Uluslararası Döviz Piyasaları Yorumu – 16.02.2016

Avustralya’da Çin Endişeleri

İki hafta önce faizleri %2.00 seviyesinde sabit bırak Avustralya Merkez Bankası RBA o toplantının tutanaklarını yayınladı. Beklendiği gibi Çin endişeleri ön plana çıkıyor tutanaklarda.
Çin ekonomisinin daha yavaşladığı ve Çin’in bu süreci yönetip yönetemeyeceği konusunda piyasalarda bir belirsizlik olduğuna dikkat çekiyor RBA ve dış ticaret ile emtialar için Çin talebinin anahtar rol oynayacağını söylüyor.
Ayrıca gerekmesi durumunda daha fazla gevşeme için düşük enflasyonun alan sağladığını belirten RBA düşük faiz oranlarının tüketimi desteklediğini, ekonomik verilerin pozitif olduğunu ve daha hızlı ekonomik büyüme için makul bir ihtimal olduğunu ifade ediyor.
Yani dışarıda Çin endişeleri nedeniyle ticaret ile ilgili bazı çekinceleri olan RBA’nın içeride tüketim ile diğer verilerin nedeniyle büyüme açısından ümitli olduğunu anlıyoruz.
Yeni Zelanda’dan da perakende satışlar ve enflasyon beklentileri yayınlandı. Manşet perakende satışlar %1.2 ile beklenti altı kalırken çekirdek perakende satışlar %1.4 ile beklentiden daha iyi. Çok daha dikkat çeken ise enflasyon beklentilerindeki büyük düşük. İki yıllık enflasyon beklentileri dördüncü çeyrekte %1.9’den son 22 yılın en düşük seviyeleri olan %1.6’ya düşmüş. RBNZ’den bu sene daha yeni faiz indirimleri gelebileceğini destekleyen bir veri.
Asya borsalarında dünkü olumlu hava bugün de devam etti. Çin Şangay Bileşik ve Şenzen CSI endeksi %3.00 üzerinde artıda kapanırken Japonya Nikkei %0.20, Güney Kore KOSPI %1.40, Avustralya ASX endeksi de %1.35 artıda.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.