Geçtiğimiz Hafta Nelere Şahit Olduk? 19-23 Mayıs

Haftanın geneline bakıldığında özellikle EUR için olumsuz bir hava varken, USD değer kazanmaya devam etti.

Haftanın geneline bakıldığında özellikle EUR için olumsuz bir hava varken, USD değer kazanmaya devam etti. ALTIN ise 1295 seviyelerini zorlasa da 1300 seviyesinin üstüne çıkamadı. USDTRY’de 2.11’li seviyeler görülmüş olsa da sonradan tekrar 2.09’lara kadar indi.

Ülkeler bazında ayrıntılara geçecek olursak;

ABD’den gelen veriler açısından sakin bir hafta olduğunu görüyoruz. Yaşanan önemli bir gelişme FOMC toplantı tutanaklarının açıklanması oldu. Tutanaklarda yeni bir bilgi olduğunu göremedik. İstihdam piyasasında sıkılaşma, işsizlik vb. konularda aynı tür açıklamalar görüldü. Zaten açıklandığı esnada piyasada hiçbir harekete neden olmadı. Tatsız bir tutanak açıklaması olduğunu söyleyebiliriz.

ABD haftalık işsizlik başvuruları da ise 326 Bin gerçekleşerek olumsuz bir görünüm sergiledi. Burada EURUSD’de değer kaybetmese de ALTIN’da biraz yükselişi getirdiğini görebiliriz. İmalat PMI verileri de beklentiden iyi gelirken, mevut konut satıları beklentiden kötü 4.65 Milyon geldi. Konut verisinin kötü gelmesi EURUSD’de biraz yükselişi beraberinde getirdi.

Son olarak birinci el konut satışları verisi geldi. Açıklanan rakam 433 Bin ile beklenti üstündeydi. Piyasalarda kapanışa doğru pek bir hareket getirmediğini söyleyebiliriz.

ALTIN’da fiyatlamalar genellikle ABD paritelerinden ziyade Jeopolitik gerginliklerle paralel gitti. Haftanın son günü Putin’den gelen olumlu mesajlar ALTIN’da gerilemeyi getirdi diyebiliriz. EURUSD için de daha çok Euro Bölgesi kaynaklı verilerin etkisiyle bir düşüş yaşandı zaten.

İngiltere’den yıllık TÜFE rakamı beklentiden yüksek gelirken ÜFE girdileri ve çıktıları beklenti altında kaldı. Konut fiyat endeksi de beklenti altı kalan bir başka veri oldu. Verilerden önce ani bir atak sergileyen GBPUSD veriler açıklandıktan sonra sert bir düşüş yaşadı. Gelen veriler piyasa tarafından pek de olumlu karşılandı diyemeyeceğiz.

Ayrıca İngiltere varlık alımları ve faiz kararı oylama sonuçları ile perakende satış verileri açıklandı. Her iki kararda da oy birliği ile karar alınmasına karşın, üyelerden bazıları faiz artırımını daha erken bekledikleri görüldü ve bu da komisyon içerisinde ilerideki toplantılarda daha farklı sonuçlar çıkabileceği beklentilerini arttırdı. Perakende satışlar ise beklentiden daha iyi 1.3% oldu. Hem verinin iyi gelmesi hem de daha erken faiz arttırılabileceğine dair bir beklentinin güçlenmesi GBPUSD’de alışları getirdi.

Sonrasında İngiltere’den ikinci büyüme tahmini verisi 0.8% ile beklentide, öncü yatırımlar beklenti üstünde, kamu net borçlanmalar beklentiden çok daha kötü geldi. Bu durum GBPUSD’de olumsuz bir hava oluşturdu ve satışları getirdi. Bundan sonra da haftanın geri kalanında da düşüşünü devam ettirdi.

Euro Bölgesi için pek iyi bir hafta olmadı Almanya ÜFE -0.1% ile beklenti altında geldi. Euro Bölgesi ticaret dengesi beklenti altında kaldı ve PMI verilerinden de beklenilen olmadı. Fransa imalat ve hizmet PMI beklenti altında, Almanya imalat beklenti altında, hizmet beklentiden iyi, Euro Bölgesi de imalat beklenti altında, hizmet beklentiden iyi geldi. Genel olarak PMI verilerinden de olumsuz sonuçlar çıkması EURUSD’de satışları iyice arttırdı derken Almanya Ifo iş güven endeksinin de kötü gelmesi paritenin 1.3615’leri görmesine neden oldu.

Türkiye’den en önemli gelişme TCMB’nin faiz indirme kararı oldu. Aldığı kararlar politika faizini 50 baz puan indirerek 9.5% seviyesine çekti. Genel olarak beklenmeyen bir hamle oldu bu. Bundan sonra ise Fitch Türkiye’de böyle bir hamlenin riskleri arttırdığını ve not indirimine neden olabileceği açıklamasını yaptı. Piyasalarda son haftada 2.11’leri gören parite, sonrasında gevşeme ile tekrardan 2.07’lere gelse de faiz kararıyla 2.09’ları tekrardan gördü. Fakat bu da pek uzun süreli olmayarak hem piyasalarda tansiyonun düşmesine bağlı hem de ABD verilerinde olumsuz sonuçlar da çıkmasının etkisiyle tekrardan 2.07’leri gördü.

Çin’den HSBC imalat PMI endeksi açıklandı ve gerçekleşen beklentiden daha olumlu oldu. Bu durum hem gelişmekte olan piyasaları fiyatladı ki bunun içerisinde USDTRY’de var, hem de AUDUSD ve NZDUSD’de yükselişleri getirdi.

Japonya’dan da çekirdek makine siparişleri beklentiden iyi, ticaret dengesi beklenti altı gelirken para politikası açıklamasında da farklı bir uygulama olmadı. Dalgalı devam eden USDJPY hafta kapanışını 102.00’sınırına yakın kapattı. Japon verilerinden ticaret dengesinin kötü gelmesinden sonra paritede haftanın geri kalanı boyunca yükseliş devam etti. Ayrıca piyasalarda Putin’in tansiyonu düşürücü konuşması da etkili olunca, bunun da yükselişi destekleyen etkenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Rusya’nın askerlerini sınırdan fiili olarak çekmeye başlaması ve bunun doğrulanması piyasada oldukça rahatlatıcı bir etki yarattı.

Avustralya’dan da para politikası tutanakları açıklandı. enflasyon beklentilerinde de yükseliş gözlemlendi. Genel olarak düşüş yaşayan parite Çin verisiyle biraz toparlanma yaşansa da bu yeterli olmadı. AUDUSD üzerinde baskı devam ediyor hala.

Kanada’dan da perakende satış verileri beklenti altında kalırken, TÜFE rakamları beklentide geldi. Hafta ortasına kadar yükselen parite buradan itibaren aldıklarının çoğunu geri verdi.

Tüm haftanın kısa bir özeti ile sizleri bilgilendirerek geleceğe dair stratejilerinizi oluşturmanızda sizlerin yanında. Forex Koçu’nun hafta sonunda da sizlere destek vermesi ile artık yeni haftaya daha sağlıklı hazırlanabilirsiniz.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.