Geçtiğimiz Haftanın Analizi

Son zamanlardaki bol hareketli haftalarla karşılaştırdığımızda daha sakin bir hafta geride kaldı diyebiliriz.

Son zamanlardaki bol hareketli haftalarla karşılaştırdığımızda daha sakin bir hafta geride kaldı diyebiliriz.

Hafta Japonya üst meclis seçim sonuçlarının etkisiyle başladı. Pazar günü düzenlenen seçimlerde Abe koalisyonu üst mecliste de çoğunluğu elde etti. Böylece Abenomics yasalarının meclisten geçmesi için artık muhalefetin desteğine ihtiyaç duyulmayacak. Yani Abenomics daha kolay ve hızlıca uygulanabilecek.

Haftanın ilk günü ekonomik takvim ABD’den gelen ve 5.08 milyon ile beklenti altı kalan ikinci el konut satışları dışında neredeyse boştu. Pazartesi daha çok Japonya üst meclisi sonuçları sonrası JPY paritelerinde kar alımlarıyla geçti diyebiliriz.

Salı günü TCMB’den haftalardır beklenen faiz artışı hamlesinin geldiği gündü. Önceki hafta Başçı yaptığı açıklamada faiz koridorunun üst bandına (gecelik borç verme faizi) artış geleceği mesajını vermişti ve Salı günü TCMB gecelik borç verme faizini 75 baz puan artırarak %7.25’e yükseltti. Ayrıca gerekirse daha fazla parasal sıkılaştırma sinyali verdi TCMB.

Avrupa ve Asya’dan çok önemli bir verinin gelmediği günde ABD ve Kanada’dan veriler vardı. Kanada perakende satışları %1.9 ile beklenenden daha iyi gelirken ABD Richmond imalat endeksi -11 ile beklentilerin çok altında kaldı. Son haftalarda gelen iyi New York, Philadelphia imalat endeksleri sonrası Richmond verisi imalat sektörü ile ilgili hayal kırıklığı oldu diyebiliriz.

Çarşamba günü veri akışı bakımından haftanın en önemli günüydü.
Gece Asya seansında Yeni Zelanda ticaret dengesi 414 milyon ile beklentiden daha iyi gelirken, Japonya ticaret dengesi -600 milyar ile ve Avustralya TÜFE ise %0.4 ile beklentide geldi. Fakat gecenin en önemli verisi Çin’den gelen HSBC flaş imalat PMI rakamlarıydı ve 47.7 ile beklentiden daha kötü gelerek moral bozdu.

Avrupa seansında da PMI verileri gelmeye devam etti ve tamamı beklentiden daha güçlüydü. Fransa imalat PMI 49.8 ve hizmetler PMI 48.3, Almanya imalat PMI 50.3 ve hizmetler PMI 52.5 ile beklentiden daha güçlü gelirken Euro Bölgesi genel PMI verileri de beklentiden daha güçlüydü.

Öğleden sonra ise ABD’den önemli veriler açıklandı. Markit flaş imalat PMI 53.2 ile, birinci el konut satışları da 497 bin ile beklentiden daha iyiydi.

Haftanın majör merkez bankaları bakımından en önemli para politikası kararları Perşembe gecesi Yeni Zelanda merkez bankası RBNZ’den geldi. RBNZ beklendiği gibi faizleri %2.50 seviyesinde sabit tuttu fakat karar metni beklenen daha şahince bazı açıklamalar içeriyordu. RBNZ ‘faizler sabit fakat ileride artırabiliriz’ mesajı verdi kararları açıklarken.

Perşembe gününün ekonomik takviminde hem Avrupa hem ABD’den kritik veriler vardı. Almanya IFO iş dünyası güven endeksi 106.2 ile beklentide gelirken özel sektör kredileri ve M3 para arzı rakamları beklentiden daha kötüydü. İngiltere’den ise ikinci çeyrek için çok önemli bir veri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre İngiltere ekonomisi ikinci çeyrekte %0.6 ile beklentide büyüdü.

Öğleden sonra ABD’den dayanıklı mal siparişleri ve haftalık işsizlik başvuruları rakamları vardı ekonomik takvimde. Manşet dayanıklı mal siparişleri %4.2 ile beklentiden daha iyi gelirken, çekirdek dayanıklı mal siparişleri %0 ile beklentiden daha kötüydü. Çekirdek verinin beklentiden kötü gelmesiyle bazı büyük bankalardan önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD ikinci çeyrek büyüme tahmnilerine aşağı revizeler geldi.

Haftanın son günü ilk gününde olduğu gibi veri akışı açısından oldukça sakindi. Gece Japonya’dan enflasyon verileri açıklandı. Tokyo çekirdek TÜFE %0.3, ulusal çekirdek TÜFE de %0.4 ile beklentiden daha iyi gelerek Abenomics’in yavaş yavaş ekonomi üzerinde etkilerini gösterdiğine işaret ediyordu. ABD’de ise Michigan tüketici güven endeksi yukarı revize edilerek 85.1’e çıkarıldı.

Haftanın diğer önemli gelişmelerine baktığımızda Fed gözlemcilerinden Hilsenrath tarafından yazılan makale dikkatimizi çekiyor. Hilsenrath yazısında Fed’in faizlerin uzun süre sabit kalacağı yönündeki beklentileri desteklemek amacıyla önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda bazı yeni sözlü hamleler yapabileceğine dikkat çekti. Yani FOMC’nin önümüzdeki hafta bir miktar daha gevşek tonda olabileceğine işaret etti Hilsenrath.

EURUSD hem iyi PMI verilerinin hem de Hilsenrtah’ın yazdığı makalenin desteliğiyle sağlam bir haftayı geride bıraktı. Haftayı 1.3270 bölgesinde kapatan parite haftalık bazda 140 pipslik bir artış kaydetti.

GBPUSD için de USD’deki zayıflığa bağlı olarak güçlü bir hafta geride kaldı ve 4 hafta sonra ilk kez 1.54 üzerini gördü. Haftalık bazda 120 pipse yakın bir ralli kaydeden GBPUSD Cuma gecesini 1.5380 bölgesinde kapattı.

AUDUSD kötü Çin HSBC imalat PMI verisinin etkisiyle haftanın ilk yarısını zayıf geçirdi fakat haftayı 90 pipslik bir artışla 0.9260 bölgesinde kapatmayı başardı.

USDJPY hem iyi Japonya enflasyon verilerinin hem Hilsenrath’ın makalesinin etkisiyle son 4 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Haftayı 98.20 bölgesinde kapatan USDJPY haftalık bazda 200 pipsten fazla kaybetti.

USD’nin zayıf bir hafta geçirmesi en çok ALTINa yaradı. 1350’lere kadar tırmanarak son 4 haftanın zirvesini gören ALTIN haftayı 1333 seviyelerinde 35 dolarlık (350 pips) bir artışla kapattı.

USDTRY TCMB’den faiz artışının ardından 4 hafta sonra ilk kez 1.90 altını gördü. Fakat daha sonra hem Çin’den gelen kötü verinin hem de piyasanın TCMB’den daha fazlasını beklemesi  nedeniyle verdiklerinden fazlasını geri aldı. Haftayı 1.9240 bölgesinde kapatan USDTRY haftalık bazda 100 pips arttı.

Haftanın en iyisi 1350’lere kadar tırmanarak son haftaların en yüksek seviyesini gören ve haftalık bazda 350 pipslik bir artış kaydeden ALTIN oldu. Haftanın en kötüsü ise 200 pipsten fazla kayıp yaşayan USDJPY oldu.

Piyasa için zorlu bir hafta daha geride kaldı ve DövizDestek üyelerine gerek haber ve analizleri gerekse de paylaşttığı sinyaller ve verdiği yönlerle destek sağlamaya devam etti.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.