ECB kararları ve ABD tarım dışı istihdam değişimi gibi çok önemli gelişme ve veriyle dolu bir haftayı geride bıraktık.
ECB kararları ve ABD tarım dışı istihdam değişimi gibi çok önemli gelişme ve veriyle dolu bir haftayı geride bıraktık. Gelin bu kritik hafta yaşanan tüm önemli gelişmeleri ve verileri tekrar hatırlayalım.
Önceki Cuma gelen düşük enflasyon verileri sonrası dikkatler Perşembe günkü ECB toplantısına çevrilmişti. Faiz indiriminden negatif mevduat faizine kadar bir çok seçenek piyasanın beklentileri arasındaydı fakat Draghi bu ay yeni bir gevşeme adımı yerine beklemeyi seçti. EUR için pozitif bir gelişmeydi bu ve günlerce hapsolduğu dar bandı yukarı yönlü kırmasına neden oldu.
Euro Bölgesi’nden gelen önemli verilere baktığımızda ise beklentide gelen final hizmet ve imalat PMI ile beklenti altı kalan perakende satışlar ile Almanya fabrika siparişleri ve sanayi üretimi verileri ön plana çıkıyor.
ABD’den Cuma günü gelen istihdam verileri dışında hafta boyu diğer bir çok önemli veri geldi. Her ay tüm piyasanın merakla beklediği tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri Cuma günü açıklandı. İstihdam değişimi 131 bin ile beklenti altı kalırken işsizlik oranı beklenmedik şekilde %6.6 seviyesine düştü. Raporda dikkat çeken diğer bir önemli nokta ise iş gücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranının düşmesiydi.
Hafta içinde gelen diğer önemli veriler arasında ISM PMI verileri vardı. Pazartesi günü açıklanan ISM imalat PMI beklentiden kötü gelirken, Çarşamba günü gelen imalat dışı PMI beklentiden kötüydü. Ayrıca ticaret dengesinin beklentiden kötü, haftalık işsizlik başvurularının beklentiden hafif iyi açıklandığını hatırlatalım.
Perşembe günü İngiltere merkez bankası BoE’den para politikası kararları açıklandı. Beklendiği gibi faizler ve varlık alım programında bir değişiklik yapılmadı. İngiltere’den gelen verilere döndüğümüzde ise hizmetler ve imalat PMI ile üretim verilerinin beklenti altı kaldığını, inşaat PMI ve ticaret dengesinin beklentiden iyi geldiğini görüyoruz.
Çin’de yeni yıl tatili nedeniyle tüm hafta boyu piyasa kapalıydı. Japonya’dan da çok önemli bir veri açıklanmadı. Asya taraflarındaki en önemli gelişme Salı gecesi Avustralya merkez bankası RBA’dan gelen para politikası kararlarıydı. RBA faizlerde bir değişiklik yapmadı fakat ileriye yönelik daha fazla gevşeme söyleminden vazgeçti. Bir anlamda yön değiştirdi Avustralya merkez bankası.
Türkiye için de önemli bir gelişmeler vardı. Beklenti üzeri TÜFE ve ÜFE verilerinin yanında Cuma akşamı kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi not görünümünü durağandan negatife revize etti, kredi notunu ise BB+ olarak onayladı.
Haftanın ilk yarısını dar bir bantta ECB kararlarını bekleyerek geçiren EURUSD, ECB’den yeni bir gevşeme hamlesi gelmemesi sonrası yukarıları zorladı ve haftayı 1.3630 bölgesinde, haftalık bazda 150 pipslik artışla kapattı.
Kötü hizmetler ve imalat PMI verisi nedeniyle genel olarak zayıf bir hafta geçiren GBPUSD, Cuma günü gelen ABD istihdam verileri sonrası nefes aldı ve haftayı 1.64 üzerinde başladığı seviyelerde kapattı.
USDJPY hafta baskı altında başladı ve 100.80 bölgesine kadar gerileyerek son 11 haftanın en düşük seviyelerini gördü. Hem piyasadaki riskten kaçış havasının azalması hem de Cuma günü açıklanan işsizlik oranının %6.6’ya düşmesinden destek bulan USDJPY verdiklerini geri aldı ve haftayı 102.30 bölgesinde yatay kapattı.
ALTIN hafta içerisinde ABD’den gelen kötü verilerin etkisiyle yukarıları zorladı ve bir ara 1270 üzerine kadar tırmandı. Cuma günü gelen ABD istihdam verilerine karışık bir tepki veren sarı metal haftayı 1267 seviyelerinde, 25 dolar (250 pips) artıda kapattı.
USDTRY gelişmekte olan ülkelerdeki endişenin azalması ve piyasada iştahının tekrar kendini göstermesiyle önceki hafta başlayan düşüşüne bu hafta da devam etti. Cuma günü ABD’den gelen istihdam verileri sonrası 2.20 altına kadar gerileyen USDTRY, Cuma gününü 2.22 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 380 pips düştü.
DövizDestek hem verdiği başarılı sinyaller hem de paylaştığı rapor ve analizlerle üyelerine tam destek sağladı geçtiğimiz hafta ve Şubat ayına çok iyi bir başlangıç yaptı.