Geçtiğimiz Haftaya Bakış (15 Ekim – 19 Ekim)

Geçtiğimiz Haftanın Önemli Gelişmeleri ve Piyasa Üzerindeki Etkileri Bu Raporumuzda Sizlerle. Bir Kaç Dakika Geçtiğimiz Hafta Ne Yaşanmış Öğrenin.

Başka bir forex haftasını geride bıraktık. Geride bıraktığımız hafta neler yaşanmış, pariteler ve ALTIN nasıl etkilenmiş tekrar bir hatırlayalım.

Cumartesi günü açıklanan Çin ticaret verisi ihracat ve ithalatın beklenenden daha iyi durumda olduğuna ve dış talebin dipten toparlanmaya başladığına işaret ediyordu. Hem ithalat hem de ihracatta beklentinin üzerinde bir artış vardı, ticaret fazlası ise 27.7 milyar ie beklentiden çok daha iyi geldi. Piyasanın haftaya moralle başlamasını sağladı Çin dış ticaret verileri.

Hafta içerisinde Çin’den önemli veriler gelmeye devam etti. Pazartesi TÜFE %1.9 ile beklentide, ÜFE ise %-3.6 ile beklentiden düşük geldi. En önemli veri ise Perşembe günü geldi. Perşembe sabahı Çin üçüncü çeyrek büyüme verileri açıklandı. Rakamlara göre üçüncü çeyrekte %7.4 ile beklentide büyüyen Çin ekonomisinde sanayi üretimi ve perakende satışlarda ise beklentiden fazla bir artış vardı. Gelen iyi veriler sonrası Çin ekonomisi dibi buldu, bundan sonraki süreçte ekonomi yeniden ivme kazanacak görüşleri hakimdi piyasada.

Hafta boyu ABD’den de önemli veriler eksik olmadı. Pazartesi beklentinin ve son dönemlerin en iyi perakende satışlar verisine Çarşamba gelen son dört yılın en iyi inşaat izinleri ve konu başlangıçları verileri eklendi. Her ne kadar Perşembe günü gelen işsizlik başvuruları son zamanların en kötü verisi olsa da geçtiğimiz haftaki sürpriz iyi veriye bir düzeltme olarak kabul ediliyor. Aynı gün gelen Philadelphia imalat endeksi de son ayların en yüksek seviyesinde geldi ve ABD’den gelen iyi verilere bir yenisi eklendi. Salı gelen TÜFE ve Cuma günü gelen ikinci el konut satışları verileri ise beklentilerden çok farklı değildi.

Euro bölgesinden Almanya ZEW verisi dışında çok önemli bir veri yoktu geçtiğimiz hafta. Salı günü gelen ZEW endeksi son beş ayın en iyi verisiydi, ayrıca beklentilerden de daha yüksekdi. Aynı gün gelen Euro bölgesi TÜFE ise beklentideydi.

Euro için gözler Perşembe ve Cuma günkü AB zirvesindeydi. Bir araya gelen AB’li liderler bir çok konuda görüşmeler yaptılar. Piyasayı en çok ilgilendiren ise banka denetleme mekanizması ile ilgili gelen açıklamalardı. Zirvede liderler AB ortak banka denetleme mekanizmasının 2013 başında hazır olamayacağı konusunda bir fikir birliği sağladı. Zirve sonrası yaptığı basın toplantısında Merkel, bu mekanizmayı kurmak zaman alan bir iş ve 2013’de bu süreci başlatacağız dedi.

Zirveden not edilmesi gelen diğer önemi bir açıklama ise Rajoy’dandı. İspanya başbakanı yardım başvurusu konusunda bir karar alınmış değil, eğer yardıma gerek duyarsak başvuru yapacağız dedi. Bu açıklama İspanya önümüzdeki ayki zirvede resmi başvuru yapacak beklentisinde olanları biraz hayal kırıklığına uğrattı.

İngiltere’den de çok önemli veriler vardı geride bıraktığımız hafta. Önce Salı günü TÜFE ve diğer enflasyon verileri geldi ve genel olarak hepsi beklentideydi. Çarşamba günü ise istihdam verileri ile merkez bankası toplantı tutanakları yayımlandı.

İşsizlik oranı %7.9 ile son bir yılın en düşük seviyesinde ve beklentiden daha iyi geldi. İşsizlik başvuruları da beklentiden daha iyi gelerek istihdam cephesinden olumlu sinyaller verdi. Merkez bankası toplantı tutanakları ise BoE’de tonun beklendiği kadar gevşek olmadığını gösteriyordu. Tutanaklara göre bazı üyeler daha fazla varlık alımı yapmanın yararını sorguluyor. Yani varlık alımı programını bir daha artırmak için çoğunluk bulunması konusunda sıkıntı yaşanabilir.

Çarşamba günkü olumlu istihdam verilerine ve merkez bankası toplantı tutanaklarına Perşembe gelen beklentiden daha iyi perakende satışlar verisi eklendi. Tüm bu olumlu veriler GBP’ye güç kattı. Cuma günü gelen beklentiden kötü kamu net borcu verileri ise piyasa tarafından çok önemsenmedi.

Geçtiğimiz haftanın en önemli faiz kararı açıklaması TCMB’dendi. Perşembe günü toplanan TCMB PPK beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime giderek, gecelik borç verme faizini %9.50’ye indirdi. Piyasanın büyük bölümü 50 baz puanlık indirim beklerken, 100 baz puan bekleyenlerin sayısı da azımsanacak kadar değildi. Bu nedenle 50 baz puan faiz indirilmesi TRY’ye yaradı tabi ki. Pazartesi gelen çeyrek işsizlik oranı ise %8.40 ile hem beklenti hem geçtiğimiz ay rakamından daha kötüydü.

Bu hafta ABD’nin büyük şirketleri bilançolarını açıklamaya devam etti. En önemlisi beklentiden daha iyi gelen CitiGroup bilançosu ve beklentiden daha kötü gelen Google bilançosuydu. Özellikle Google bilançosu risk iştahını vurarak sert satışlar getirdi hem borsa hem paritelerde.

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişme ve verilerini böylece özetleyebiliriz. Şimdi pariteler nasıl etkilenmiş, hangi seviyeler görülmüş inceleyelim.

EURUSD, Çin ticaret verisinin, İspanya yakın zamanda yardım başvurusu yapacak beklentilerinin ve iyi ABD verilerinin risk iştahını artırmasının etkisiyle haftanın ilk yarısı tırmandı ve 1.3139 ile son dört hafta zirvesi yaptı. Haftanın ikinci yarısında sie AB Zirvesinden istenen olumlu açıklamaların gelmemesi ve çok kötü Google bilançosuyla düşüşe geçti. Son iki günkü düşüşe rağmen EURUSD haftayı 1.3021 seviyesinde 70 pips artışla kapattı.

GBPUSD iyi verilerle ve merkez bankası toplantı tutanaklarıyla haftanın ilk yarısı büyük bir yükseliş yaşadı. Perşembe gününden itibaren başlayan olumsuz hava ve dolardaki değer artışına karşı koyamadı ve çok sert bir düşüş kaydetti. GBPUSD haftalık bazda 70 pips düşüş yaşayarak Cuma kapanışı 1.60 seviyesinin hemen üzerinde yaptı.

USDJPY iyi gelen ABD verileri ve Japonya merkez bankası BoJ daha fazla varlık alımı yapmayı planlıyor haberiyle tırmanarak 79.46 ile son iyi ay zirvesini tazeledi. Pazartesi açılışı 78.44 seviyesinde yapan USDJPY Cuma gecesini 79.32 seviyesinde kapatarak haftalık bazda 90 pipslik bir artış kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Avustralya merkez bankası RBA toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklardan merkez bankası para politikası kurulunun büyüme konusundaki endişeleri ön plana çıkıyor. Önümüzdeki dönem için faiz indirimi sinyalleri veriyor toplantı tutanakları. Buna rağmen AUDUSD risk iştahındaki iyileşme ile haftanın ilk üç günü tırmandı ve 1.0411 ile son üç hafta zirvesi yaptı. Haftanın ikinci yarısı risk iştahının küçülmesi ise sert satışlar getirdi. Yine de AUDUSD haftayı 80 pipslik bir artışla 1.0331 seviyesinde tamamladı.

ALTIN haftayı Güney Afrika’dan gelen haberlerin etkisi altında dalgalanarak geçirdi. Güney Afrika’daki maden işçilerinin greve gitmesi ALTINda alışlar getirdi önce fakat bir çok işçinin grevden geri dönmesi ve üretimin tekrar rayına girmesiyle sert satışlar geldi. Buna haftanın son iki günü dolara olan talebin de artması eklendi ve ALTINda çok sert bir düşüş geldi. Özellikle Cuma günü ABD açılışıyla gelen keskin satışlar sonrası ALTIN 1715 ile son altı haftanın en düşük seviyesine kadar geriledi. Haftalık bazda ise 30 dolarlık bir düşüş yaşadı ALTIN ve Cuma kapanışı 1721 seviyesinde yaptı.

TRY geçtiğimiz haftayı İMKB gibi güçlü geçirdi. TCMB’nin 100 değil de 50 baz puan faiz indirmesine not artırımı söylentileri eklendi ve USDTRY haftanın son iki günü yaşanan risk iştahındaki daralmaya rağmen düşmeye devam etti. Haftalık bazda 130 pipse yakın bir düşüş yaşayan USDTRY Cuma gecesini 1.7927 seviyesinde kapattı.

Geçtiğimiz haftanın en kötüsü önceki hafta olduğu gibi düşmeye devam eden ALTINdı. Geçtiğimiz hafta 30 olmak üzere son iki haftada 50 dolardan fazla değer kaybeden ALTIN yatırımcılarını sevindiremed. Haftanın en iyisi olarak ise TRY’yi gösterebiliriz. Risk iştahında son günlerde yaşanan daralmaya rağmen USDTRY düşmeye devam etti ve haftalık bazda 130 pipslik bir düşüş kaydetti.

DövizDestek her zaman olduğu gibi geçtiğimiz hafta da anlık olarak üyelerine destek verdi. Piyasada yaşanan gelişmeleri ve pariteler üzerindeki etkilerini üyelerimizle anında paylaşarak  maksimum destek sağladık.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.