FOMC tutanakları sonrası ilk Asya seansında görünüm karışık. Çin Şangay Bileşik ve Şenzen CSI300 endeksleri %1.5’e yakın ekside kapanırken Japonya Nikkei %0.22, Avustralya ASX %0.37, Güney Kore KOSPI %0.13 primle kapandı.
Neredeyse her gün herhangi bir nedenle herhangi bir yerde konuşma fırsatı yakalayan Japonya Merkez Bankası BoJ Başkanı Kuroda dün gece de bu fırsatı yakaladı ve tabi ki kaçırmadı. Son zamanlarda yenin değer kazanmasıyla gözler BoJ’a çevrilmiş durumda. Kuroda ve arkadaşlarının yendeki gidişata dur demek için doğrudan dolar alarak müdahale edebileceği söylentileri var fakat böylesi bir hareket yetkililerden gelen ‘kur savaşı yok’ söyleminin tersine bir hamle olur. Bu nedenle de BoJ’dan doğrudan müdahaleyi çok yüksek bir ihtimal olarak görmüyoruz.
Müdahale söylentilerini bir tarafa bırakıp Kuroda’nın açıklamalarına gelirsek başkanın artık her zaman söylediği klişeleşmiş yorumlarını eksik etmediğini görüyoruz. Varlık alım programı ile negatif faiz politikasına %2 enflasyon hedefi istikrarlı bir şekilde tutturulana kadar devam edeceğiz diyen Kuroda gerekmesi durumunda ek gevşeme adımları da atabileceklerini belirtti. Bu ek gevşemenin de daha fazla varlık alımı ve yeni faiz indirimleri şeklinde gelebileceğini ifade etti.
Kuroda ihracat ve üretimde hafif bir zayıflama olsa da Japonya ekonomisinin toparlanma trendini sürdürdüğünü belirtti ve enflasyonun şimdilik sıfır olarak kaldıktan sonra zamanla %2 hedefine doğru yükselişe başlayacağını dile getirdi.
USDJPY Kuroda’nın artık bilindik açıklamalarına pek aldırmayarak güneye olan yolculuğuna devam etti. Şu an 108.70 bölgesi son on yedi ayın yeni dibi ve teknik olarak 108.30 bölgesine kadar baskının devam etmesi beklenebilir. 108.30 desteği sonrası ise 105.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Şu an için paritede dip oluştuğuna dair herhangi bir işaret yok. Yani teknik olarak satıcılı hava devam edecek. Bu havanın kırılması ancak tekrar 110.00 üzerine bir atakla mümkün olabilir.