ECB’nin banka sermayelendirilmeleri konusundaki yeni tavrı piyasanın çokça konuşulanlarından oldu bu sabah.
Wall Street Journal’da çıkan bir haber bugün piyasanın epey dikkatini çekti. Haberin dikkat çekmesinin sebebi ECB’nin daha önceki tavrında ciddi değişikliğe gitmiş olması…
İrlanda 2010’da batık bankaların borcunu üstlendiğinde banka tahvil sahiplerinden öncelikli sırada olanların zarar etmesine ECB karşı çıkmıştı ve öncelikli tahvil sahiplerine tam ödeme yapılmıştı.
Şimdi İrlanda’nın durumuyla karşı karşıya olan İspanya için de aynı prosedür uygulanacak gibi ama bu sefer ECB’nin yeni başkanı Draghi tüm tahvil sahiplerinin gerektiğinde faturayı paylaşması yönünde fikir belirtti.
ECB konuyla ilgili yorum yapmasa da habere göre 9 Temmuz’da Draghi Euro Bölgesi maliye bakanlarına kendi fikrini açıkça ifade etti.
Maliye bakanları ise bu fikre karşı çıktılar yine habere göre. Sebepler ise tahmin edileceği gibi hem İrlanda’nın buna tepki gösterecek olması hem de finansal piyasaların olumsuz etkileneceği, yatırımcıların korkacağı algısı…
ECB’nin görüşlerindeki değişiklik muhtemelen ilerki yıllardaki banka sermayelendirilmesi prosedürlerinde önemli olacak ama İspanya için geçerli olmayacak maliye bakanları fikirlerini değiştirmedikleri sürece.
Zaten öncelikli tahvil sahiplerinin de zarar yazması durumu tamamen likidite edilecek bankalar iin geçerli olacak ki İspanya örneğinde de büyük bankaların hiçbiri bu kategoriye girmiyor.
Haberin piyasaya olan etkisine geçelim… Öncelikle önümüzdeki yıldan itibaren ECB, Euro Bölgesi’ndeki büyük bankaların denetimini üstlenecek yani bankalar konusunda daha büyük söz sahibi olacak.
Bankaların sermayelendirilmesi konusunda hazırlanan taslak da henüz adı üzerinde taslak halinde ve ECB’nin bu tavrından muhakkak etkilenecek.
Yatırımcılar zaten Euro Bölgesi’ne çok düşük güven duyuyorlar ve bu konuşmalar durumu biraz daha kötüleştirecek ama İspanyol bankalarının öncelikli tahvil sahiplerinin bu süreci kazasız belasız atlatıcak olmaları piyasanın olumsuz tepkisini de sınırlı tutuyor.