Draghi’nin basın toplantısı ve ABD dataları piyasayı nasıl etkiler? Raporumuzda anlattık
2 Ağustos Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz kararı sonrası başkan Draghi yaptığı basın toplantısında tekrar sıkıntılı ülkelerin tahvillerini almaya başlayacaklarının işaretini verdikten sonra bunun hangi formda olacağı piyasanın en merak ettiği konulardan biriydi.
ECB’nin bir sonraki toplantısında yani bügün tahvil alım planını netleştirmesi ve sonrasında basın toplantısında Draghi’nin bu planı açıklaması bekleniyordu ki şu anki tabloya göre olacak bu.
Dün de raporumuzda paylaştığımız gibi ECB’nin tahvil alım programının taslağı sızdırılınca şu anda işin gizemi büyük ölçüde ortadan kalkmış durumda, tabi bugünkü toplantı sonrası bir değişiklik olursa iş değişecek.
Önemli konular şunlar;
*Taslaktaki gibi alımlar sonra sterilize mi edilecek yani piyasadan para mı çelilecek, ve sınırsız tahvil alımı yapılacaksa bu sterilizasyon sonrayı mı atılacak? Sterilizasyon piyasanın istemediği bir durumdu eğer Draghi bugün sterilize etmeyeceğiz yani verdiğimiz para piyasada kalacak derse bu piyasa için olumlu sürpriz olur.
*Sızdırılan bilgilere göre ECB ayrıcalıklı kreditör statüsünden vazgeçecek yani normal yatırımcılarla aynı statüde olacak. Bu durum önemli çünkü öteki tahvil alım sürecinde bu sıkıntı yatırımcıları kaçırmış ve faizlerdeki çıkış durdurulamamıştı.
Özetle Draghi için şu anda piyasa sızan planı fiyatlıyor, piyasada Draghi’ye büyük reaksiyon dünkü bilgilerin aksi yönde bir durum olursa veya LTRO gibi başka bir sürpriz olursa olur, bunun dışında şu anda piyasa hemen hemen neyle karşılaşacağını biliyor 15.30’daki basın toplantısında.
Piyasanın bilmediği ise FED’in bu ayki faiz toplantısında ne yapacağı. İşte bunu öğrenmek için yarınki tarım dışı istihdam değişimi datası kilit ve bugünkü datalar da yarınki datanın beklentisi açışından kilit.
Yani bugünkü datalar FED’in yeni bir varlık alım programını (QE3) hemen yapıp yapmayacağı konusunda piyasaya fikir verecek doğal olarak da datalar büyük bir piyasa tepkisi göreceğiz.
15.15’te Özel sektör istihdam değişimi geçen ayki 163 binden sonra bu ay 140 bin civarı bekleniyor. 15.30’daki haftalık işsizlik başvurularında da geçtiğimiz haftaya göre daha olumlu bir rakam bekleniyor.
Salı günü ISM imalat pmi 49.6 ile 50 beklentisinin altında kalmış ve piyasayı karamsarlığa itmişti bugün 17’de ISM hizmet sektörü pmi açıklanacak beklentiler geçen ayki 52.5 ile aynı yönde.
Yani bugün Avrupa seansında değişiklik beklenmeyen Avrupa (14.45) ve İngiltere (14.00) merkez bankaları faiz kararlarını bir yana bırakırsak 13’deki Almanya fabrika siparişleri datası ve İspanya tahvil ihalesi Draghi gölgesi altında kalacak ama Draghi bir sürpriz yapmazsa günün piyasa oynatıcısı ABD dataları olacak.
Piyasanın hem Draghi’nin konuşmasında hem de data anlarında ani tepkiler vereceği ve hızlı-doğru analiz yapanın kazanacağı bir gün olacak, bizler yine platformumuzda üyelerimizin yanında olacağız, aramızda olmak için bir başvuru yapmanız yeterli.