Geride bıraktığımız günde Merkez Bankası Enflasyon raporu yayımlandı. Buna göre
-Para Politikası Kurulu’nun (PPK) fiyatlama davranışında önemli ölçüde bozulmaya dikkat çekilen toplantı özetinde döviz kurlarında yükselen oynaklığın enflasyon belirsizliğini artırdığı belirtildi.
-Politika duruşunun görünümdeki değişikliklere göre benimseneceği ifade edilen toplantı özetinde, gerektiğinde ek sıkılaştırmanın yapılabileceğinin altı çizildi.
-Gelişen piyasalara yönelik iştaha ilişkin riskler arasında ABD’nin İran yaptırımlarına değinilen özette, “Enflasyonda katılığı azaltacak yapısal adımlar sürmeli.” ifadelerine yer verildi.
-Enflasyon tarafında ise kur geçişkenliği etkisinin azalacağı bekleniyor fakat gıda enflasyonu beklentileri %29’a revize edildi. TCMB diğer taraftan enflasyondaki kur geçişkenliği az olan kalemlerde dahi başlayan fiyat hareketlerinden rahatsız ve enflasyonun alt kalemlere yani tabana yayılmakta olduğuna işaret ediyor.
Sonrasında Berat Albayrak açıklamaları takip edilirken ÖTV ve KDV müjdesi geldi. “Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim’de bitiyordu, yılsonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi uygulamasını da yılsonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18’den 8’e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yılsonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.”
Bu önlemler enflasyonist ortamda talep arttırıcı önlem tartışmalara sebep olsa da stagflasyonist ortamı en azından aşmak amaçlı olduğu düşünülebilir. Zira bu sektörler de Türkiye için sanayii sektörü olması önem arz etmekte. Konuşma sonrası USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketler izledik. 5.5200 seviyesinden 5.6200 bir sıçrama izledik. Aynı zamanda 10 yıllık tahvilde de yükselişler kaydettik. Teknik olarak seviyelere bakarsak bu hareket genel kısa vade düşüş trendini bozmadı. Destek seviyesi olarak 5.4906, 5.3984 ve 5.2374 seviyeleri izlenirken yukarıda direnç seviyesi olarak 5.6516, 5.7204 ve 5.8814 direnç noktaları takip edilebilir.
ABD tarafında dün ADP tarım dışı istihdam verisi izlendi ve veri 187K beklentiye karşılık 227K olarak gerçekleşti. Veri sonrası ABD gösterge tahvil 3.1620 seviyesine ulaşarak Dolar pozitif bir seyir izledik ve Altın fiyatlarında geri çekilme yaşandı. Aynı zamanda ABD tarafından İran yaptırımları yaklaşırken konuya dair bir açıklama geldi. Buna göre ABD İran’a karşı petrol ürünlerinin satışının yasaklanması için en sert düzeyde baskı yapmak istiyoruz fakat dost ve müttefiklerimizin zarar görmesini istemiyoruz açıklaması dikkat çekti.
Avrupa tarafında endekslerde tekrar yükselişler sürerken İtalya 10 yıllıklarındaki düşüşler de dikkat çekmekte. Açılış saatlerinden itibaren Euro tarafında bugün gelen yukarı yönlü tepkiler Asya piyasasında öne çıktı. Teknik olarak çok önemli bir yerden yükseliş yaşayan Euro bu seviyeleri daha önce denemiş olması göze çarpmakta. Tepkinin devam etmesi halinde 1.13496, 1.13838 ve 1.14418 direnç noktaları izlenirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.12916 ve 1.12678 destek noktaları izlenebilir.
Global tarafta ise Çin’den piyasa canlandırma amaçlı önlemler gelmeye devam edeceği sinyali gelirken, Çin yönetimi, hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin mevcut kademeli yaklaşımın iyi sonuç vermediğini göstermesi ile birlikte, ilave teşvik tedbirlerinin planlandığını işaret etti. Devlet Başkanı Xi Jinping’in başkanlığında Çarşamba günü gerçekleştirilen Politbüro toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, ülkenin ekonomik durumu değişiyor, aşağı yönlü baskı artıyor ve hükümetin bunu dengeleyebilmek için zamanında adımlar atmasına ihtiyaç var diyerek Çin tarafından hamleler gelebileceği beklentileri üzerinde Çin borsaları açılıştan itibaren pozitif bir etkisini gördük. Türkiye gibi gelişen ülke statüsünde yer alan Meksika da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Meksika’nın kredi görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi, “BBB+” seviyesindeki notunu ise teyit etti.
Ons Altın
EURUSD
GBPUSD