Amerikan Endekslerinde Tarihi Düşüş ! – 6 Şubat 2018

Geride bıraktığımız haftanın ilk işlem gününde gözler yurt içerisinden gelen yılın ilk enflasyon rakamlarındaydı. Yıllık bazda %10.35 olarak açıklanan enflasyon rakamları beklenenden iyi geldi ve ekonomi için pozitif bir algı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yılın aynı ayında TÜFE %11.92 olarak gerçekleşmişti. Açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte 3.77 seviyelerinde fiyatlanan USDTRY paritesi gün içerisin de 3.7560 seviyelerine kadar geri çekildi. Fakat akşam saatlerinde yükselen dolar endeksi ile birlikte tekrardan ivmelenen Dolar 3.79 seviyelerine kadar sert ataklar yaptı. Bunun ile birlikte Hollanda büyükelçisinin geri çağrılması da önümüzde ki günlerde yeni siyasi riskler yaratabilir.

ABD tarafına baktığımızda dikkat çekici durum Amerikan endekslerinde ki sert düşüş. Özellikle Dow jones endeksi %4.6 gibi bir kayıpla tarihinin en hızlı puan kaybını yaşadı ve 23100 seviyelerine kadar geri çekildi. Bunun ile birlikte Nasdaq %3.8 , SP500 %4.1 gibi bir kayıpla ABD piyasalarının en sert düşüşüne öncülük ettiler. Piyasada son zamanlarda aşırı yükselen endekslerin düzeltme hareketi olarak lanse edilen endekslerde ki bu satış dalgası ne kadar daha sürer takip edilmesi gereken önemli bir nokta. Bunun dışında %2.85 seviyelerine kadar çıkan ABD on yıllıklarının %2.69 seviyelerine kadar geri çekilmesi piyasada ciddi etki yaratı diyebiliriz. Bu tarihi hareketlerin TL üzerinde ki etkisine teknik olarak baktığımızda ise yeni günde 3.7830 seviyelerinde fiyatlanan paritede yukarı yönlü ataklarda 3.8017, 3.8143 ve 3.8498 seviyeleri önemli dirençler. Geri çekilmelerde ise 3.7662 ve 3.7433 seviyeleri pariteye destek olmaya çalışacaktır.

Hisse senetlerinde ki bu kuvvetli satışlar tabi ki güvenli liman alımlarını beraberinde getirdi. Değerli metal tarafına baktığımızda Altın gün içerisinde 1330 seviyelerinden 1346 seviyelerine kadar sert bir yükseliş hareketi izledi. Piyasada ki risk iştahını artması ve endeksler üzerinde ki satış trendinin sürmesi yatırımcının ons’a yönelmesine neden olabilir. Bunun dışında ekonomik veri olarak ABD iş imkanları ve personel değişimi ve FOMC üyesi Bullard’ın konuşması sarı metalde volatiliteyi arttırabilir. Teknik olarak baktığımızda ons’da yukarı yönlü hareketlenmelerde 1349.32 ve 1361.87 dolar seviyeleri önemli direnç noktaları olarak değerlendirilebilir. Geri çekilmelerde ise 1341.56, 1331.96 seviyeleri takip edeceğimiz destek seviyeleri.

Avrupa tarafında ise Euro’nun geride bıraktığımız haftanın aksine yeni haftaya dolar karşısında kayıplar vererek başladı. Uzun süre 1.24 – 1.25 bandında işlem gören EURUSD 1.24 seviyesini aşağı yönlü kırarak 1.2350 seviyelerine kadar geri çekildi. ABD tarafının beklenenden daha hızlı faiz artıracağı beklentisinin parite üzerinde ki fiyatlamalarını izliyoruz. Bu satış hareketlerinin devamında 1.2327, 1.2290 ve 1.2180 seviyeleri destek seviyeleri olarak öne çıkıyor. Yukarı yönlü toparlamalarda ise 1.2400 seviyesi önemli. Zira bu seviyenin üzerinde ki gün kapanışları 1.2438, 1.2512 dirençlerini gündeme getirebilir.

USDJPY

GBPUSD

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.