14.07.2020 Forex Bülteni

Ekonomik Gündem

Haftanın ikinci işlem gününde veri açısından yoğun bir işlem günü geçireceğiz. Günün ilk yarısında İngiltere ve Euro Bölgesi’nden gelecek veri akışını takip edeceğiz. İlerleyen saatlerde ABD tarafından gelecek Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi takibimizde olacaktır. Genel olarak Covid-19 Pandemisi’nden gelecek haber akışlarından gelecek gelişmeler piyasalarda fiyatlamalarda etkili olacağını düşünmekteyiz. Küresel unsurlardan gelecek haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olabileceğini söyleyebiliriz.

EURUSD

Dolar endeksinin 96.200 bölgesinden destek almasıyla geçtiğimiz işlem gününün ikinci yarısında paritede dolarizasyon süreci izledik. Günlük grafiğe baktığımızda, 2020 yılının Mart ayının başlarından bu yana devam eden olası bir fincan formasyonu görmekteyiz. Bu formasyonun tetiklenebilmesi için kritik 1.1400 bölgesinin yukarı yönlü hacimli bir şekilde yükseliş görmemiz gerekmektedir. Bu kritik bölge öncesinde 1.1350 seviyesini ara direnç bölgesi olarak takip edeceğiz. 5 günlük HO’nın 22 günlük HO’yı yukarı yönlü kesmeside bu olası formasyonu destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağı yönlü hareketlilikler olması halinde ise 1.1300 bölgesini destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin altına geçilmesi halinde paritenin satış baskısında olabileceğini söyleyebiliriz.

GBPUSD

Geçtiğimiz işlem gününde BoE Başkanı Bailey’in yaptığı açıklamalardan sonra Sterlin varlıklarına olan talebin azalarak gün sonunda fiyatlamaların 5 günlük HO’sının altında kapattığını görmekteyiz. Bu durumun GBPUSD paritesinde iki haftadır devam eden pozitif havayı bozduğunu söyleyebiliriz. Alıcıların tekrar güç kazanması için fiyatlamaların ilk olarak 1.2555 bölgesi üzerinde tutunması ve ardından 1.2650 seviyesinin üzerine çıkması gerekmektedir. Sterlin varlıklarına olan talebin azalmaya devam etmesi halinde ise psikolojik 1.2500 bölgesini destek olarak izleyeceğiz. Bu seviyenin altındaki olası hareketliliklerde satış baskısının güçlenebileceğini düşünebiliriz.

USDTRY

Yatay seyrine devam eden USDTRY paritesinde günlük grafiğe bakacak olursak bollinger banttaki sıkışmanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu bandın orta çizgisi ve aynı zamanda 22 günlük HO’ya denk gelen çizginin fiyatlamalara destek olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte bu bandın herhangi bir tarafına hacimli bir şekilde kırılmalar olması halinde aynı yönde sert hareketlilikler izleyebiliriz. Olası bant ihlali durumunda günlük kapanışların önemli olacağını ifade edebiliriz. Olası yukarı kırılım halinde 6.8760 ve 6.9200 bölgelerini direnç olarak takip etmeye devam edeceğiz. Aşağı yönlü bir kırılımda ise kritik 6.8100 bölgesi gündemimizde olacaktır. Bu seviyenin altına geçilmesi durumunda paritede bir satış baskısının hissedebileceğini söyleyebiliriz.

ALTIN

Dolar endeksindeki yükseliş ile Altın emtiasında geçtiğimiz gün bir miktar gevşeme izledik. Psikolojik $1800 seviyesinin altında fiyatlamalarına devam eden emtianın bu seviye altında kalındığı sürece bu gevşemenin ivme kazanarak satış baskısına dönüşebileceğini söyleyebiliriz. Küresel unsurlardan gelecek haber akışlarınında fiyatlamalarda ani hareketler meydana getirebilir. Gün içinde veri açısından yoğun geçeceğinden emtiada volatilitenin yüksek olabileceğini bekleyebiliriz. Psikolojik $1800 üzerine geçilmesi halinde $1815 ve yakın zamanda test edilen zirve olan $1818 bölgesini direnç olarak takip edeceğiz. Gevşemenin olası bir satış baskısına dönüşmesi halinde ise $1780 ve $1760 bölgeleri destek olarak karşımıza çıkmaktadır.

BRENT PETROL

$43.00 bölgesinde direnç ile karşılaşan petrol emtiasının yükselen üçgen içerisindeki fiyatlamalarının devam ettiğini görmekteyiz. Üçgenin alt bölgesini test eden emtiada bu bölgeden alıcıların baskın olup fiyatlamaları yukarı taşıması halinde psikolojik $43.00 bölgesinin üzerine hacimli bir yükseliş ve gün kapanışları izleyebiliriz. Bu senaryonun olması durumunda yükselen üçgen formasyonunda yukarı yönlü kırılımın gerçekleşeceğini ve Nisan ayından bu yana devam eden pozitif havanın devam edebileceğini söyleyebiliriz. Satıcıların devreye girmesi durumunda fiyatlamaların $41.15 ve psikolojik $40.00 seviyelerine kadar düşmesini bekleyebiliriz. $40.00 seviyesinin altına geçilirse satış baskısının momentum kazanacağını söyleyebiliriz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.