Asya seansında Japonya’dan kritik veriler açıklandı. Hane halkı harcamaları %1.4 gerileyerek beklenti altı kalırken perakende satışlar %3.2 ile beklenti üzeri geldi. İşsizlik oranı ise beklendiği gibi %2.8 oranında sabit kaldı.
Perakende satışlar böylece üst üste altı aydır yükselmiş oldu ve yükseliş hızı son iki yılın en yükseğinde. Kalemlere baktığımızda araç satışlarının %6.0, kıyafet ve aksesuar satışlarının da %6.0 arttığını görüyoruz. Bu arada tabi hane halkı harcamalarının gerilerken perakende satışların artması da biraz çelişen bir durum. Hane halkı harcamaları son on dört ayda bir kere bir yükseliş göstermemiş.
Diğer yandan Avustralya’da inşaat onayları Nisan ayında %4.4 ile beklentiden daha hızlı artmış. Önceki ay onaylarda %10 üzerinde bir düşüş yaşanmıştı.
8 Haziran’daki İngiltere erken seçimleri ile ilgili anketler yayınlanmaya devam ediyor. Son Survation anketine göre Muhafazakarlar %43 oranında, İşçi Partisi ise %37 oranında oy alacak. Muhafazakarlar’ın oy oranı önceki ankete göre değişmezken İşçi Partisi oy oranını üç puan artırmış.
Dolar endeksi üç günlük tatil sonrası yeni haftaya yukarıda başladı. 97.50 – 97.40 direnç bölgesi aşılmış durumda ve şimdi 98.50 seviyelerine kadar yukarıda önemli bir direnç görünmüyor. Dolayısıyla bu hafta ABD’den gelebilecek güçlü verilerle bu toparlanma 98.50 seviyelerine kadar sürebilir. 97.50 – 97.40 bölgesi ise şimdi aşağıda güçlü bir destek olarak ön planda.
Resim tatil nedeniyle kapalı olan Çin borsaları dışındaki Asya endekslerinde karışık bir görünüm var. Japonya Nikkei ve Hindistan SENSEX yatay bir gün geçirirken Avustralya ASX %0.20 primli, Güney Kore KOSPI endeksinde ise %0.40 düşüş var.