Önemli bir haftayı geride bıraktık ve haftaya Doha toplantısının hayal kırıklığı yaratması sonrası üzerinde baskı ile başlayan petrolde hafta boyunca yükselişlere şahit olduk. GBPUSD de ise yayınlanan Brexit anketlerinde AB’de kalalım kampının güçlendiğinin görülmesi yükselişleri beraberinde getirdi. ALTIN da güvenli liman olarak talep gördü ve 1270 bölgesine kadar tırmandı hafta içerisinde. Önümüzdeki hafta ise yine önemli gelişmeler ve veriler bizleri bekliyor olacak. Dilerseniz haftaya şöyle bir göz atalım.
Pazartesi
Hafta genelde olduğu gibi sakin bir ekonomik takvimde başlayacağız. Gece Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları Anzak Günü nedeniyle kapalı olacak ve ekonomik takvimde de dikkat çeken bir veri yok.
11.00, Almanya Ifo iş dünyası güven endeksi, önceki 106.7. Almanya’da iş dünyası güven endeksi son aylarda bir kötüleşme dikkatlerden kaçmıyor. Mart ayında hafif bir toparlanma yaşanmıştı. Bakalım bu toparlanma Nisan’da da devam edecek mi.
17.00, ABD birinci el konut satışları, beklenti 525 bin. İkinci el konut satışları 5.33 milyon ile beklentiden daha yüksek gelmişti. Birinci el konut satışlarında da önceki aya göre yükseliş bekliyor piyasalar.
Salı
15.30, ABD dayanıklı ürün siparişleri, beklenti %1.7. Dayanıklı ürün siparişleri birinci çeyrekte hayal kırıklığı yaratan verilerden biri oldu. Şubat ayında %3.0 geriledikten sonra çeyreğin son ayında %1.7 artması bekleniyor dayanıklı ürün siparişlerinin. Çekirdek versiyon da aynı anda açıklanacak ve beklentiden iyi bir rapor FOMC kararları öncesi dolara güç katabilir.
16.00, S&P/CS bileşik konut fiyat endeksi, beklenti %5.7. Ocak ayında %5.7 artan konut fiyat endeksinin Şubat ayında da %5.7 artması bekleniyor. Konut sektörü Fed’in yakından takip ettiği bir sektör. Bu nedenle de piyasaların da takibinde olacak bu veri.
17.00, ABD tüketici güven endeksi, beklenti 95.9. Önceki aya göre hafif bir düşüş bekleniyor. Güçlü istihdam ve yüksek tüketici güven endeksinin bir türlü perakende satışlarda istenen etkiyi yaratmaması ABD ekonomisi için önemli bir paradoks olmuştu son aylarda. Beklentiden yüksek veri dolar için pozitif olacak, beklenti altı bir rakam ise dolar için negatif.
Çarşamba
4.30, Avustralya TÜFE (önceki %1.7), kırpılmış TÜFE (önceki %2.1). Enflasyon konusunda başı en rahat olan merkez bankalarından biri RBA’dır herhalde. %2 – %3 enflasyon hedefi bandına çok yakın Avustralya’da enflasyon. Hatta kırpılmış TÜFE tam hedefte. Önceki aya göre bir iyileşme ile birlikte beklentiden daha yüksek bir rakam gelirse AUD son zamanlardaki yükselişine devam edecektir.
11.00, Euro Bölgesi M3 para arzı (önceki %5.0), özel sektör ve tüketici kredileri (önceki %1.6). ECB attığı parasal gevşeme adımlarının kredileri canlandırmasını istiyor. Özel sektör ve tüketici kredileri ECB’nin bu hedefine ne kadar ulaşabildiği konusunda en önemli gösterge. Yakından takip edeceğiz.
11.30, İngiltere birinci çeyrek birinci büyüme tahmini, beklenti %0.5. Brexit belirsizliği nedeniyle İngiltere’De büyümenin önceki çeyreğe göre yavaşlaması bekleniyor. Genel beklenti %0.5 fakat %0.4 bekleyen ekonomistler de var. Pound için çok önemli bir an ve tüm pound paritelerinde keskin hareketle hazır olmak gerektiğini söyleyelim.
17.00, ABD beklemede olan konut satışları, beklenti %-0.1. Birinci el ve ikinci el konut satışlarında yükseliş beklenirken beklemede olan konut satışlarında gerileme bekliyor piyasalar.
17.30, ABD ham petrol stokları, önceki 2.1 milyon. Petrol piyasanın yönünü belirmeye başlayınca her petrol verisinin önemi de bir kaç kat arttı. Önceki haftaya ve beklentiye göre daha yüksek bir stok birikimi petrol için negatif, tam tersi ise petrol için pozitif olur.
21.00, FOMC faiz kararı, beklenti %0.50 – %0.25. İşte haftanın en önemli anı. Piyasaların Fed’in faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklemiyor. Hem Çin’de yaşanan istikrarsızlık hem de enflasyonda hala Yellen’in istediği yükselişi yaşanmaması nedeniyle Nisan ayındaki toplantıda faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Karar metnindeki değişiklikler çok önemli olacak ve piyasanın asıl önem verdiği de bu değişiklikler. Bu toplantıda FOMC’nin ekonomik beklentilerini yayınlamayacağını ve Yellen’in basın toplantısı düzenlemeyeceğini hatırlatalım.
Perşembe
00.00, Yeni Zelanda Merkez Bankası RBNZ faiz kararı, beklenti %2.25. RBNZ hem düşük enflasyondan hem de ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamadan hiç memnun değil. Son toplantıda piyasanın büyük bölümünü ters köşeye yatırarak 25 baz puan faiz indirmişti. Bu toplantı için de genel konsensüs faiz indirilmeyeceği yönünde fakat yeni bir faiz indirimi büyük bir sürpriz de olmamalı.
2.30, Japonya’dan hane halkı harcamaları, enflasyon ve işsizlik oranı gibi önemli veriler yayınlanacak. Dikkatler tabi ki enflasyon rakamlarında olacak. Japonya Merkez Bankası elinden geleni ardına koymadı enflasyonu yükseltmek için fakat hala hedefinden çok uzakta. Bir önceki ay BoJ’un hedeflediği ulusal çekirdek TÜFE %0.0 seviyesindeydi.
Verilerden bir kaç saat sonra Japonya Merkez Bankası BoJ para politikası kararlarını açıklayacak. Net bir saat yok fakat genelde 5.00 – 7.00 saatleri arası açıklandığını biliyoruz. Piyasada çeşitli beklentiler var bu toplantı ile alakalı. BoJ’un yeni bir adım atmayacağını bekleyenlerin yanında BoJ’dan hem faiz indirimi hem de yeni varlık alımı bekleyenler de var. Tüm yen pariteleri için çok önemli bir gece olacak ve hatta o günün yönünü bile belirleyebilir bu BoJ kararları.
8.00, para politikası kararları sonrası BoJ ekonomik görünüm raporunu yayınlayacak. BoJ’un enflasyon ve diğer ekonomik göstergelerle ilgili olarak ne düşündüğü önemli. Eğer bu toplantıda parasal gevşeme adımı gelmezse bu rapor ileriye dönük önemli fikirler verecektir.
Sabah saatlerinde İspanya ve Almanya’dan veriler var. İspanya’dan istihdam verileri ile enflasyon raporu ve Almanya’dan istihdam raporu açıklanacak. Euro’nun Avrupa seansındaki yönünü belirleyebilir bu veriler. Yakından takip edeceğiz.
15.30, ABD birinci çeyrek büyüme birinci tahmini, önceki %1.4. Atlanta Fed hesaplamalarına göre birinci çeyrek büyüme %0.3 civarında. New York Fed hesaplaması ise %1’e yakın bir büyümeye işaret ediyor. Her ikisi de kabul edilebilir seviyelerin altında ve Fed’i memnun edecek ölçüde değil. Daha güçlü bir büyümeye işaret bir rakam ile dolar güçlenebilir. Tersi durumda ise dolar üzerindeki baskı artabilir. Aynı anda haftalık işsizlik başvuruları da yayınlanacak.
Cuma
Avrupa seansına Fransa öncü büyüme, Almanya perakende satışlar, Fransa tüketici harcamaları ve İspanya öncü büyüme gibi önemli verilerle başlayacağız. Her biri önemli fakat özellikle büyüme verileri ile Almanya perakende satışlara dikkat edilmeli. Tüm euro paritelerinde ciddi hareketler görebiliriz.
10.00, Türkiye ticaret dengesi, önceki -3.20 milyar. Ticaret açığı Türkiye ekonomisinin en büyük zaaflarından biri. İyileşme yaşanması lira için pozitif, kötüleşme ise lira için negatif bir etki yaratabilir.
11.30, İngiltere’den net bireysel krediler, M4 para arzı ve mortgage onayları açıklanıyor. En önemlisi krediler verisi fakat piyasalar tamamen Brexit belirsizliğine odaklanmış olduğu için son aylarda İngiltere’den gelen verilerin etkisi çok sınırlı olabiliyor.
12.00, Euro Bölgesi enflasyon raporu açıklanıyor. Geçtiğimiz ay TÜFE %0 seviyesindeydi fakat Draghi önümüzdeki aylarda enflasyonun tekrar negatife geçebileceğini söyleyerek bu bir kaç ay çok iyimser olmamamız gerektiğini ima etti.
15.30, Kanada’dan büyüme raporu ile birlikte ABD’den PCE fiyat endeksi ve bireysel gelirler ile harcamalar verileri açıklanıyor. PCE fiyat endeksi Fed’in hedeflediği enflasyon göstergesi ve aylık bazda %0.1 artış bekleniyor. Diğer yandan bireysel gelirlerde %0.3, bireysel harcamalarda ise %0.2 artış bekliyor piyasalar.
16.45, Chicago PMI endeksi, beklenti 53.1. Önceki aya göre hafif bir gerileme bekleniyor. Beklentiden çok farklı gelmesi durumunda dolarda hareketlenmeye neden olabilir.
17.00, ABD Michigan final tüketici güven endeksi (beklenti 90.7), enflasyon beklentileri (önceki %2.7). Flaş tüketici güven endeksinin bir puan yukarı revize edilmesi bekleniyor. Enflasyon beklentileri verisi de çok önemli. Yellen faiz artışlarına devam etmek için enflasyon ve beklentilerinde yükseliş görmek istiyor.