Geçtiğimiz Haftaya Bakış (11 Mart – 15 Mart)

Geçtiğimiz Hafta Yaşanan Tüm Kritik Gelişmeler ve Bu Gelişmelerin Piyasa Üzerindeki Etkileri Bu Raporumuzda.

Her hafta sonu olduğu gibi bu Cumartesi de geçtiğimiz hafta yaşanan tüm önemli gelişmeleri ve piyasa üzerideki etkilerini sizlerle tekrar hatırlayacağız. Geride bıraktığımız hafta önceki haftalara göre daha az önemli gelişme ve verilerin açıklandığı bir hafta oldu diyebiliriz özetimize başlamada önce.

Cumartesi günü Çin’den gelen olumsuz sanayi üretimi, perakendesatışlar ve enflasyon verilerinin ardından Pazar günü de yeni kredirakamları beklenti altı kaldı. Çin’den gelen olumsuz verilerin etkisiylepiyasa haftaya moralsiz bir başlangıç yaptı demek yanlış olmaz.

Geçtiğimiz hafta iki önemi merkez bankasından para politikası kararları geldi. Yeni Zelanda merkez bankası RBNZ Çarşamba akşamı, İsviçre merkez bankası SNB ise Perşembe sabahı faiz kararlarını açıkladı.

RBNZ beklendiği gibi faizleri %2.5 seviyesinde sabit tuttu. Başkan Wheeler’in faiz kararı sonrası yaptığı basın toplantısında söyledikleri ise NZD paritelerine büyük hareket getirdi. Wheeler, NZD aşırı değerli dedi ve bunun ihracatçıların gelirlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bu açıklamalar sonrası NZD tüm diğer para birimlerine karşı büyük değer kaybetti.

İsviçre merkez bankası SNB de beklendiği gibi faizleri %0.25 seviyeside sabit tuttu ve 1.20 EURCHF tabanını kararlılıkla savunmaya devam edileceği açıklandı. SNB ayrıca politikamızı gerçekleştirmek için gerektiği takdirde sınırsı döviz almaya hazırız dedi. Bütün bu açıklamalar piyasa için sürpriz olmadı, bu nedenle de CHF pariteleri üzerinde pek bir etkisini görmedik.

Geride bıraktığımız hafta Japonya merkez bankası BoJ yeni başkan ve başkan yardımcılarına kavuştu. Başbakan Abe’nin başkanlık için aday gösterdiği Kuroda ile başkan yardımcılığı için aday gösterdiği Iwata ve Nakaso, Japon meclisi tarafından oylandı ve onaylandı.

Perşembe ve Cuma günleri Avrupalı liderler Brüksel’de AB Zirvesi için bir araya geldiler. Cuma günü ise Euro bölgesi maliye bakanları Eurogroup zirvesinde Güney Kıbrıs yardım programını görüşmek üzere toplandılar. Bugün açıklanan kararlar ise Güney Kıbrıs bankalarında mevduatları bulunan hesap sahipleri için büyük şok oldu.

Eurogroup’tan çıkan karara göre yardım programı kapsamında bu Salı günü Güney Kıbrıs bankaları açılır açılmaz (Pazartesi resmi tatil olduğu için Güney Kıbrıs’ta bankalar Salı günü açılacak) banka hesaplarında en az 100 bin Euro bulunanlara %10 vergi gelecek. Yani şu an herhangi bir Güney Kıbrıs bankasında 200 bin Euro hesabı bulunan birinin hesabı Salı günü bankaların açılmasıyla 180 bin Euro’ya inecek. Bu sıradışı vergi ile birlikte en az 5.5 milyar Euro’luk bir kaynak sağlanması bekleniyor.

Sakin ve çok fazla önemli gelişmenin yaşanmadığı bir haftayı geride bıraktığımızı belirtmiştik. Haftanın en kritik gelişmeleri böyleydi diyebiliriz. Şimdi hangi ülkeden hangi önemli veriler gelmiş tekrar bir gözden geçirelim.

Geride bıraktığımız hafta İngiltere, ABD ve Avustralya’dan çok kritik veriler vardı. İngiltere’den gelen kötü veriler serisi bu hafta da devam etti. Salı günü sanayi ve imalat üretimi rakamları beklentiden çok daha kötü geldi. Ticaret dengesi rakamları ise beklentiden biraz daha iyiydi fakat tüm dikkatler çok kötü gelen üretim verilerindeydi. Açıklanan rakamlara göre imalat üretimi %1.5, sanayi üretimi ise %1.2 daraldı, her iki sektörden de çok hafif büyüme beklentisi vardı.

ABD’den gelen veriler ise karışık bir tablo çizdi. Salı günü gelen perakende satışlar ve Perşembe günü gelen haftalık işsizlik başvuruları 332 bin ile beklentiden daha iyi gelirken, Cuma günü gelen New York imalat endeksi ve Michigan tüketici güven endeksi 71.8 ile beklentiden daha kötüydü. Yine geride bıraktığımız hafta gelen ABD enflasyon rakamlarının beklentide olduğunu görüyoruz.

Avustralya’dan Perşembe gecesi istihdam verileri geldi. İstihdam değişimi 71.5 bin ile beklentiden çok daha iyi gelirken, işsizlik oranı da beklenmedik şekilde %5.4’e düştü. Çarşamba gecesi gelen konut kredileri ise %1.5 düşerek beklenti aldı kaldı, Westpac tüketici güven endeksi ise %2 aratarak önceki aya göre daha düşük bir performans gösterdi.

Diğer ülkelerden gelen verilere baktığımızda Euro bölgesiden Perşembe günü gelen sanayi üretimi %0.4 daralarak beklenti altı, Cuma günü ise TÜFE %1.8 ile beklentide geldi. Japonya’dan Pazartesi gecesi gelen çekirdek makine siparişleri %13.1 daralarak, Salı gecesi gelen üçüncül sanayi faaliyetleri ise %1.1 daralarak beklenti altı kaldı. Türkiye’den de kritik veriler vardı geçtiğimiz hafta. Salı günü cari açık 5.6 milyar ile beklentiden daha kötü gelirken, Cuma günü üç aylık işsizlik oranı %10.1 ile beklentideydi.

EURUSD, ABD’den bu hafta da güçlü verilerin gelmeye devam etmesiyle yaşanan dollar rallisinin etkisiyle 1.2910 altına kadar gerileyerek son 3 ay dibini gördü. Perşembe ve Cuma günleri ise parite verdiklerinden fazlasını geri almayı bildi ve haftayı 1.3075 seviyesinde haftalık bazda 80 pipslik bir artışla kapattı.

GBPUSD, çok kötü üretim verilerinin etkisiyle son 33 ay dibini tazeledi. Haftanın son iki günü yaşanan ralli ile de 1.5170 üzerine kadar tırmandı. GBPUSD Cuma gecesini 1.5113 seviyesinde kapattı ve haftalık bazda 200 pipse yakın bir artış kaydetti.

AUDUSD, kötü gelen Çin verilerine rağmen güçlü bir hafta geçirdi. Çok iyi istihdam verilerinin de etkisiyle büyük ralli yapan AUDUSD 1.04 üzerine kadar tırmanarak son 5 hafta zirvesini tazeledi. AUDUSD, Cuma gecesini 1.04 seviyesinin hemen üzerinde kapattı ve haftalık bazda 200 pipse yakın bir artış kaydetti.

USDJPY, Pazartesi gelen alışlarlarla 96.70 ile son 43 ay zirvesini yeniledi. Sonrasında gelen satışlarla ise 95.00 desteğine kadar çekildi parite. USDJPY haftalık bazda 90 pipslik bir kayıp yaşadı ve Cuma gecesini 95.26 seviyesinde kapattı.

ALTIN, ABD’den gelen iyi verilere rağmen 1585 üzerinde tutunmayı bildi ve 1600 direncini zorladı hafta boyu. Cuma gecesini 1591 seviyesinde kapatan ALTIN haftalık bada 13 dolarlık bir artış yaşadı.

USDTRY, iyi gelen ABD verileri ve kötü gelen Türkiye cari açık verilerinin ardından 5 ay sonra ilk kez 1.8150 üzerini gördü. Perşembe ve Cuma günkü düşüşle aldıklarının büyük bölümünü geri veren USDTRY, haftayı 1.8050 üzerinde, haftalık bazda 30 pipslik bir artışla kapattı.

Haftanın en iyisi AUDUSD ve GBPUSD oldu. Her iki parite 200 pipse yakın bir artış yaşadı geçtiğimiz hafta. USDJPY ise önceki haftalardaki performansından uzaktı ve 90 pipse yakın bir kayıp yaşayarak haftanın en kötüsü oldu diyebiliriz.

DövizDestek geride bıraktığımız hafta rapor, analiz ve paylaştığı analiz pozisyonlarıyla üyelerine yön vermeye ve destek sağlamaya devam etti. Siz de DövizDestek ailesinin bir üyesi olun ve bu zorlu piyasada doğru yolda ilerleyin.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.