Tarım Dışı İstihdam Değişimi Öncesi Altında Son Durum
İki hafta önce FOMC’den varlık alımı kararı çıkmamasıyla altın 1550 seviyelerine doğru bir yolculuğa başlamıştı. Tek mesele varlık alımı gelmemiş olması değil aynı zamanda Bernanke’nin yakın dönemde varlık alımı için herhangi bir yeşil ışık yakmamış olmasıydı.
FOMC üyelerinin ekonomik yavaşlamanın temel nedeni konusunda kafalarının karışık olduğunu biliyoruz. Bir çok FOMC üyesi kesin bir karar vermeden önce istihdam, iç talep ve üretimdeki yavaşlamanın mevsimsel olmadığı konusunda emin olmak istiyorlar.
20 Haziran’daki FOMC toplantısından bu yana istihdam, talep, üretim ve konut sektörü ile ilgili önemli veriler geldi.
Bu kalemlerin istihdam ayağına baktığımızda son iki hafta gelen işsizlik başvuruları verilerinin beklentiden çok farklı gelmediğini görüyoruz. Her iki işsizlik başvuruları 380 bin seviyelerinde gelerek beklentinin çok dışına çıkmadı.
İmalat PMI verilerinin ise genel olarak beklentinin çok daha aşağıda kaldığını görüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Philadelphia ve Richmond imalat endekslerinin beklentinin çok daha altında kalmasının ardından dün de ISM imalat PMI rekor düşük seviyede geldi.
Konut sektörüne baktığımızda ise işlerin son FOMC toplantısından bu yana daha iyiye gittiğini görüyoruz. İkinci el konut satışları beklentinin biraz altında kalırken birinci el konut satışları, beklemede olan konut satışları ve S&P/CS konut fiyat endeksi beklentilerden çok daha iyi geldi. Yani son FOMC’den sonra gelen konut sektörü verileri toparlanmaya işaret ediyor.
Talep ile ilgili olarak da bireysel harcamalar ve dayanıklı mal siparişleri verisine baktığımızda ekonomini talep ayağında işlerin beklendiği kadar iyi olmadığını görüyoruz.
Ekonominin bu dört büyük kalemi ile ilgili gelen veriler istihdamda durumun orta şeker olduğuna, konut sektöründe işlerin yolunda gittiğine, üretimde durumun endişe verici olduğuna ve talebin ise istenen seviyelere çıkamadığına işaret ediyor. Yani FOMC’nin dikkatle izlediği dört sektörün üçü ile ilgili gelen veriler piyasanın canını sıkmaya devam ediyor.
Altın olumlu gelen konut sektörü verilerinin ardından 1550 altına kadar gerilemişti. Sonraki günlerde gelen düzeltmelerle altın bir miktar yükselmiş fakat asıl yükselişini Cuma günü risk iştahındaki iyileşmeye bağlı olarak USD’nin değer kaybetmesiyle 1600 seviyesine kadar tırmanarak yaşamıştı. Altının 1600 direncini kırması ise dün gelen beklentiden çok kötü imalat PMI verisiyle oldu.
Altın için şimdi gözler Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam değişimi verisinde. İşsizlik başvuruları verilerinin beklentilerin çok da dışında gelmemesi nedeniyle tarım dışı istihdam değişimi verisinin beklentiden çok farklı gelmesi piyasaya büyük hareket getirecektir.
Tarım dışı istihdam verisinin beklentiden farklı gelmesiyle altının yine 30-40 dolarlık bir dalgalanmaya girmesini bekliyoruz. Beklentiden farklı gelme derecesine göre bu dalgalanmanın da boyutu değişecektir.
Eğer altın Cuma gününe kadar 1600 üzerinde tutunabilir ve tarım dışı verisi beklentiden daha düşük gelirse altının 1640 direncini aşmasını bekliyoruz.
Kötü gelen talep ve üretim verilerine istihdam verileri de eklenmiş olacak. Bu da sert alımlar getirecektir.
Tabi ki tarım dışı istihdam değişimi verisiyle aynı anda işsizlik oranı da açıklanıyor. Yön konusunda karar verirken işsizlik oranına da dikkat etmekte yarar var. Ayrıca Perşembe gelecek olan ISM imalat dışı PMI verisi de diğer bir önemli veri. Piyasanın tarım dışı verisine vereceği tepkiyi etkileyebilir bu veriler.
Bu veriler ve diğer gelişmelerin Cuma gününü ve altının yönünü nasıl etkileyeceği konusunda güncellemeler, anlık haber/yorumlar ve raporlardan mahrum kalmamak ve Cuma gününü fırsata dönüştürmek için DövizDestek platformunu takip etmeye devam ediniz.