Türkiye kendi dinamikleriyle kötü performans sergilerken, dünyada ayrı bir tedirginlik söz konusu oldu. Avrupa endeksleri ve gelişen ülkeler para birimlerinde de satışlar görüldü. Endonezya ve Hindistan para birimlerinin bu sabah aşırı değer kaybını izledik. Özellikle Euro’nun ABD doları karşısında 1,13 seviyeleri görmesi sonrasında 1,14 seviyelerine doğru tekrardan toparlanması önemli. Dün Arjantin merkez bankası 500 baz puan faiz artırdı ve %45 seviyesine yükseldi. Çin tarafından bu sabah perakende satış verisi ve sanayi üretimi verisini izledik. Veriler beklenti altında kalırken Asya piyasaları kırmıza döndü. Dolar endeksinin de yükselmesiyle altın fiyatlarında da baskı görüyoruz. Kısaca toparlarsak Dünyadaki bu Dolar trendi sürerken Türkiye’nin iç dinamikleriyle birlikte ve siyasi sıkıntıların da eklenmesi bizim performansımızı dip seviyelere çekmiş durumda.
EURUSD: Bugün Euro tarafından önemli veriler takip edeceğiz. Saat 9:00’da Almanya temmuz TÜFE verisi beklenirken, aynı zamanda Almanya ve Avrupa bölgesi 2. Çeyrek GSYH verisi takip edilecek. Ayrıca bir diğer önemli veri Almanya ZEW ekonomik hissiyatı takip edilebilir. Ticaret savaşlarına dair Avrupa’dan yapılan açıklamalara baktığımız zaman, özellikle Türkiye ve İran bazında tüketimi yavaşlattığı gerekçesiyle hoş karşılanmamakta. Genel olarak bakarsak özellikle Euro değer kaybıyla beraber dolar endeksinin de yukarı yönlü ivmelendiğini görüyoruz. Euro kaybının perde arkasında Yunanistan’ın tekrar 10 yıllık tahvillerinin son zamanda %4 getiri yüzdesinin üstüne çıkmasının etkisi mevcut. Zira İtalya ve Yunanistan’ın risklerinin tamamen bittiği söylenemez.
Teknik olarak pariteye baktığımız zaman paritenin 30 günlük hareketli ortalama altında fiyatlandığı görülmekte. Bu da Euro’nun 1,14 seviyelerinde kalıcı olmayıp 1,13 seviyelerini taban oluşturma çabası olduğunu gösterebilir. Destek noktası olarak 1,13709, 1,13341 ve 1,12663 seviyeleri izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise direnç noktası olarak 1,14387, 1,14697 ve 1,15375 seviyeleri izlenebilir.
USDTRY: Yurtiçinde dolar gece açılışından itibaren geçtiğimiz günlere göre göreceli daha az hareketli başladı. 7,00 seviyesinde kalıcı olamayan parite 6,90 seviyelerinde tutunmaya çalıştı. ABD cephesinden olumlu haber gelmemesi paritenin üzerinde ekstra baskı yaratmakta. ABD başkanı Trump 2019 savunma bütçesi olarak imzaladığı metinde Türkiye’ye F-35 teslimatının yapılmaması gerektiğini içeren metini imzaladı ve Pentagona rapor hazırlaması için 90 günlük süre verildi. Yurtiçi açıklamalara bakarsak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın serbest piyasa kurallarından taviz verilmeyecektir’ açıklaması olumlu karşılanabilir. Yurtiçinde aşırı değer kaybeden TL için bir dizi önlem alınmaya devam etmekte. Özellikle sosyal medya tarafından yalan haber sunan kişilere hukuki işlem başlatılması önlemi ve Merkez Bankası tarafından zorunlu karşılıklarının indirilmesi adımı kurda çok sınırlı etki yapsa da en azından belli seviyelerde kalmasına yardımcı oldu. Özellikle Türkiye CDS primi aşırı yükselmesi (542) hem borsa hem kur tarafında pozitif hareketleri engellemekte. Özelikle yurtdışı basında Türkiye krizi ve çıkan fırsatlar üzerine bir çok değerlendirme mevcut. Piyasanın en ufak olumlu haberi aradığı söylenebilir.
Teknik olarak pariteye bakarsak olası gevşemelerde 6,5136. 6,1769 ve 5,5668 destek noktaları izlenebilir. Direnç noktası olarak ise 7,1237, 7,3971 ve 8,0072 seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN: Altın ve emtiların genel olarak değer kaybettiği genel olarak gözümüze çarpmakta. Buna tabi ki güçlü dolar’ın etkisi olduğu kuşkusuz. Özellikle Altın tarafında opsiyonlarda kısa pozisyonların azaldığını görüyoruz ve geçen hafta dünya altın konseyinin altın talebinin azalığı üzerine raporunu okumuştuk. Bütün dinamikler birleşince getirisi olmayan altının (tahvil veya hisselere göre) düşüşü normal olarak karşılanabilir. 30 günlük hareketli ortalamanın altında fiyatlanan ve 1200 seviyesinin altına gelmesi son zamanların en düşüğü olduğu söylenebilir.
Teknik olarak bakarsak günlük grafikte RSI indikatörü aşırı satım bölgesinde olarak göstermekte. Altında aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1185.68, 1177.59 ve 1155.40 seviyeleri izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1207.87, 1221.97 ve 1244.16 seviyeleri önemli dirençler.
USDJPY
GBPUSD