Geçtiğimiz Hafta Neler Yaşandı (26 – 30 Mayıs)

ABD’gen gelen kritik veriler ve Rusya ile Batı arasındaki gerginliğin azalması ile güvenli liman ALTINda meydana gelen büyük düşüş…

ABD’gen gelen kritik veriler ve Rusya ile Batı arasındaki gerginliğin azalması ile güvenli liman ALTINda meydana gelen büyük düşüş geçtiğimiz haftanın en dikkat çeken gelişmeleriydi.

ABD’den Salı günü dayanıklı mal siparişleri, S&P konut fiyat endeksi, Richmond imalat endeksi ve CB tüketici güven endeksi gibi önemli veriler geldi. Tüketici güven endeksi beklentide gelirken dayanıklı mal siparişleri gibi diğer verilerin bekletiden daha iyi geldiğini görüyoruz.

Perşembe günü ise birinci çeyrek büyüme tahmini ve beklemede olan konut satışları beklentiden daha kötü gelirken, haftalık işsizlik başvuruları beklentiden daha iyiydi. Haftanın son günü de ABD’den kritik veriler açıklandı. Chicago PMI beklentiden daha yüksek gelirken, Michigan tüketici güveni ve bireysel harcamalar beklenti altı kaldı.

Euro Bölgesi’nden ise Çarşamba günü gelen önemli verilerin yanında ECB üyeleri ve başkan Draghi’den açıklamalar vardı. ECB üyeleri ve Draghi daha önceki yorumlarından farklı bir şey söylemezken Çarşamba günü açıklanan özel sektör kredilerinin beklentiden daha iyi, M3 para arzının ise beklentiden daha kötü geldiğini görüyoruz. Her iki verinin de ECB tarafından para politikası kararları açısından yakından takip edildiğinin altını çizelim.

İngiltere’den çok önemli bir verinin açıklanmadığı haftada BoE başkanı Carney Salı gecesi bir konuşma yaptı fakat Carney para politikasına değinmedi konuşmasında.

Asya’dan ise kritik veriler vardı. Japonya’da perakende satışlar, hane halı harcamaları ve sanayi üretimi gibi veriler beklenti altı kalırken, enflasyon son 23 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. Fakat enflasyondaki keskin yükselmede Nisan ayında gelen vergi artışının etkisi olduğunu hatırlatalım.

Avustralya’dan Perşembe günü açıklanan özel sektör sermaye harcamaları raporuna göre ikinci çeyrekte sermaye harcamaları %4.2 düşerken, rapor ileriye yönelik olarak beklentiden daha iyi bir görünüme işaret ediyordu. Yeni Zelanda’dan ise Pazartesi gecesi açıklanan ticaret dengesinin beklentiden daha kötü geldiğini görüyoruz.

Türkiye için ise Cuma günü gelen beklentiden daha kötü ticaret dengesi verisinin yanında hükümet ile TCMB arasındaki faiz indirimi krizinin devam ettiği bir haftaydı. Başbakan Erdoğan, TCMB’den daha fazla faiz indirimi istediğini açıkladı. Başçı ise Portekiz’de yaptığı açıklamada istikrar için faizlerin küresel faiz oranlarından yüksek olması gerektiğini ifade etti.

EURUSD 13 Şubat’tan bu yana ilk kez 1.36 altını gördüğü geçtiğimiz haftayı 1.3620 bölgesinde haftaya başladığı seviyelerde kapattı.

GBPUSD de ise 1.70 bölgesinden başlayan gevşeme bu hafta da devam etti. 1.67 altına kadar gerileyen GBPUSD haftayı 1.6750 bölgesinde 80 pipse yakın artıda kapattı.

USDJPY hafta başında 102.00 üzerinde yaptığı hamle sonrası haftayı baskı altında geçirdi diyebiliriz. Haftalık bazda 20 pips düşen USDJPY, Cuma gecesini 101.70 bölgesinde kapattı.

ALTIN ise şüphesiz geçtiğimiz haftanın en çok heyecan yaratanıydı. Sarı metal Rusya ile AB arasındaki gerginliğin azalması ile büyük bir kan kaybı yaşadı ve 1240’lara kadar düşerek son 4 ayın en düşük seviyelerini gördü. Haftalık bazda 45 dolara (450 pips) yakın bir düşüş kaydeden ALTIN haftayı 1250 direncinin hemen altında bitirdi.

USDTRY, merkez bankasına yapılan faiz indirimi baskısı ile 2.11 üzerine kadar yükseldikten sonra ABD’den gelen kötü büyüme verisinin de etkisiyle gevşeyerek haftayı 2.0940 bölgesinde kapattı. USDTRY haftalık bazda ise 140 pipse yakın bir artış kaydetti.

Forex Koçu geride bıraktığımız haftada da üyelerini yalnız bırakmadı ve destek vermeye devam etti. Üyelerimiz arasına katılın ve bu zorlu piyasada tek başınıza yürümeyin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.