QE3 Şimdilik Yok, Fakat Kapı açık
FOMC, yayınladığı PPK bildirisinin ardından ekonomik projeksiyonları açıkladı.
FOMC, 2012 için büyüme tahminini 1.9% – 2.4% aralığına düşürdü, işsizlik tahminini 8.0% -8.2% seviyelerine yükseltti. Çekirdek enflasyonla ilgili tahminini ise çok az değiştirdi.
Projeksiyonlarda sıradışı bir tahmin olmaması ve Bernanke’nin de konuşmasının hemen öncesinde açıklandığı için önemli bir hareket görmedik.
FED Başkanı Ben Bernanke’den ise piyasaların istediği QE3 sinyali gelmedi.
Bernanke, son gelen verilerin hayal kırıklığı yarattığını, gerektiğinde daha fazla önlem almaya hazır olduklarını söyledi.
Bernanke, işsizlik oranının çok yüksek olduğuna ve çok yavaş düştüğüne dikkat çekti.
İşsizlik verilerini dikkate almaya devam edeceklerini söyleyen Bernanke, FED’in ekonomiyi desteklemek için cephanelerinin henüz tükenmediğini belirtti.
Bernanke, önceki konuşmasında da işsizlik verilerini yakından izleyeceklerini ve
kötüleşirse parasal genişlemeye gidebileceklerini söylemişti. Fakat geçen haftalarda yükselen işsizlik başvuruları ve çok düşen tarım dışı istihdam verisine rağmen bugün yine QE3’ten bahsetmedi.
FOMC analizimizde de belirttiğimiz gibi FOMC istihdamdaki zayıflığın yapısal mı mevsimsel mi olduğu konusunda emin değil. Bu nedenle Fed’in, QE3 için acele etmeyeceğini, daha fazla veri bekleyeceğini belirtmiştik. FOMC toplantısı beklediğimiz yönde gerçekleşmiş.
Bernanke’nin QE3 ile ilgili net bir sinyal vermeyerek yine gerekirse yaparız demesi üzerine
altın, ABD borsaları ve EURUSD’da satışlar gelirken USD bir miktar değerlendi.
Fakat analizlerimizde ve yayınımızda da hep yazdığımız gibi zaten QE3 bugün beklenmiyordu. Dolayısı ile satışlar sınırlı kaldı. Altın 1600.00 seviyesinin üzerinde tutunurken EURUSD 1.2660’lara kadar geriledi fakat altına düşmedi.
Analizimizde FOMC’den şimdilik büyük bir hamle gelmesini beklemediğimizi belirtmiştik.
Hatta QE3 olmayacak ve bu nedenle ilk başta altın bir miktar geri çekilecek demiştik. İki gün önce başlayan FOMC toplantısından gelen fısıltılar yeni bir QE3 olmayacağı yönündeydi.
Fed’in mutlaka bir adım atacağını bekleyenler bu nedenle en azından twist operasyonun gelmesini bekliyordu. Yani fısıltılar QE3 olmayacak şeklinde gelince, piyasada beklentiler twist operasyonuna doğru kaydı. Fakat daha sonra piyasa projeksiyonları ve Bernanke konuşmasını beklemeye geçeceğini ve altının toparlanacağını öngörmüştük.
Tahmin ettiğimiz gibi altın 10-15 dolarlık aşağı yönlü bir hareketten sonra tekrar toparlanarak 1620.00’ye kadar çıktı.
Bernanke’nin de konuşmasında QE3 sinyali vermemesi üzerine gelen satışlar yine sınırlı kaldı. Altın 1600.00 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etti.
DövizDestek ekibi olarak 3 saat kesintisiz FOMC yayınıyla üyelerimize bu zorlu günde anlık haber/yorum/raporlarla destek sağlamaya devam ettik. Her ne kadar sinyal için net bir fırsat çıkmasa da yatırımcılarımıza kritik bilgi ve yorumları anında geçerek piyasanın yönü hakkında fikir sahip olmalarını sağladık.