Çin HSBC flaş imalat pmi Ekim’de 50.2’den 50.9’a yükseldi.
Çin HSBC flaş imalat pmi Ekim’de 50.2’den 50.9’a yükseldi. 50.5 olan beklentinin üzerinde olan bu veri aynı zamanda son 7 ayın en yüksek verisini oluşturuyor. Verinin yeni siparişler bileşeninin de 7 ayın zirvesinde olduğunun altını çizelim.
Veri AUD ve NZD için olumlu olsa da bazı noktalar sebebiyle verinin etkisinin çok düşük olacağını düşünüyoruz;
*Geçtiğimiz ay flaş pmi 51.2 açıklanmıştı ama sonra 50.2’ye revize edilmişti.
*Çin’de mali teşvikler sebebiyle büyümenin 3. çeyrekte hızlandığı biliniyor ama bu momentumun 4. çeyrekte sürdürülebileceğine dair büyük şüpheler var ve veriler de bunu destekliyor.
*Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonlarına son vermesi ile para koşulları sıklaşıyor. Kısa vadeli faizler dün yükseldi ve piyasa gerildi, aynı sıkıntı bugün de devam ediyor.
Dolayısıyla AUD ve NZD’nin USD ve JPY’ye karşı bu hafta daha fazla değer kaybı yaşamaları ihtimalleri giderek artıyor.