Çin Mayıs ayı ticaret dengesini yayınladı. 50 milyar dolar ile beklentinin yaklaşık beş milyar atında gelen ticaret dengesi raporunun detayları fena değil.
Beklenti altı ticaret fazlasının en büyük nedeni ithalatın beklentiden daha iyi gelmesi. Yıllık bazda %7 gerilemesi beklenen ithalat sadece %0.4 gerilemiş. İç talep/tüketimi canlandırmaya çalışan Çin için oldukça pozitif bir sinyal. İhracat ise beklendiği gibi %4.1 gerilemiş.
Manşet rakamın beklenti altı kalması beklentiden çok daha iyi bir ithalat rakamının sonucu olması nedeniyle piyasalar tarafından çok olumsuz karşılanmadı. Hatta raporun açıklanmasının ardından Çin endekslerinde alış geldiğini görüyoruz.
Gecenin diğer bir önemli verisi Japonya’dan. Bir kaç hafta önce açıklanan birinci çeyrek birinci büyüme tahmini beklendiği gibi %0.4’den %0.5’e revize edildi. Yıllıklandırılmış rakam da otomatik olarak %1.7’den %1.9’e revize edilmiş oldu.
Tüketici harcamaları %0.4 artarken, kamu yatırımları sabit kalmış birinci çeyrekte. Diğer yandan özel sektör yatırım harcamaları ve envanterlerde %0.1 gerileme var. Yani birinci çeyrek büyümenin en önemli itici gücü tüketici harcamaları olmuş. GSYİH deflatörü ise %0.9 olarak beklentide açıklandı.
Cuma günü ABD istihdam raporu sonrası yaşanan çöküşün ardından USDJPY toparlanma çabasında fakat 107.70 bölgesi aşılmadığı sürece çok iyimser olmamak lazım. Aşağıda 105.50 – 105.00 bölgesi boğalar için hayati destek ve bu bölgenin kırılmasıyla 100.00 seviyeleri radara girecektir.
USDJPY’deki hızlı düşüş sonrası gözler Japonya Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Maliye Bakanı Aso iki günde %5’lik bir değerlenmeyi tek yönlü hareket olarak değerlendiririz ve müdahale gerektirebilir demişti. Fakat hareketin yen değil dolar kaynaklı bir nedenden kaynaklanıyor olması nedeniyle müdahale ihtimalini düşük görüyoruz.
USDJPY’nin yukarıda verdiğimiz iki teknik seviyeye vereceği tepkiyi takip etmek lazım bundan sonraki hareketi öngörebilmek için. 107.70 direnç bölgesinin aşılması daha yukarıları getirebilir. 105.50 – 105.00 destek bölgesinin kırılması ise başka bir keskin satış dalgası yaratabilir.
Asya borsalarında görünüm karışık. Çin endekslerinde %0.20 – %0.40 arası kayıp varken Japonya Nikkei endeksinde %1’e, Güney Kore KOSPI endeksinde ise %0.8’e yakın prim var. Diğer yandan Hong Kong HSI endeksi %0.30 ekside ve Avustralya ASX endeksi yatay.