Yunanistan’da dün yapılan seçimlerden Samaras’ın liderliğini yaptığı Yeni Demokrasi partisi oyların %18.9’unu alarak birinci parti olarak çıkmıştı.
Kurtarma fonu için gereken kemer sıkma önlemlerini meclisten geçiren koalisyonun diğer partisi PASOK ise seçimlerden büyük bir hezimetle çıkmıştı. 2009 seçimlerinde oyların %44’ünü PASOK’un oy oranı dünkü seçimlerde %13.2’ye kadar düşmüştü.
Pazar günkü seçimlerde en büyük başarıyı ise oyların %16.8’ini alan SYRIZA ikinci parti olarak elde etti. Syriza’nın 2009 seçimlerindeki oy oranı %4.9 seviyesideydi.
Sonuçlara göre kurtarma fonunu kabul edip mali kesintiler konusunda taahhütlerde bulunan ve AB’den gelen her türlü talebe onay veren PASOK – Yeni Demokrasi koalisyonunun bir daha kurulması imkansız.
Koalisyon için meclisteki 300 sandalyenin 151’ine sahip olunması gerekiyor. PASOK (41) ve Yeni Demokrasi (108) toplamda 149 sandalye sahipler ve koalisyonu 2 millet vekiliyle ıskalıyorlar.
Seçimlerden sonra Yunanistan cumhurbaşkanı birinci parti Yeni Demokrasi lideri Samaras’a koalisyon kurma görevi verdi ve Samaras bugün koalisyon için bazı görüşmeler yaptı. Üç gün sürmesi planlanan görüşmeler daha ilk günden Samaras’a umut vermedi ve Samaras görevi akşam saatlerinde cumhurbaşkanına iade etti.
Özellike ikinci parti Syriza’nin Samaras’a verdiği cevap Yunanistan’da ki siyasi krizin AB ve Euro için ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Syriza lideri Tsipras görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Syriza’nın başa gelmesi durumunda kurtarma fonunu iptal edeceklerini, Samaras’ın görüşlerinin ise buna uygun olmadığını belirtti. Bu nedenle Syriza koalisyon ortağı olmayı reddetti.
Şimdi cumhurbaşkanın ikinci parti Syriza’ya koalisyon kurma görevini vermesi bekleniyor. Bu durumda da koalisyonda hangi görüşteki partilerin yer alabileceğini ve oluşacak hükümetin kemer sıkma konusunda ki politikalarını Tsipras bugün açıkça dile getirdi.
Yani seçimler sonrası AB liderlerinin korktuğu başlarına gelmiş gibi. Kurtarma paketinin kabulünden sonra AB’li liderler seçimler sonrası kurulacak hükümetin reformları devam ettirecekleri konusunda kaygılı olduklarını dile getirmişlerdi.
Görünen o ki yeni kurulacak hükümet kemer sıkma reformlarını yokuşa sürebilir. Bu da AB ve Euro için kabus içinde kabus anlamına geliyor.
Samaras’ın koalisyon görevini iade ettiğini açıklamasının EURUSD üzerinde anlık bir etkisi olmadı fakat Yunanistan’dan yine bir süreliğine EURUSD üzerinde satış baskısı yaratacak haberler gelmeye devam edecek.
Bu arada Yunanistan’da önümüzdeki üç hafta içerisinde yeni bir hükümet kurulmak zorunda. Aksi takdirde yeniden seçimlere gidilecek.
Bugün Yunanistan maliye bakanlığından bir açıklama geldi ve açıklamaya göre eğer bu üç hafta içerisinde kurtarma fonunu ve reformları destekleyecek bir koalisyon kurulmazsa Yunanistan’ın Haziran sonunda kasası boş kalacak.
Yani hem Yunanistan hem de Euro için yine kritik bir dönem bizi bekliyor. Konuyla ilgili gelişme ve haberleri takip etmeye devam ediyoruz.
Platformumuzdan gerek anlık haber gerekse de raporlar yoluyla sizleri bilgilendirmeye ve yön vermeye devam edeceğiz.