Yunanistan Anlaşması! Sırada Ne Var?
Haftalar süren görüşmeler ve karşılıklı restleşmeler sonrası Yunanistan ve Euro Bölgesi maliye bakanları sonunda bir anlaşmaya vardılar. Anlaşma Tsipras tarafından bir zafer ve kurtarma programı ile kemer sıkma önlemlerinin sonu olarak lanse edildi.
Fakat Yunanistan’ın hala geçmesi gereken bir engel var. Anlaşma şartlarına göre Tsipras hükümeti Pazartesi günü Eurogroup’u tatmin edecek bir reform listesi sunmak zorunda. Liste gözden geçirilecek ve yeterli olup olmadığına karar verilecek, büyük ihtimalle Salı günü bir telekonferans zirvesiyle.
İlk bakışta Yunanistan’ın taleplerinin yerine geldiği bir anlaşma olarak görünüyor. Eğer yeni reform listesine onay çıkarsa Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmesini sağlayacak 4 aylık bir ateşkes sürecine girilecek ve bu dört ay boyunca programın geleceği ile ilgili görüşmeler ve pazarlıklar devam edecek.
Ayrıca anlaşmada bazı bütçe hedeflerinin gevşetilmesi var. Böylece Tsipras’in seçim kampanyalarında verdiği sözleri yerine getirmesini sağlayacak belli bir miktar kaynak serbest kalacak.
Fakat bazı sözlerin ise boşa çıkacağını görüyoruz. Öncelikle Tsipras hükümetinin kesinlikle çalışmak istemediği Troyka devam edecek. Hükümetin Pazartesi sunacağı reform listesi ECB, AB ve IMF’den oluşan Troyka tarafından gözden geçirilip yeterli bulunması durumunda onaylanacak. Diğer yandan Yunanistan 6 aylık bir anlaşma peşindeydi fakat Cuma günü çıkan anlaşma 4 aylık. Fakat bu Yunanistan için daha çok kardan zarar gibi görünüyor.
Bundan sonraki süreci maddelersek:
- Pazartesi günü Yunanistan yeni reform listesini sunacak. Bu akşama da kalabilir.
- Eurogroup reformların makul olup olmadığını gözden geçirecek. Salı günü bir telekonferans yapılması bekleniyor.
- Yeni anlaşma Almanya parlamentosu dahil bazı ülke meclisleri tarafından onaylanması gerekecek.
- Kurtarma programı bu ay sonunda sona eriyor fakat Mart ortasına kadar Yunanistan kendini idare edecek kaynağa sahip.
Yani her şeyin yolunda gittiğini farz edersek Mart ayına kalmadan anlaşma devreye girebilir. Piyasalar için şimdilik bir rahatlamaya neden olacak ve dört ay boyunca görüşmeler, tartışmalar sürecek.
Fakat karşılıklı taviz ve geri adımlarla bu dört ay içerisinde iki tarafı da asgari müşterekte bir araya getirecek bir anlaşma çıkmasını bekliyoruz. Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi Yunanistan’ın birlik dışında kalmasının sadece ekonomik değil Avrupalı liderlerin göz ardı edemeyeceği ciddi politik sonuçları da var.
EURUSD tabi ki anlaşma haberine olumlu tepki verdi ve ilk anda 1.1430’lere kadar tırmandı fakat aldıklarının bir miktarını geri vererek haftayı 1.1370 bölgesinde kapattı.
Yunanistan krizinin parite üzerinde çok büyük bir baskı yarattığını düşünmüyoruz. Parite üzerindeki baskı daha çok ECB’nin uyguladığı gevşek para politikası ve son olarak açıkladığı QE programıdan kaynaklanıyor.
Yine de anlaşma EURUSD için pozitif ama 1.1530 üzerine kalıcı bir hareket için daha fazlasına ihtiyaç var bizce. Mesela ABD’den gelebilecek zayıf verilerle ilk faiz artış tarihinin ötelenmesi ve Euro Bölgesi’nden gelecek PMI, enflasyon, büyüme gibi dataların iyileşmesi gibi.
Artık tüm dikkatler Yunanistan hükümetinin Pazartesi günü sunacağı yeni reform listesinde. Bakalım komşu Avrupa’yı dört aylık anlaşma için ikna edebilecek mi?…
Forex Koçu Yunanistan ile ilgili tüm gelişmeleri hem anlık olarak canlı yayında hem analiz olarak üyeleriyle paylaşmaya devam edecek. Bizi takip edin ve Yunanistan ile ilgili gelişmelerden anında haberdar olup yön bulun.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.