Euro Bölgesi’nden Pozitif Veriler – 23 Ağustos 2017

Günün Ardından

Haftanın üçüncü işlem gününün sonlarına yaklaşırken piyasalar Avrupa ve Amerika’dan gelen ekonomik veriler ve haber başlıkları ile yön buluyor. İlk olarak Avrupa kanadına bakacak olursak TSİ 10.00’da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasını takip ettik. Almanya’da bir konuşma gerçekleştiren Draghi, Euro ile ilgili olumsuz tarzda bir açıklamada bulunmadı. Aslında genel olarak Euro ile ilgili bir açıklama yapmayan Draghi, akademik  gözlemlerini dile getirdi. Bununla birlikte Almanya ve Euro bölgesinden İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verilerini takip ettik. Almanya’nın imalat PMI verisi 57.6 beklenirken, beklenti üzerinde 59.4 olarak geldi. Hizmet PMI’da aynı şekilde iyi bir performans ile beklentilerin üzerinde 53.4 olarak geldi. Beklentilerin üzerinde gelen her iki veride Almanya’nın 2017 yılında büyüme hızının %2’nin üzerine çıkma ihtimallerini gündeme getirdi. Euro bölgesi imalat PMI verisi de beklentilerin üzerinde 57.4 seviyesinde geldi. Böylelikle Mario Draghi’nin Euro hakkında olumsuz görüşler bildirmemesine ek olarak, gün içerisinde gelen olumlu veriler bölge ekonomisinin büyümesine olan güveni arttırdı. Bu da Euro’ya pozitif yansıdı ve gün içerisinde yukarı yönlü hareketler gerçekleşti. 1.17 seviyelerinde açılış yapan EUR/USD paritesi, yukarı yönlü ataklar ile 1.18 seviyelerinde fiyatlamalar yaşadı. Teknik olarak incelendiğinde 1.18566 ve 1.19357 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.17307 – 1.16984 – 1.16193 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Avrupa bölgesinden Amerika bölgesine geçecek olursak gün içerisinde gelen Yeni Konut Satışları (Aylık, Tem.) verisi dikkat çekti. Veri beklentiler altında571K olarak geldi. Piyasalarda beklentiler 612K idi. Bu rakamlar ise bize Temmuz ayında %9.4’lük bir düşüş gerçekleştiğini gösterdi. Sektörün yüzde 10’luk kısmını kapsayan yeni konut satışlarında ki azalış, sektörde ki iyileşme kıpırtılarının durduğu endişelerini oluşturabilir. Bunlarla birlikte artık gözler Wyoming Eyaletinin Jackson Hole kasabasında gerçekleşecek olan sempozyuma yavaş yavaş çevrilmeye başlandı. Sempozyumda gerçekleşecek olan konuşmalar arasında FED Başkanı Janet Yellen ve ECB Başkanı Mario Draghi başrolleri paylaşıyor. Son gelişmeler ile FED’in yıl içerisinde bir faiz artışı beklentisi oldukça düşmüştü. ABD’de İstihdam ve İşsizlik oranlarının olumlu performansına karşın enflasyon halen kafalarda soru işareti olarak duruyor. Yellen’ın bu konularda ki olası açıklamaları dolar kanadında volatiliteyi arttırabilir. USD/TRY paritesini incelemeden önce yurtiçine baktığımızda gün içerisinde Ağustos ayı Tüketici Güveni Endeksi’ni takip ettik. Veri 71.1 olarak geldi. Bu da bize önce ki aya kıyasla %0.3’lük bir azalış olduğunu gösteriyor. Tüm bunlar ışığında USD/TRY paritesi gün içerisinde dalgalı bir seyir izledi diyebiliriz. An itibariyle 3.49 seviyelerinde fiyatlanan paritede, 3.5009 – 3.5084 – 3.5200 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 3.4893 – 3.4852 – 3.4736 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Emtia kanadında ise gün içerisinde Amerika’dan gelen Ham Petrol Stokları’nı takip ettik. Stoklar -3.327M olarak geldi. Piyasalarda beklentiler -3,450M idi. Beklentilerden az azalış gösteren stoklar sonrası sert hareketler olmasa da, anlık olarak satış baskısı görüldü. Ardından toparlanma hareketleri ile brent petrolde 52’li seviyelerde fiyatlamalar yaşandı. Teknik olarak 52.62 ve 53.50 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Destek noktaları olarak ise 51.21 – 50.86 – 49.98 seviyeleri test edilebilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.