Hatırlarsanız bir ara USDTRY’de tarihi rakamlar görülmüştü.
Hatırlarsanız bir ara USDTRY’de tarihi rakamlar görülmüştü. Şimdi ise durum bambaşka. Geçen hafta da bu seyir devam etmiş olmakla birlikte özellikle bugün USDTRY’de çok sert düşüşler meydana geldi. Bu düşüşü destekleyen birden çok gelişme oldu aslında. İsterseniz bu etkenlere bir göz atalım.
Çok tartışmalı ve gergin geçen yerel seçimler artık geride kaldı. Daha seçim haftasında piyasadaki rahatlama kendisini hissettirdi ve borsada ralliler meydana gelip, USDTRY’de ciddi düşüşler yaşandı. Seçim zamanının ne kadar gergin geçtiği göz önüne alındığında rahatlama etkisinin hala devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Bugün baktığımızda BIST’de hala 1%’den fazla yükselişin olduğunu görüyoruz. Zaten rahatlama kendisini paritede de göstermeye devam ediyor. Önümüzde ise Cumhurbaşkanlığı seçimler var artık ama buna bağlı yeni gerilimlerin oluşması için henüz erken. Şimdilik bu rahatlamanın biraz daha devam etmesi olası görülüyor.
Fitch Türkiye ile ilgili açıklama yaptı hatırlarsanız. Ülkede siyasi belirsizliğin devam ettiğine dair açıklamalarda bulundu ama ne notunda ne de görünümünde bir değişiklik yaşandı. Bu durum Türkiye’nin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında gerçekten olumlu bir sonuç doğurdu. Bu hafta ise Moody’s Türkiye hakkında son güncellemesini duyuracak. Fitch’den gelen açıklamalar Moody’s için de Türkiye’ye dair sabit kalabileceği beklentisini oluşturmuş olabilir.
Dün ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önceden Başbakan Erdoğan’ın enflasyonun düşmesine paralel olarak olağanüstü toplantı ile faiz indirimine gidilmesini beklendiğini söylemesi ile ortaya çıkan faiz indirimi mi gelecek sorusuna netlik getirdi. Açıklamasında enflasyonun bir süre daha yükselişine devam edeceğini, ancak Haziran ayından sonra düşüşün başlayacağını söyledi. Bu zamana kadar da bir faiz indiriminin olmayacağını söyledi. Böylelikle USDTRY tekrardan düşüşüne devam etti.
Bugün ise Türkiye sanayi üretimi verisi açıklandı. Gelen rakam 4.9% ile beklenti üstünde oldu. Bu haberi de paritedeki düşüşü arttıran etkenlerden biri olarak kabul edebiliriz.
USDTRY dün dibinde 2.0910 seviyesini gördü. 2.1132 seviyesinden buraya kadar düştüğü göz önünde bulundurulursa paritede alış döneminin şimdilik geride kaldığını söyleyebiliriz. 2.0800’lara kadar önemli bir destek yok. Düşüşün devam etmesini bekliyoruz.
Yurtiçi piyasaları Forex Koçu’na sorun, öngörünüzü oluşturun.