Ocak sonunda negatif faiz denizine açılan Japonya Merkez Bankası piyasalardan hiç beklemediği bir sille yedi dersek abartmış olmayız herhalde. Neredeyse üç yıldır devam eden süper gevşeme politikasının en önemli dayanaklarından biri zayıflayan yen ve bu sayede ithalat fiyatları yoluyla enflasyonda, ihracatta canlanma yoluyla da büyümede yukarı yönlü baskı yaratmaktı.
Bu süper gevşeme politikasını son olarak Ocak ayı sonunda faizleri negatife çekerek daha güçlendirdi Japonya Merkez Bankası BoJ. Yen anlık verdiği tepki sonrası o tarihten bu tarihe dolara ve pounda karşı %10, euroya karşı ise %5 değer kazanmış durumda. Negatif faizlerin tam tersi bir etki yaratmasını beklerdiniz değil mi? Eminiz ki Japonya Merkez Bankası öyle bekliyordu…
Salt teorinin de dediği öyledir zaten. Düşük faizler, zayıf para birimi. Yen örneğinde ise düşük faizler değil negatif faizler var ve hatta pek beklenmeyen bir anda gelen negatif faizler var. Son yıllarda sıkça tanıklık ettiğimiz gerçekleşen ile ekonomik teori arasındaki uyuşmazlıklara bir yenisi eklenmiş oldu son iki aydır yaşanan yen hareketiyle.
Sadece beklenti ve teoriler değil, negatif faizlere geçiş sonrası fon yöneticilerinin tercihleri de yen alehine dönmeye başlamış durumda. Negatif faizlerden kaçış yazımızda da tartıştığımız gibi Reuters tarafından yapılan bir ankete göre Japon fon yöneticileri on yıl vadeye kadar eksi faiz veren Japonya devlet tahvillerini daha az tercih ederken yurt dışı tahvillerine daha sıcak bakmaya başlamışlar. Yabancı fon yöneticilerinin Japonya tahvillerine olan ilgisinin de azaldığını tahmin etmek zor değil. Yani fon akışı daha fazla anti-yen olmaya başlıyor.
Aslında bu anlattıklarımızla lafı şuraya getirmek istiyoruz; son yılların en büyük yen rallisi tamamen spekülatif bir ralli gibi duruyor. Zaten vadeli piyasada da spekülatif yen long pozisyonları 60 bin ile son bir kaç yılın en yüksek seviyelerinde. Diğer bir ihtimal ise yıllardır yen short olan ciddi fonların BoJ yene değer kaybetme gücü azalıyor kaygısıyla kar alımlarına gitmeleriyle yaratmış olduğu bir hareket. 2012 – 2015 arasındaki Abe rallisinin %38.2’lik fibo hedefine kadar geriledi USDJPY. Çok önemli bir teknik gevşeme hedefi.
Ayrıca yedi gün sonra dolar dün ilk kez yene karşı günü başladığı seviyenin üzerinde kapandı. Yani USDJPY yedi günde ilk kez yükseliş yaşadı dün. RSI göstergesinden de aşırı satım bölgesi olan 30.0 seviyesinin altına geriledikten sonra yukarı yönlü bir ivmelenme başladığı sinyallerini alıyoruz. Teknik olarak dikkate değer taban oluşturma çabaları var fakat görünümün teknik olarak düzelmesi için daha katedilmesi gereken yol var. En önemli seviyeler 110.70 – 110.00 direnç bölgesi.
USDJPY için kötü günler (yen için iyi günler) tamamen geride kaldı diyebilmek için ise temel olarak da (ekonomik veriler, merkez bankası hamleleri) işlerin pozitif yönde gelişmesi gerekiyor. BoJ’dan bu ay sonunda yeni gevşeme bekleyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor ve bu beklentiler bir yandan toparlanmaya da destek oluyor. Daha fazla varlık alımı ve/veya daha farklı varlık alımı ve/veya daha negatif faizler BoJ’dan gelebilecek olası hamlelerden ilk akla gelenler.
Tabi işin bir de dolar ayağı var. USDJPY’deki çöküşün tek faili yen rallisi değil. Doların eş zamanlı olarak hem zayıf veriler hem faiz artışı beklentilerinin aşağı çekilmesiyle ciddi bir baskı yemesi diğer bir olağan şüpheli. Son olarak bugün açıklanan perakende satışlar ile ÜFE dolar severleri hiç memnun etmedi ama hayal kırıklığı yaratan verilere doların ilk saatlerde pek aldırmadığını görüyoruz.
Dolar endeksi 94.60 ile son bir haftanın en yüksek seviyelerinde ve 94.50 – 94.00 bölgesinde taban oluşturma çabası bu zayıf verilerden pek zarar görmemiş gibi duruyor. USDJPY boğalarını umutlandıran faktörlerden biri de bu aslında. Ticaret dengesi ve PMI verilerinin Çin ekonomisi sert iniş yapacak endişelerini yatıştırmaya başlamasını da bu faktörlere ekleyelim.
USDJPY’de çok önemli bir fibo desteği üzerinde toparlanma emareleri var. Bazı teknik göstergeler de dönüşün başladığını destekleyen sinyaller veriyor. Temel tarafta ise BoJ’dan daha fazla ve radikal gevşeme hamleleri USDJPY’deki toparlanma umutlarını gerçeğe çevirebilir. USDJPY 107.50 üzerinde kaldığı sürece biz de toparlanma bekleyenler arasındayız.