Bu hafta gözlerin daha çok yurt içine çevrildiği bir hafta oldu. Salı günü TCMB’nin faiz kararı, Cuma günü ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FITCH’in not değerlendirmesi ile oldukça hareketli günler yaşandı.
Salı günü TCMB’nin piyasaları yeterince tatmin etmeyen faiz kararı Dolar/TL’de yükselişleri beraberinde getirdi. Cuma günü ise oldukça sıra dışı bir gün yaşandı. FITCH’ten not değerlendirmesi beklenen saatlerde diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den ani bir biçimde not değerlendirmesi geldi. Değerlendirme takviminde olmamasına rağmen sürpriz bir biçimde not değerlendirmesini açıklayan S&P, hali hazırda yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunan notumuzun görünümünü negatife çevirdiğini açıkladı.
Piyasaların kapanmasına çok kısa bir süre kala ise FITCH’ten beklenen not değerlendirme raporu geldi ve Türkiye’nin kredi notunun bir basamak düşürülerek BBB-‘den BB+’ya yani yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürüldüğünü ve not görünümünün de negatiften durağana çekildiğini açıkladı. Kararın ardından piyasa kapanış saatinin yaklaşması nedeniyle hacimsiz olan piyasada Dolar/TL’de agresif hareketler görülmedi.
Haftasonunda yaşanan gelişmelere bakacak olursak;
– Donald Trump’ın en son imzaladığı göçmenlerin ülkeye girişini engelleyen kararnameye yönelik tepkiler gündeme oturdu. Başta İslam ülkeleri olmak üzere, Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden tepkiler yükselirken, ABD’deki akademik çevreler ve önde gelen isimler de kararnameye tepki gösterdi. Ayrıca New York Federal Mahkemesi söz konusu kararnameyi onarılamaz bir zarara neden olabileceği gerekçesiyle askıya aldı.
– Başka bir dikkat çeken gelişme ise ECB üyesi Knot’un açıklamaları oldu. Knot yaptığı açıklamayla;
– ABD’nin korumacı politikalarının global ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini açıkladı. Ayrıca izlenen politikanın ABD’yi daha zengin yapmayacağını ve ilerleyen dönemlerde yüksek enflasyona neden olacağını belirtti.
– ECB’nin varlık alımlarını aniden durdurmaması gerektiğinden bahsetti. Hollanda ekonomisinin ise iyi gittiğini belirterek olumlu bir değerlendirmede bulundu.
– İngiltere’nin Brexit’in etkilerini hissedeceğinden bahseden Knot, Birleşik Krallık’la iyi ilişkilerin devamının Avrupa için önemli olduğunun altını çizdi.
– Ayrıca diğer bir ECB üyesi Visco da Trump’ın ticaret politikasının dünya büyümesine zarar verebileceğini belirtti.
Bu haftaki önemli gelişmelerin ise hemen hemen tamamı yurt dışı kaynaklı olacak. Dünya ekonomisinin üç lokomotif ülkesi ABD, İngiltere ve Japonya’dan gelecek faiz kararları ve her ayın merakla beklenen verisi ABD tarım dışı istihdam verisi piyasalar tarafından merakla takip edilecek. FED’ten bu toplantıda faiz artırımı beklenmezken bir sonraki toplantıda faiz artırabileceğine yönelik sinyal verip vermeyeceği izlenecek. FOMC toplantısının ardından gelebilecek şahin tondaki mesajlar Dolar/TL’de sert yükselişlere, EURUSD’de ise sert düşüşlere neden olur. Ayrıca Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi ise beklentilerin üzerinde açıklanırsa Dolar’daki yükselişlerin devamı gelir.
FED’in yanı sıra BOE ve BOJ’dan da aynı şekilde faizlerde bir değişiklik beklenmezken para politikası ile ilgili yapacakları açıklamalar GBPUSD ve USDJPY paritelerinde hareketliliğe neden olacaktır.
Haftasonu piyasalarda önemli bir gelişme yaşanmadığından pazartesi açılış fiyatlarının Cuma kapanışına yakın olması beklenmektedir. Dolar/TL’de 3.87 – 3.90 bölgesi yukarıya hamleler için direnç, aşağıda ise 3.85 ve sonrasında 3.80 seviyesi önemli destekler olacaktır.