Borç Tavanı İçin Kılıçlar Çekildi

ABD Borç Tavanı Şubat Sonunda Doluyor. Önümüzdeki Bir Kaç Hafta Kongre’deki Borç Tavanı Görüşmeleri Piyasayı Etkileyebilir.

ABD Kongresi 2012’nin son gününde flaş bir anlaşmayla mali uçurum tehlikesini atlatmış ve hemen arkasından gözler borç tavanı görüşmelerine çevrilmişti.

Daha önceki raporlarımızda da paylaştığımız gibi eğer kongre Mart sonuna kadar şu anda 16.4 milyar dolar olan borç tavanını artırmaz veya çok büyük harcama kesintileri yapmazsa ABD’yi kredi not indirimleri ve teknik iflas gibi bazı kabuslar bekliyor.

Son günlerde ABD’de borç tavanı ile ilgili pek bir gelişme yaşanmadı fakat Mart ayı yaklaşırken sular yavaş yavaş ısınmaya başlıyor. Dün yayınlanan bir rapora göre eğer Obama görüşmeye yanaşmaz ve harcamalarda kesintilere gitmezse Cumhuriyetçiler arasında iflasa göz yumarız görüşü yaygınlaşıyor. Yine aynı raporda Cumhuriyetçiler, Beyaz Saray’a borç tavanı görüşmelerinin çok zorlu geçeceği ve hafife alınmaması gerektiği konusunda uyarılar gönderiyor.

Yani Cumhuriyetçiler kılıçları çekmiş, görüşmelerinin başlamasını bekliyorlar şu anda. Eğer harcama kesintileri yapılmazsa borç tavanı anlaşmasının Temsilciler Meclisi’nde takılacağı ve gerekirse ABD’nin iflasa gitmesine izin verileceği şeklinde göz dağı veriyorlar Obama’ya.

Tabi piyasada şu anda bu konuda çok büyük bir gerginlik yok. Mali uçurumda olduğu gibi borç tavanında da ABD’li politikacıların en kötü ihtimalle son dakikada şapkadan yeni bir tavşan çıkaracağı görüşü hakim. 

Yine de görüşmeler sırasında Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında yaşanacak politik gerilim piyasanın moralini bozabilir. Bu nedenle önümüzdeki bir kaç hafta borç tavanı gelişmelerini yakından takip edip, siz değerli üyelerimizi bilgilendireceğiz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.