Cuma gecesi Fitch’in İtalya’nın notunu indirmesinden sonra hafta sonunun en önemli gelişmesi Çin’den gelen ekonomik veriler oldu.
Cuma gecesi Fitch’in İtalya’nın notunu indirmesinden sonra hafta sonunun en önemli gelişmesi Çin’den gelen ekonomik veriler oldu.
Çin verileri genel olarak oldukça olumsuz bir tablo çizdi diyebiliriz. Tüketici fiyat endeksi %2’den %3.2’ye çıktı ve %3 olan beklentiyi geçti. Bu durum Çin Merkez Bankası’nı 2013’te para politikasını sıklaştırmaya zorlayabilir bu da ekonomik yavaşlama sırasında en istenmeyen durumlardan biri.
Çin’de enflasyon son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkarken bunda gıda enflasyonu etkin rol oynadı, gelecek ay gıda fiyatlarıyla beraber enflasyonda da bir miktar gevşeme bekleniyor ama belli oldu ki bu sene enflasyon açısından kritik olacak.
Sanayi üretimi %10.3’ten %9.9’a inerek beklentinin çok altında kaldı ve 2009’dan beri Çin en kötü yıl başlangıcını yapmış oldu sanayi üretiminde. Perakende satışlar verisi de beklenti altı veri trendine uyarken ithalat verisi ile ortaya çıkan iç talepteki daralmayı başka bir açıdan göstermiş oldu.
Pazar günü açıklanan kredi ve para arzı verileri de olumlu bir tablo çizmekten uzaktı, yeni krediler 620 milyar Yuan ile 700 milyar olan beklentinin altında kaldı. M2 para arzı ise geçtiğimiz aya göre düşüş gösterdi ama beklentinin üzerinde açıklandı.
Genel olarak Çin verilerine baktığımızda geçtiğimiz günlerde açıklanan PMI verileri ile uyumlu olduklarını görüyoruz. Çin ekonomisi Ekim’den sonra yakaladığı momentumu devam ettiremiyor ve büyüme hızında düşüş var.
Bu durum en çok AUD için olumsuz, Avustralya ekonomisinde son dönemde faiz indirimlerinin etkisiyle bazı olumlu sinyaller vardı ama eğer Çin’de tekrar yavaşlama hakim olacaksa o zaman Avustralya ekonomisi için kırmızı alarm demek olur ki RBA yeni faiz indirimlerini gündeme alır.