Geçtiğimiz Haftaya Bakış

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi ve kuşkusuz önümüzdeki bir kaç haftaya da yön verecek olan gelişmesi Çarşamba akşamı açıklanan Fed para politikası kararları ve …

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmesi ve kuşkusuz önümüzdeki bir kaç haftaya da yön verecek olan gelişmesi Çarşamba akşamı açıklanan Fed para politikası kararları ve başkan Bernanke’nin basın toplantısında söyledikleriydi.

Piyasanın aylardır cevap aradığı ‘Fed ne zaman varlık alımlarında azaltmaya gidecek?’ sorusu büyük oranda Çarşamba günü cevabını buldu. Çarşamba akşamı saat 21.00’de açıklanan Fed kararları ve projeksiyonları ABD ekonomisi için beklenenden daha iyimser bir tablo çiziyor ve istihdamda iyileşme yaşandığına dikkat çekiyordu. 21.30’da ise Bernanke basının karşısına geçti ve varlık alımlarının kaderi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bernanke’den gelen açıklamalara göre Fed bu sene içinde varlık alımlarının hızını azaltmayı istiyor ve eğer ekonomik veriler güçlü gelirse Eylül ayından itibaren bu süreç başlayabilir.

Son dönemlerde ABD’den gelen vasat veriler sonrası piyasada Fed’in varlık alımlarının hızını azaltmak için acele etmeyeceği ve belki bu yıl sonuna kadar bekleyeceği görüşü ağır basıyordu fakat Bernanke’den gelen açıklamalar bunun yıl sonuna kalmadan başlayabileceğine işaret ediyor. Tabi bu da ABD tahvil faizlerinde ralliye neden oldu ve USD fırtınası esti piyasada.

Hafta boyu yükselişine devam ABD 10 yıllık tahvil faizleri en son Cuma günü %2.50 üzerine kadar tırmanarak son 22 ayın en yüksek seviyelerini gördü. USD ise bütün para birimlerine karşı büyük değer kazandı. EURUSD 1.34’den 1.31’e, GBPUSD 1.5730’lardan 1.5360’lara, AUDUSD son 2.5 yılın en düşük seviyesi olan 0.9160’lara kadar gerilerken USDTRY 1.95 seviyesini zorlayarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Varlık alımları tahmin edilenden daha erken azaltılacak haberi ALTINa da büyük darbe vurdu ve ALTIN 2010 Eylül’den bu yana ilk kez 1300 altını gördü.

Haftanın ve belki de son ayların en önemli gelişmesi ve piyasa üzerindeki etkileri çok sert oldu ve bir çok piyasada son dönemlerin en yüksek veya en düşük seviyelerini getirdi. DövizDestek piyasadaki bu keskin hareketleri bir çok kere üyeleri için fırsata çevirmeyi bildi.

Peki Fed kararları ve Bernanke’nin söyledikleri dışında geride bıraktığımız hafta hangi gelişmeler yaşanmış, ona bakalım şimdi de.

Pazartesi günü fırtına öncesi sessizlik misali oldukça sakin geçti. Gece Yeni Zelanda’dan gelen Westpac tüketici güven endeksi 116.6 ile son 3 yılın en iyi seviyesinde gelirken Japonya’dan gelen üçüncül sanayi faaliyetleri %0 artış ile hayal kırıklığı yarattı. Günün en önemli verisi ise 7.8 ile beklentiden daha iyi gelen New York imalat endeksiydi.

Salı’ya gece Avustralya’dan gelen RBA toplantı tutanaklarıyla başladık. Toplantı tutanaklarında RBA’nın enflasyonun daha fazla faiz indirimine imkan sağladığına vurgu yapması dikkat çekiyordu. Ayrıca AUD’nin son zamanlarda yaşadığı değer kaybına rağmen merkez bankasının AUD’nin hala aşırı değerli olduğunu düşündüğünü öğrendik. AUDUSD için olumsuz oldu bu tutanaklar.

Avrupa seansında İngiltere’den ve Almanya’dan önemli veriler açıklandı. İngiltere’den TÜFE %2.7 ile beklenti üzeri gelirken ÜFE girdi %-0.3 ile beklentiden çok daha kötüydü. Bir diğer önemli enflasyon göstergesi olan perakende satışlar fiyat endeksi ise %3.1 ile beklentideydi. Almanya’dan ise ZEW ekonomik güven endeksi yayınlandı ve 38.5 ile beklentinin hafif üzerinde ve son 3 ayın en yüksek seviyesinde geldi. Euro Bölgesi ZEW ekonomik güven endeksi ise 30.6 ile beklentiden daha iyiydi.

Saat 14.00’de gelen TCMB para politikası kararlarında ise bir sürpriz yoktu. TCMB beklendiği gibi gösterge faizi %4.50, faiz koridorunu ise %6.50 – %3.50 aralığında sabit tuttu. Para politikasında bir değişikliğe gitmeyen TCMB kurdaki aşırı yükselişin hızını düşürmek için hafta boyu açtığı döviz ihaleleriyle müdahale etti fakat USDTRY’nin 1.95’lere kadar çıkmasına engel olamadı bu ihaleler.

Öğleden sonra ABD’den önemli veriler vardı. İnşaat izinleri 0.97 milyon, çekirdek TÜFE %0.2 ve TÜFE %0.1 ile beklentide gelirken konut başlangıçları 0.91 milyon ile beklentiden daha kötüydü.

Çarşamba günü piyasa için kader günüydü. Raporumuzun başında da bahsettiğimiz gibi Fed’in varlık alımları konusunda piyasanın uzun zamandır cevap beklediği önemli sorular cevap buldu Çarşamba akşamı.

Çarşamba gününün dikkat çeken diğer bir gelişmesi ise saat 11.30’da gelen İngiltere merkez bankası BoE toplantı tutanaklarıydı. İki hafta önceki BoE toplantısına ait tutanaklarda 9 üyenin tamamının faizlerin sabit kalması konusunda oy verdiğini, varlık alımlarının sabit kalması için ise 6 – 3 şeklinde bir oy dağılımı olduğunu öğrendik. Yani 3 BoE üyesi (King, Miles, Fisher) 25 milyarlık ek varlık alımı için oy kullanmışlar. Fakat zaten beklenen bir durum olduğu için GBP pariteleri üzerinde pek bir etki yaratmadı toplantı tutanakları.

Veriler bakımından haftanın en önemli günü Perşembe’ydi diyebiliriz. Gece Yeni Zelandan’dan birinci çeyrek büyüme verisi %0.3 ile hemen sonrasında ise Çin HSBC flaş imalat PMI 48.3 ile beklentiden daha kötü geldi. Bu iki kötü veri en büyük etkiyi AUDUSD ve NZDUSD üzerinde yarattı. Önceki akşam Bernanke’den gelen açıklamalar sonrası zaten büyük baskı altında olan AUDUSD ve NZDUSD bu veriler sonrası daha da aşağıları zorladı.

PMI verileri Avrupa seansında da gelmeye devam etti. Fransa flaş hizmet PMI 46.5 ve imalat PMI 48.3 ile beklentiden daha iyi gelirken Almanya PMI verileri karışık bir tablo çizdi. Almanya flaş imalat PMI 48.7 ile beklentiden kötü açıklanırken, hizmet PMI 51.3 ile beklentiden daha iyi ve son 4 ayın en yüksek seviyesinde geldi. Son olarak Euro Bölgesi flaş imalat PMI 48.7 ile beklentide gelirken hizmet PMI 48.6 ile beklentiden daha iyiydi. Avrupa seansının bir diğer önemli verisi ise İngiltere’den gelen perakende satışlar verisiydi ve %2.1 ile beklentiden daha iyi açıklandı.

Ayrıca üç ayda bir düzenlenen İsviçre merkez bankası SNB para politikası kurulu toplantısı da Perşembe sabahı gerçekleşti ve SNB beklendiği gibi faizleri %0.25 seviyesinde sabit tuttu ve EURCHF 1.20 tabanını tüm imkanlarıyla savunacağına vurgu yaptı. SNB’den gelen kararlar ve açıklamalar zaten piyasa tarafından beklendiği için CHF pariteleri üzerinde önemli bir etki yaratmadı.

Öğleden sonra önemli veriler bu kez ABD’den gelmeye devam etti. Haftalık işsizlik başvuruları 354 bin ile beklentiden daha kötü gelirken, ikinci el konut satışları 5.18 milyon ve Philadelphia imalat endeksi 12.5 ile beklentiden daha iyi geldi. Haftalık işsizlik başvurularının beklentiden daha kötü gelmesinden çok imalat endeksinin beklentiden çok daha iyi gelmesi piyasanın dikkatini çekti diyebiliriz. Bu veriler sonrası Bernanke ile başlayan USD fırtınası kaldığı yerden devam etti.

Haftanın son günü diğer günlere göre ekonomik takvim açısından daha durgundu. Sabah açıklanan Euro Bölgesi cari denge 19.5 milyar, İngiltere kamu sektörü net borcu ise 10.5 milyar ile beklentiden daha iyi geldi. Öğleden sonra ise Kanada’dan perakende satışlar ve TÜFE gibi önemli veriler açıklandı ve TÜFE %0.2, perakende satışlar ise %0.1 ile beklentiden daha kötüydü.

Tüm bunlar dışında altı çizilmesi gereken diğer bir gelişme ise Çin’de yaşanan likidite darlığı sıkıntısıydı. Likidite darlığı Çin bankaları arasındaki borçlanma faizlerini %7’den %13 üzerine kadar çıkardı geçtiğimiz hafta. Bankalara kötü likidite ve para yönetimi konusunda ders vermeyi amaçlayan Çin merkez bankası PBOC bir süre olan  bitenleri kenardan izledikten sonra Perşembe gecesi piyasaya 50 milyar Yuan’lık bir likidite sağladı ve bankalar arasında faizlerde de düşüş gördük bu müdahaleyle.

Haftanın ilk günü gerçekleşen G8 Zirvesi ve son iki günü gerçekleşen AB maliye bakanları zirvesi piyasanın yakından takip ettiği diğer bazı gelişmelerdi. G8 Zirvesi’nde liderler vergi ve para  kaçakçılığı ile merkez bankalarının ekonomideki rolü üzerine görüşmeler yaparlarken Eurogroup Zirvesi’nden sıkıntılı bankalara yardım için 60 milyar Euro’luk bir fon kurulması kararı çıktı. Ne G8 ne de Eurogroup Zirvesi çok büyük bir etki yaratmadı piyasa üzerinde.

Geriden bıraktığımız hafta USD’ye karşı koyabilen bir para birimi yoktu. Tüm para birimleri Bernanke’den gelen açıklamalar sonrası USD fırtınasına kapıldı ve büyük değer kaybetti USD karşısında.

EURUSD 4 ay sonra ilk kez 1.34 üzerine çıktıktan sonra Bernanke’nin vurduğu darbeyle 300 pipsten fazla düştü ve haftayı 1.3120 bölgesinde kapattı.

GBPUSD de 1.5750 ile son 4 ayın en yüksek seviyelerini gördü fakat sonrasında gelen keskin satışlarla 1.5360’lara kadar geriledi. GBPUSD haftayı 1.5415 seviyesinde 300 pisplik bir kayıpla kapattı.

USDJPY, Bernanke’den gelen bu sene içinde varlık alımlarının hızını azaltmak istiyoruz ve 2014 içinde tamamen bitirmek istiyoruz mesajıyla büyük bir ralli yaşadı. Cuma gecesini 97.90 bölgesinde kapatan USDJPY haftalık bazda 370 pipsten fazla arttı.

AUDUSD de USD rallisinden payına düşeni aldı ve 0.9162 ile son 2.5 yılın en düşük seviyesini gördü. Haftayı 0.9216 seviyesinde kapatan AUDUSD 350 pipse yakın bir kayıp yaşadı.

Varlık alımlarının tahmin edilenden daha erken bitebileceğini öğrenen ALTINcılar zaten yanında bekledikleri çıkış kapısına koştu geçtiğimiz hafta. Sert satışlarla 33 ay sonra ilk kez 1270’lere kadar gerileyen ALTIN dipten hafif toparlandı ve haftayı 1294 seviyesinde kapattı fakat yine de haftalık bazda 96 dolardan (960 pipsten) fazla düşüş kaydetti.

USDTRY hem dışarıda Fed’in para musluğunu kısacağının mesajını vermesi hem de içeride yaşanan toplumsal gerginliğin devam etmesi nedeniyle 1.9490 üzerine kadar tırmanarak TÜM ZAMANLARIN en yüksek seviyesini gördü. TCMB’den gelen döviz satış ihalelerinin de önüne geçemediği büyük yükseliş sonrası USDTRY haftayı 1.9370 bölgesinde kapattı ve haftalık bazda 600 pipsten fazla bir artış yaşadı.

Haftanın en kötüsü yukarıda açıkladığımız nedenlerden ötürü 960 pipsten fazla düşen ALTIN, en iyisi ise 600 pipsten fazla yükselen USDTRY oldu. DövizDestek bu hareketli ve önemli haftada gerek paylaştığı pozisyonlar gerek raporları gerekse de yayın içinde verdiği pozisyon önerileriyle üyelerinin yüzünü güldürmeyi bildi. Özellikle ALTIN konusunda başarılı bir hafta geçiren DövizDestek üyelerinin piyasanın kazanan tarafında yer almalarını sağladı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.