Geçtiğimiz Haftaya Bakış, 03 Ocak – 10 Ocak

ABD’den istihdam verileri, FOMC tutanakları, ECB ve BoE para politikası kararları gibi çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık.

ABD’den istihdam verileri, FOMC tutanakları, ECB ve BoE para politikası kararları gibi çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Bu raporda bu gelişmeleri tekrar hatırlayarak piyasa üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz.

ABD’den çok önemli veriler açıklandı. Cuma günü tarım dışı istihdam değişimi geldi ve 74 bin ile beklenti altı kaldı. İşsizlik oranı ise beklenmedik bir şekilde %7.0’dan %6.7’ye düştü. Fakat iş gücüne katılım oranının 0.2 yüzde puan düştüğünü de hatırlatalım. ABD’den gelen diğer önemli verilere baktığımızda ISM hizmetler PMI verisinin beklentiden daha kötü, ticaret dengesinin ise beklentiden daha iyi geldiğini görüyoruz.

ABD’den diğer bir önemli gelişme de Çarşamba akşamı yayınlanan FOMC tutanaklarıydı. Fed’in varlık alımlarında 10 milyar USD’lik indirime gittiği üç hafta önceki toplantının tutanaklarında Fed üyelerinin varlık alımlarının ekonomiye olan yararları konusunda çok iyimser düşünmediklerini gördük. Üyeler arasında varlık alımlarının ekonomiye olan negatif etkilerinin pozitif etkilerini geçmeye başladığı yönünde bir düşünce hakim. Ayrıca Salı gecesi Janet Yellen’in Fed başkanlığı Senato tarafından onaylandı. Yellen’in 1 Şubat’ta başkanlık koltuğuna oturması bekleniyor artık.

ECB’den gelen para politikası kararları dışında Euro Bölgesi’nden kritik veriler geldi. Hizmetler PMI, işsizlik oranı, flaş TÜFE tahmini beklentide gelirken perakende satışlar beklentiden iyiydi. Ayrıca Almanya sanayi üretimi, fabrika siparişleri ve işsizlik değişimi de beklentiden daha iyi geldi.

ECB kararları ve Draghi basın toplantısı her zaman olduğu gibi Perşembe günüydü. Beklendiği gibi faizlerde bir değişiklik yapılmadı. Enflasyonun uzun süre düşük kalacağını ifade eden Draghi, eğer para piyasasında faizler artar veya orta vadeli enflasyon beklentilerinde bir değişiklik olursa harekete geçilebileceğini açıklayarak önümüzdeki aylarda gelebilecek yeni bir gevşeme hamlesinin önünü açtı.

İngiltere merkez bankası BoE para politikası kararları da Perşembe günü geldi ve banka beklendiği gibi ne faizlerde ne varlık alım programında bir değişikliğe gitmedi. İngiltere’den gelen verilere baktığımızda ise genelde beklenti altı veriler görüyoruz. Pazartesi günü açıklanan hizmetler PMI rakamlarının yanında, Cuma günü gelen sanayi ve imalat üretimi verileri beklenti altıydı.

Asya’ya baktığımızda Japonya’dan çok önemli bir veri gelmediğini görüyoruz. Çin’den ise enflasyon ve ticaret dengesi rakamları açıklandı ve her iki veri de beklenti altı kaldı. Türkiye’den gelen en önemli veri ise beklenti altı kalan sanayi üretimiydi.

EURUSD, Draghi’den gelen açıklamalarla aşağıları zorlamasına rağmen birkaç saat sonra verdiklerini geri aldı ve Cuma günü ABD’den gelen kötü veriler sonrası 1.3680’lere kadar yükseldi. Haftayı 1.3660 bölgesinde kapatan parite haftalık bazda 70 pips arttı.

İngiltere’den gelen kötü PMI ve üretim verilerine rağmen GBPUSD güçlü bir hafta geçirdi diyebiliriz. ABD’den gelen kötü tarım dışı istihdam değişimi verisi sonrası 1.65 üzerine kadar yükselen GBPUSD Cuma gecesini 1.6480 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 80 pips arttı.
Hafta boyu 105.00 üzerinde kalma mücadelesi veren USDJPY, Cuma günü gelen verilerin ardından yaşanan keskin düşüşle 103.80’lere kadar geriledi. Haftalık bazda 70 pipse yakın düşen USDJPY, Cuma gecesini 104.10 bölgesinde kapattı.

ALTIN için FOMC tutanakları ve ABD istihdam verileri gibi çok önemli veri ve gelişmeler vardı geçtiğimiz hafta. Tutanakların etkisiyle 1220 altına gerileyen ALTIN kötü istihdam verilerinin etkisiyle tekrar kendine geldi ve 1250 direncini test etti. Sarı metal haftalık bazda 10 USD (100 pips) arttı ve haftayı 1250’nin hemen altında kapattı.

USDTRY, haftanın ilk günü gelen alışlarla 2.1950 bölgesine kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesini tazeledi. Cuma günkü ABD verileri sonrası ise 2.16 altına kadar geriledi. Haftayı 2.1630 bölgesinde kapatan USDTRY haftalık bazda 100 pips geriledi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.