduma gidecek olması ya da bölgelerin bütçelerindeki kara deliklerin bilinmezliği ya da bankaların ellerindeki varlıkların konut fiyatlarındaki düşüşün devamı ile daha da değer kaybı gibi etmenler yatırımcıları tamamen İspanya’dan kaçırabilir.

Bu durumda iş tamamen kurtarma onu ESM parasına kalır ki bu paranın yeterli olup olmayacağı tartışmaları, İtalya’nın da yardım istemek durumunda kalması ile iyice alevlenir ve panik yaratabilir. İki ülkedeki resesyonun devamı da bütçe hedeflerini iyice olumsuz etkileyeceği için krizi derinleştirebilir.

Ve tabi ki Yunanistan için IMF’nin AB’den ekstra para ya da verilen borçta zarar yazma seçeneğini dayatması ile Almanya-Finlandiya,Hollanda bloğu Yunanistan’ı tamamen gözden çıkarmak durumunda kalabilirler. Bunun getireceği panik EURUSD’yi 1.26’ya getirmeye başlı başına yeter.

Bir diğer tehlike de son haftalardaki küresel ekonomi dibi buldu algısının yeni bir negatif ekonomik veri dalgasıyla dağılması… Eğer Çin’de beklenen stabilleşme sağlanamaz, Avrupa’nın resesyonu devam eder ve ABD tekrar kötü veri üretmeye başlarsa borsalarda oluşacak değer kayıpları ve riskten kaçış havası Dolar ve Yen rallisi yaratırken EURUSD’yi oldukça aşağılara taşır.

Dikkat edilecek seviyeler: 1.3060, 1.2990, 1.2830, 1.2750

İki senaryo da fırsatları değerlendirmeyi bilenler için büyük getiri şansı demek olacak, biz de şu ana kadar sürdürdüğümüz başarılı grafiğimizi devam ettirerek bu hareketli süreçte maksimum performansı yakalayacağımıza ve üyelerimizin yüzlerini güldürmeye devam edeceğimize inanıyoruz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.