Başçı Konuşması – 16.06.2014

Erdem Başçı’dan Para Politikası Sinyalleri

Erdem Başçı Konya’da yapılan para politikası konferansında geniş çaplı ve açıklayıcı bir sunum yaptı. Açıklamalarında ek sıkılaştırma, enflasyon hedefi, büyüme ve faizlere dair önemli başlıkların altını çizdi. Açıklamalar şu şekilde oldu;

Türkiye büyüme hızı 4%’ye yakın bir oranda seyrediyor. Buna etki eden önemli gelimeler söz konusu. Öncelikle bilinçli tasarruf ve basiretli borçlanmanın büyümeye katkı yaptığı görülebiliyor ve ardından yurtiçi talep ve net ihracatın da bunu destekleyici bir etken olmaya devam ettiğinin altı çiziliyor. Özellikle Avrupa’ya olan ihracatın artışı ile büyümenin de arttığı gözlemlenebiliyor.
 Aşırı tüketimin yatırımları azalttığını ve büyümeye de olumsuz etki ettiğini söyleyerek gerektiği taktirde tüketimi azaltabilen ve üretimi arttırmaya teşvik eden araçların olduğu da ifade edildi. Aşırı tüketimin aşağıya çekilmesi gerektiğini söylendi.
Cari açıkta da düşüşün devam edeceği özellikle vurgulandı. Bunda da alınan makroihtiyati önlemlerin etkisi olduğunu bir kez daha ifade etti.
Bu aydan itibaren enflasyonun düşeceği beklentisinin hala var olduğunu görebiliyoruz açıklamalardan. Hedefin 5% olduğu ve 2015 sonunda bu hedefin görülmesi bekleniyor. İstikrar için gereken önlemleri de almaktan çekinilmeyeceği açıklandı. Bununla alakalı olarak büyük şoklara karşı kullanılabilecek çok güçlü araçların olduğuna işarete dildi ve gerekirse ek sıkılaştırmaya gidilebileceği ima edildi . 
Erdem Başçı sonrasında faizlere bağlantı yaparak yüksek enflasyonun kendileri tarafından da istenilmediğini ama bunun bir merkez bankası aracı olduğunu ve enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için kullanıldığını, enflasyonun düşmesi ile birlikte bunun da ölçülü olarak düşürüleceğini söyledi. Enflasyonla mücadelede en etkili aracın kısa vadeli faizler olduğunu da hatırlattı ayrıca. 
Jeopolitik gelişmelerin de ekonomileri derinden etkilemesi durumu söz konusu. Bundan dolayı merkez bankasının Irak sorununu yakından incelediğini de açıklamalardan anlayabiliyoruz. Gerektiğinde de önlem alınabileceği vurgulanmış zaten.
Son olarak gelecek yıl büyümede, cari açıkta ve enflasyonda müthiş bir performans görebileceğimizi ima etti Erdem Başçı.
Bu açıklamalardan sonra USDTRY’de hafif bir gevşeme gelse de genel yönü değiştiren bir sonucu olmadı. 
Forex Koçu gün içerisindeki gelişmelerin önemli başlıklarını aktarmaya devam edecek.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.