05.11.2019 Forex Bülteni

Yurt içi tarafta, derecelendirme kuruluşu Fitch kararı ve açıklanan veriler sonrasında Tl varlıklarında bir süredir poziif hava görmekteyiz. Bu veri akışı neticesinde TCMB’nin, Aralık ayında faiz indirimi ön plana çıkması ile beraber bu pozitif havanın bir miktar dağıldığını söyleyebiliriz.
Küresel tarafta ABD-Çin arasındaki görüşmelerinden ve Brexit sürecinden gelen haber akışları ile paritelerde yön arayacağız. Veri açısından yoğun bir gün geçireceğimiz işlem gününde akşam saatlerinde FOMC üyesi Kaplan’ın konuşmasını takip edeceğiz.

 

EURUSD

Ticaret Savaşlarının yerini Ticaret Anlaşmasına bırakmasıyla, parite üzerinda dalgalanmaların olduğunu görmekteyiz. ABD ve Çin’li yetkililerin 1.Faz konusunda anlaşma sağlandığına dair haber akışları Euro varlıkları üzerinde baskı yaratmaktadır. Avrupa tarafından gelen veriler ile bu baskının bir miktar azaldığını görmekteyiz. Gün içinde TSİ 18:00’de ABD tarafından gelecek ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi’ni ve İş İmkanları verilerini takip edeceğiz. Teknik olarak Euro varlıklarındaki baskının devam etmesi durumunda 1.1080 ve 1.1030 destek seviyelerine kadar çekilme görebiliriz. 1.1030 seviyesinin altında fiyatlamaların olması durumunda baskının artacağını söyleyebiliriz. Yukarı yönlü ataklarda 1.1175 ve 1.1220 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

 

GBPUSD

Brexit sürecindeki karmaşık görünümünün yanı sıra ABD-Çin arasındaki görüşmelerden gelen pozitif haber akışı ile paritede geri çekilmeler görmekteyiz. 12 Aralık’ta kesinleşen erken seçim öncesinde, Brexit Partisi Lideri Nigel Farage’ın, İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn’a destek vermeyeceğini açıklaması Sterlin varlıkları üzerinde baskıyı arttırmaktadır. TSİ 12:30’ta İngiltere tarafından gelecek kritik verileri izleyeceğiz. Seviye olarak, Brexit sürecindeki karmaşık görünümün devam etmesi halinde paritenin 1.2860 ve 1.2840 desteklerine kadar çekilmesini bekleyebiliriz. Erken seçime kadar olabilecek yükselişlerde kritik 1.2900 direncini takip edeceğiz. Yükselişten bahsedebilmemiz için 1.2900 seviyesinin üzerinde kalıcılık olması durumunda 1.2920 direnç seviyesini izleyeceğiz.

 

USDTRY

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak sabit tutup, görünümü ise “negatif”ten “durağan”a yükseltmesi sonrasında paritede Tl varlıkları adına pozitiflilik yarattı. Genel yazıda paylaştığımız gibi TCMB’nin Aralık’ta faiz indirimi ihtimailinin yükselmesi ile paritede yukarı yönlü bir atak gördük. Yukarı yönlü atakların devam etmesi durumunda 5.7300 direncini takip edeceğiz. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda uzun süredir devam eden düşüş trendinin bozulacağını söyleyebiliriz. Bu senaryoda takip edilecek bir sonraki direnç seviyemiz 5.7530 olacaktır. Tl varlıklarına olan talebin artması durumunda 5.7130 ve 5.6920 desteklerini izleyeceğiz.

ALTIN

ABD-Çin arasındaki görüşmelerde 1.Faza dair tam anlaşma olmasa bile tarım konusunda anlaşma sağlandığına dair haber akışları emtiada satıcılı seyrin meydana gelmesini sağladı. Gelen İmalat PMI verilerininde pozitif gelmesi ile emtiadaki satışların derinleştiğini görmekteyiz. Gün içinde veri akışını dikkatle izleyeceğiz. Akşam saatlerinde FOMC üyesi Kaplan’ın açıklamalarını takip edeceğiz. Seviye olarak, satıcılı seyrin devam etmesi halinde 1503 destek seviyesini izleyeceğiz. Bu seviye altına geçilmesi durumunda emtianın 1498 desteğine kadar geri çekileceğini düşünmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarda 1508 ve 1513 direnç seviyelerini dikkatle takip edeceğiz.

BRENT PETROL

Ekim ayı başlarında 56.20 seviyesinden destek alan emtiada yukarı yönlü hareketlilik devam ettiğini görmekteyiz. ABD-Çin arasındaki görüşmelerden gelen olumlu haberlerin bu yükselişi desteklediğini söyleyebiliriz. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh’in, OPEC+ toplantısında arzın kısılması konusunda bir anlaşma sağlanabileceğine dair ifadeleri de emtiada yukarı yönlü hareketleri destekleyen unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknik olarak, olumlu havanın devam etmesi halinde 62.50 ve 62.90 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası düşüşlerde 61.90 ve 61.30 destek seviyelerini takip edeceğiz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.