Hatırlarsanız daha önceden Ukrayna’da doğu bölgelerinde ayrılıkçı Rusya yandaşlarının…
Hatırlarsanız daha önceden Ukrayna’da doğu bölgelerinde ayrılıkçı Rusya yandaşlarının karakol işgal edip, kamu binalarını ele geçirdiğini söylemiştik. Rusya tarafı her ne kadar bu insanlara yapılacak müdahalenin savaş suçu sayılacağını, konunun ise BM güvenlik konseyine getirilmesi gerektiğini söyledi. Fakat bilindiği gibi Ukrayna daha fazla beklemeyerek askeri müdahaleye başladı ve zaten bugün de gelen haberlere göre Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı gruplar, Ukrayna askerleri ile çatışmaya girdi. Peki bu durum çerçevesinde Rusya ne Batı arasında neler yaşandı?
Aslında AB, ABD, Ukrayna ve Rusya arasında dışişleri bakanları nezdinde görüşmeler gerçekleştirilecekti ama bugün Avrupa Parlamentosu’ndan ve Putin’den karşılıklı açıklamalar da gelmeye devam etti.
Avrupa Parlamentosu Rusya’ya ikinci yaptırım paketini uygulatmak için çağrıda bulunuyor. Rusya’nın özellikle enerji şirketlerine karşı önlemler alınmasını söylerken ayrıca silah satışı ve hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek teknolojilerde ambargo uygulanması için çağrısını yineledi. Sonuç olarak parlamento bağlayıcı olmayan çözümleri önerisini meclisten geçirdi. Bunun yanında Rusya’ya hali hazırda başka yaptırımlar da uygulanmış durumda zaten.
Putin ise açıklamalarında Ukrayna’da yapılan anayasaya aykırı devrim yüzünden insanların çok sıkıntı çektiğini ve Ukrayna’nın doğu bölgesi ile bir diyaloğa girmediğini söyledi. Durumun ciddiyetini koruduğunu ve iç savaş tehlikesinin olabileceğini söylerken, diğer yandan Ukrayna’da acilen makul bir çözümün bulunması gerektiğini, kendisinin ise Doğu Ukrayna’da askeri konuşlandırma hakkını kullanmamayı arzu ettiğini söyleyerek göz dağı verdi. Doğu Ukrayna’daki nüfusun haklarını savunmak için elinden geleni yapacağını ama çözümlerin de her zaman güç kullanarak değil, müzakere ve diplomasi yoluyla da olması gerektiğinin altını çizdi.
Kırım olaylarında beri yaşananlar göz önüne alındığında AB’nin istikrarsız tavrı ve yaptırım kararlarındaki zayıf etki, Rusya ile baş etmede güçlük çektiğini gösteriyor. Özellikle enerji şirketleri söz konusu olduğunda hükümetler burada çıkmaza girebiliyorlar. Kısaca enerji konusunda Avrupa’nın üstünde bir baskı var.
Piyasalarda şu anlık karşılıklı olarak askeri müdahaleden bahsedilmemesi ve diplomatik yolların tercih ediliyor olması henüz gerginliği kısıtlı tutuyor ama ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek daha büyük krizlerde risk iştahının azalması ile karşılaşabiliriz.
Forex Koçu sizleri son gelişmelerden haberdar etmeye devam edecek.t