Avrupa Merkez Bankası, piyasanın beklentisi doğrultusunda faizde ve varlık alım programında bir değişiklik yapmadı. Ardından Mario Draghi’nin konuşmasını takip ettik. Varlık alımlarının Avrupa Merkez Bankası enflasyonda istikrarlı bir artış görene kadar süreceğini söyleyen Draghi, güçlü büyümenin paralelinde güçlü enflasyonu getirmediğini, enflasyonu aşağıya çeken unsurların geçici olduğunu belirtti. Politika da yapılacak değişikliğin tarihi hakkında bilgi vermezken, finansal koşulların enflasyon hedefine ulaşma konusunda destekleyici olduğunu sözlerine ekledi. 60 milyar euroluk varlık alım programının en az Aralık ayına kadar devam edeceğini söylemesi bile volatilitenin artmasına sebep oldu.
Pozitif konuşan Draghi ile beraber euronun zayıf dolar karşısında ciddi bir değer kazandığını görüyoruz. Konuşma başlamadan önce 1.1482 seviyelerinde seyreden EUR/USD paritesi gelen tatmin edici açıklamalar ile 1.1658 seviyelerine kadar hızlı bir yükseliş gösterdi. Para politikasında ciddi bir değişikliğe gidilmediği halde, bu hareketin bu kadar sert olmasının en büyük sebebinin dolar olduğunu unutmamak gerekiyor. Düşük enflasyon ve bilanço azaltma politikasının tarihindeki belirsizlik, ABD iç dinamikleri dolara olan güveni giderek azaltıyor. An itibariyle 1.1645 seviyelerinde seyreden EUR/USD paritesinin yükselişini sürdürmesi durumunda karşılaşacağı ilk direnç 1.1700 seviyesi olacaktır. Bu seviyenin üzerinde seyretmesi durumunda 1.1768 ve 1.1945 direnç seviyelerini test ettiğini görebiliriz. Olası kar realizasyonlarının gelmesi halinde paritenin karşılaşabileceği destek seviyeleri 1.1525, 1.1410 ve 1.1370 olarak karşımıza çıkıyor.
Yurt içinde gündem Fitch’in Türkiye değerlendirmesi olacak. Türkiye için 2017 büyüme beklentilerini geçtiğimiz ay içerisinde %3.1’den %,4.7’ye revize eden Fitch’in kredi notunda ve görünümde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. USD/TRY paritesine baktığımızda 3.5280 seviyesinde seyrettiğini görüyoruz. Fİtch kredi notunda negatif yönde değişiklik yaparsa dolarda bir yükseliş görebiliriz. Paritenin olası yukarı yönlü ataklarında 3.5385, 3.5540 ve 3.5800 direnç seviyeleri olarak söylenebilir. Aşağı yönlü hareketinde ise 3.5130, 3.5025 ve 3.4770 önemli destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Altın da Draghi sonrası sert bir yükseliş gerçekleştirerek 1247.20 seviyesini test etti. Altının yükselişinin devam etmesi durumunda karşımıza çıkabilecek direnç seviyeleri 1249.75, 1254.80, 1267.05. Aşağı yönlü hareketlerinde ise 1237.50, 1230.25 ve 1218 destek seviyelerini takip etmek faydalı olacaktır.





