Piyasalar tarafından merakla beklenen FED tutanakları geçtiğimiz günde açıklandı. Tutanakların detaylarına bakarsak, “İş gücüpiyasasının güçlü, enflasyon hedefe yakın olduğu, büyümeye dair risklerin faiz artışına ara verilmesini teşvik ettiği ifadeleri öne çıktı. Ayrıca “Fed üyelerinin bazı aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çektiği, üyelerin ticaret, mali politika, hükümetin kapanmasına dair endişelerin görüşüldüğü,bazı üyelerin finansal piyasalardaki oynaklıktan endişeli olduğu, sabırlı duruşun ekonomik görünümün belirginleşmesine zaman sağlayacağı” ifadeleri vurgulandı. Kısaca sabır vurgusu beklendiği gibi öne çıkarken, bir diğer önemli husus ise FED üyelerinin yavaşlayan küresel büyüme ve Çin’e dair endişelerini dile getirdiği belirtilen tutanaklarda, “Finansal piyasalardaki gelişmelerin izlenmeye devam edilmesi önemli. Fed üyeleri oynaklık ve sıkılaşan finansal şartlara dikkat çekti. Bilanço daraltma planını yavaşlatma ve sona erdirme şartları tartışıldı.Enflasyondaki zayıflama sabırlı politika yaklaşımını destekliyor. Çoğu üye 2019’da faiz adımlarının ne olması gerektiği konusunda emin değil. Hemen hemen tüm üyeler bilanço küçültmenin bu yıl sona ermesini istiyor. Üyelerin çoğuna göre faizlerde nasıl bir ayarlamanın gerekli olacağı net değil. Çoğu üye bilanço daraltmanın sonunun kısa zamanda duyurulmasını istiyor. Enflasyon tarafında endişe olmaması ve ekonomi tarafı iyi gitmesi bu sene için en azından faiz artırımı piyasa tarafından beklenebilir. En azından kısa vadede herhangi bir faiz artırmaması olasılık dahilinde. Tutanaklar sonrası Dolar endeksi 96.345 seviyesinde fiyatlanırken bugün ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri, Philedelphia FED imalat endeksi ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri takip edilecek.
AB tarafında geride bıraktığımız günde Almanya ÜFE rakamları takip edilirken, %2.6 ile beklentiden yüksek gelerek özellikle Almanya için pozitif bir görüntü yaratmakta. Dünyanın en fazla cari fazla veren Almanya ekonomisindeki iyimserlik de Euro tarafına pozitif yansıması beklenir ki 1.13340 altına vermemesi bu anlamda bu tezi doğrulamakta. FED tutanakları sonrasında bir 1.13700 seviyesinden satış gören paritede 1.13490 seviyesinde gelen dengelenme göze çarpmakta. Bugün Almanya TÜFE, PMİ ile Avrupa birliği PMİ rakamları yakından takip edilecektir.
EURUSD paritesine teknik olarak bakarsak dün bahsettiğimiz 1.13323 seviyesi üstünde fiyatlanması paritenin bizi 1.13641, 1.13907 ve 1.14370 direnç noktalarını takip etmemizi işaret ederken, olası geri çekilmelerde ise 1.13178,1.12981 ve 1.12518 destek noktaları takip edilecektir.
Yurt içinde tüketici güveni rakamları açıklandı ve şubat ayı için 57.8 olarak açıklanırken, asıl göze çarpan tüketici güveni düştükçe gelen yurt içi döviz alışları olarak yorumlanabilir. FED tutanaklarından çıkan sabırlı kelimesi özellikle Türkiye gibi sıcak paraya ihtiyaç duyan ülkelere olumlu yansıması beklenirken, kısa vadede USDTRY tarafında gece 04:00 civarında gelen Asya piyasası kaynaklı işlemlerde 5.3400 seviyesi test edildi fakat daha sonrasında tekrar 5.3200 seviyesine geri çekilmeler yaşandı. USDTRY paritesine teknik olarak bakarsak 5.3214 direncini bir çok defa denenmiş olması bugünkü noktayı kritik yaparken üstünde kaldığı sürece 5.3419, 5.3630 ve 5.4175 direnç noktaları izlenirken aşağı yönlü hareketlerde ise 5.2874, 5.2540 ve 5.1995 destek noktaları yakından izlenebilir.
Japonya tarafında açıklanan rakamlara bakarsak imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) üretim ve yeni siparişlerin düşmesiyle iki buçuk yıldan bu yana ilk kez daralmayı işaret etti. Nikkei’nin açıkladığı rakamlara göre Japonya’da imalat PMI Şubat’ta 48.5 ile Haziran 2016’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dünya genelinde riskler artarken yaşanan kötü PMİ rakamları özellikle gelişmiş ülke piyasalarını olumsuz etkilemesi beklenebilir.
EURUSD

USDTRY
